Prognoza meteo pentru weekend

0

În următoarele zile vremea va continua să se încălzească. Meteorologii au emis cod galben de distrugere a gheții. Evitați ieșitul pe lacuri și râuri. 

Astăzi vremea va fi frumoasă. În orele dimineții predomină ceața însă peste zi cerul va fi variabil și însorit. Temperaturile continuă să crească de la o zi la alta. Vom avea o maximă de +2…+3 grade Celsius. Noaptea vor fi -8 grade. Vântul va sufla moderat, iar presiunea atmosferică va fi ridicată.

Sâmbătă, vremea nu suferă schimbări. Cerul va fi variabil, acoperit de câțiva nori trecători. Regimul termic rămâne același, de +2…+3 grade Celsius. În orele nocturne se vor înregistra -8 grade. Vântul va sufla moderat, cu până la 8 m/s.

Duminică iarăși ne vom bucura de vreme frumosă numai bună de ieșit la plimbări în aer liber. Cerul va fi variabil, iar regimul termic mai crește cu câteva valori. Ziua vom avea o maximă de +3…+5 grade Celsius. Noaptea vom avea -7 grade. Vântul va sufla moderat.

Potrivit meteorologilor, săptămâna viitoare vremea se va încălzi până la +7 grade și va cădea lapoviță.

Afacerile ecologice – o perspectivă foarte bună pentru fermieri

0

Chiar dacă avem zeci de mii de hectare cu produse ecologice în țară, precum grâu , floarea-soarelui sau porumb, toate acestea, aproape în totalitate, sunt exportate în țările europene. Subvențiile oferite de stat, dar și exemplele altor țări îi motivează pe mai mulți producători autohtoni să treacă de la agricultura obișnuită la cea ecologică.

După cum menționează experții, pe durata întregului lanţ de obţinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie să respecte regulile stabilite în legislaţia comunitară şi naţională. Ei trebuie să-şi supună activitatea unor vizite de inspecţie, realizate de organisme acreditate şi de certificare, în scopul controlului conformităţii cu prevederile legislaţiei în vigoare privind producţia ecologică.

95% din producția eco ajunge pe piața europeană

Iurie Senic, șeful serviciului producției ecologice și produse de origine din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), spune că produsele ecologice cel mai des întâlnite în R. Moldova sunt grâul, porumbul, soia sau floarea-soarelui.

„Direcția în care activez a fost fondată în 2003. Dacă în primul an de activitate am avut producție ecologică pe 200 ha de pământ, atunci în anul 2013 aveam circa 61 de mii de ha. Mai mult, acum 95 la sută din producție este exportată în state din Europa, precum Danemarca, Franța, Italia sau Germania”, afirmă Iurie Senic.

Cum obținem certificatul ecologic?

MAIA anunță că în R. Moldova sunt șase companii autorizate care au dreptul să elibereze certificate ecologice. Dintre acestea, două sunt autohtone, iar alte patru sunt internaționale, însă au filiale aici.

Reprezentanții unei companii autohtone de certificare spun că, pentru a obține un certificat, întâi de toate, producătorul trebuie să aibă un teren în proprietate sau să-l arendeze și un pachet de documente care variază în funcție de producție. Aceștia atenționează că din momentul depunerii cererii și până la obținerea producției ecologice pot trece de la doi la patru ani. Durează atât pentru că este nevoie de o perioadă de conversie, ceea ce înseamnă că pământul nu trebuie să conțină pesticide. Totodată, conducerea unei companii italiene din R. Moldova subliniază că producătorilor de aici le este foarte ușor să treacă la agricultura ecologică, din motiv că oamenii sunt săraci și n-au avut posibilitatea să cumpere pesticide sau diferite îngrășăminte chimice.

Specialiștii afirmă că datorită subvențiilor oferite de ministerul de profil pentru agricultura ecologică, producătorii sunt mai tentați să intre pe această filieră. La fel, ei atrag atenția consumatorilor că produsele ecologice nu arată obligatoriu foarte bine, dar, în schimb, sunt mai sănătoase.

Afaceri ecologice cu perspectivă de viitor

Victor Boișteanu, din localitatea Tohatin, a obținut anul trecut prima producție ecologică. Bărbatul a avut primele roșii, dar și castraveți ecologici și spune că producția este mai gustoasă decât cea obișnuită. „Am lângă casă nouă ari de pământ și peste tot cresc roșii și castraveți. Soția mea a fost în România și a văzut această practică, de aceea am decis să încercăm același lucru și la noi acasă. Din păcate, în țara noastră nu este nicio rețea care ar permite vânzarea producției ecologice pe piață. De aceea, anul trecut am fost nevoit să-mi vând marfa în mod obișnuit, pentru că pe oameni nu-i interesează atât de mult calitatea produselor, ci prețul”, concluzionează Boișteanu.

Recent și Anatol Ciobanu, din satul Alexandru Ioan Cuza, Cahul, a obținut certificatul ecologic pentru ferma sa de 200 de oi și 50 de capre. „Această practică am întâlnit-o pentru prima dată în Italia, ulterior am văzut-o și în România și-am decis să încerc același lucru și în R. Moldova. Primăria mi-a oferit 27 de ha de pășune unde pot să-mi pasc turma. După ce am obținut lapte și brânză ecologică le-am vândut la prețul produselor obișnuite. Însă îmi doresc ca în viitor să mă extind și sper să pot exporta o parte din producție în țările europene”, mărturisește Ciobanu.

Conform Regulamentului de utilizare a mărcii naţionale „Agricultura Ecologică – Republica Moldova”, prezența mărcii pe eticheta unui produs confirmă faptul că procesul de producţie este monitorizat de către organismele de inspecţie şi certificare. Acestea garantează că produsul obţinut corespunde exigenţelor şi principiilor agriculturii ecologice.

Autor: Dorin Galben//Sursa: Timpul.md

Crescătoria de raci – o afacere care necesită investiții pe termen lung

0

Creșterea racilor este o idee pentru o afacere care are nevoie de investiții semnificative și care poate genera venit doar șase luni dintr-un an. Reproducerea racilor în ferme specializate este foarte bine dezvoltată în SUA. Proprietarii acestor afaceri câștigă anual milioane de dolari. În ultimul timp, de creșterea racilor au început să se ocupe în serios și fermieri din China, Turcia și chiar Ucraina, care încep a deveni concurenți de temut pentru americani.

Investițiile inițiale într-o fermă de raci depinde în mare parte de capacitatea de producție pe care vrea să o atingă posesorul afacerii. În primul rând este nevoie pentru a cumpăra raci care au o capacitate mare de înmulțire. Este foarte indicat de adresat după asistență informațională și sfaturi la specialiști din domeniu.

Începătorii pot să se ocupe mai întâi doar de creșterea puietului, care poate deveni o sursă bună de venit dacă se asigură corect o rețea de clienți permanenți.

Racii cresc greu în bazinele acvatice artificiale prost amenajate. Este nevoie chiar și de 3 ani pentru ca să ajungă suficient de mari ca să fie vânduți pentru consum.

Pentru creșterea artificială a racilor pot fi folosite bazine acvatice din jurul fermelor. Mărimea iazului nu trebuie să fie mai mică de 10 metri pătrați. Malurile și fundul trebuie să fie de așa natură încât racii să poată construi vizuini, deși ei pot trăi și sub pietre, rădăcini, bușteni. Ar trebui să fie aranjate cel puțin două astfel de bazine acvatice. Unul pentru înmulțire, celălalt pentru creștere. Sau dacă este unul mai mare, ar trebui separat prin intermediul plaselor.

Racii cresc și se înmulțesc repede dacă este să le organizezi un habitat cât mai aproape de cel natural. Ei obișnuiesc să își facă vizuini de-a lungul malurilor, unde există în special vegetație acvatică.

Hrana le este plasată în tăvi speciale din lemn, care sunt scufundate în apă. Dacă există posibilitate să se hrănească natural din iazul în care sunt crescuți – cu atât mai bine. Primul puiet apare în lunile mai-iunie. Poate fi crescut în același bazin până spre toamnă, sau mutat în celălalt, care trebuie să corespundă și cerințelor de iernare. O femelă rac poate da naștere anual la circa 30-50 de pui.

La vârsta de 2-3 ani racii ating masa necesară pentru a putea fi vânduți. Desigur, trebuie asigurate canale de realizare până atunci, deoarece după cum se știe racii nu trăiesc mult timp după ce au fost prinși.

Bumacov: „Republica Moldova va fi o putere agricolă a Uniunii Europene”

0

Din anul 2014, Republica Moldova va putea beneficia de fonduri europene nerambursabile pentru susţinerea agriculturii, în cadrul Programului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală – ENPARD, iniţiat de UE pentru susţinerea agriculturii în statele Parteneriatului Estic. Despre nivelul de pregătire al producătorilor agricoli moldoveni de a asimila fondurile europene aflăm de la ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov. 

Dle Bumacov, în Republica Moldova agricultura reprezintă un sector strategic, având un mare potențial de dezvoltare. Odată cu parafarea Acordului de Liber Schimb cu UE şi în perspectiva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, cum vor evolua lucrurile în acest sector?

Pentru agricultorii moldoveni adaptarea la noile reguli va fi o provocare, dar și o necesitate. În acest context, a fost conceput Programul de preaderare pentru agricultură – ENPARD. Producătorii noștri sunt puţin „geloşi” pe agricultorii din Bulgaria și din România, pentru că în câţiva ani aceștia au reușit să schimbe la față agricultura din aceste ţări prin aplicarea mai multor programe precum SAPARD.

La 1 iunie 2012, am mers la Bruxelles pentru a spune cum vede Republica Moldova realizarea acestui program. Am afirmat atunci că țara noastră, chiar dacă e mică, poate fi o putere agricolă a UE. Avem două milioane de hectare de terenuri agricole cu cele mai bogate soluri, cu un potențial colosal. În Uniunea Europeană sunt multe state membre care nu au nici un milion de hectare de terenuri agricole…

Despre programul ENPARD se vorbește de aproape patru ani, ce s-a făcut până acum?

Pentru a beneficia de fondurile europene a fost creată Agenţia pentru Intervenţie şi Plăţi în Agricultură, care urmează să fie acreditată pe plan internaţional. I-am învățat pe agricultori să acceseze subvenții după regulile UE și, cel mai important, să elaboreze proiecte finanțate din fonduri europene – peste 1.500 de proiecte anual. Am elaborat şi Strategia de dezvoltare a ramurii şi a mediului rural până în anul 2020, care a fost armonizată cu politica agricolă europeană. Vom face tot posibilul ca să devenim pionieri în realizarea programului. Avem nevoie de aceste fonduri.

În 2014 vom putea atrage circa un miliard de euro din fondurile ENPARD. Dacă reușim să absorbim această sumă, va putea fi modernizată agricultura?

Cu siguranță, da! Marea noastră bogăție sunt solurile. Vrem să investim în plantații moderne multianuale – de struguri de masă, cireșe, prune, caise, pomușoare, căpșune, în livezi de meri și peri. În prezent, plantațiile moderne sunt de șapte mii de copaci la hectar, în caz contrar nu vom putea concura cu alte țări. O altă investiție ar fi serele. E o crimă să importăm fructe, trebuie să extindem producerea locală cu două luni înainte și după sezon, lucru care este posibil doar prin sere.

Totodată, trebuie să modernizăm procesarea, căci, din cauza lipsei de utilaje care să ne permită să procesăm toată materia primă, preferăm să o exportăm. Astfel, exportăm semințe, deşi, dacă am exporta ulei, am obține mai mulți bani. Exportăm soia organică cu cinci lei kilogramul, pe când după procesare aceasta se importă cu 11 lei. În plus, vrem să modernizăm sistemele de irigare. În acest sens, avem un prim ajutor oferit prin Programul „Compact”, dar nu este suficient, trebuie să aducem apa în interiorul țării. Avem două râuri: Nistru și Prut, avem surse atât de aproape, dar noi nu le folosim. Trebuie să ne învăţăm să colectăm şi apa de ploaie.

Sub ce formă vom primi acești bani?

ENPARD oferă bani sub formă de grant, dar se cere și contribuția proprie. Forma finală încă nu este stabilită. De obicei, se lucrează după principiul 50 la 50, dar depinde de sector. De exemplu, în sectorul zootehnic aș insista la o cotă mai mare de finanţare din partea
UE. Vremurile şi consumul se schimbă rapid şi suntem „condamnaţi” să învățăm a procesa, a promova și a comercializa. De exemplu, foarte curând, pe plan mondial se va resimţi un deficit de vin. Doar în SUA, în ultimii cinci ani, consumul de vin s-a dublat. China devine un consumator mare. Trebuie să facem vinuri bune, de calitate. Crește consumul de produse agroalimentare, vor crește și cererea, și prețul.

Interviu realizat pentru Revista electronică a Guvernului.

Aproximativ 57 de mii de porci de la o fermă din Rusia vor fi uciși din cauza gripei porcine africane

0

În jur de 57 de mii de porci de la o fermă din localitatea Lazarevskoye, regiunea Tula, vor fi sacrificați, iar corpurile arse în foc, din cauza unei epidemii de pestă porcină africană, anunță Ria Novosti. 

Serviciul rus Rosselhoznadzor anunța zilele trecute (30 ianuarie) despre descoperirea virusului pestei porcine africane la ferma din Lazarevskoye. În tot acest timp, la fermă au pierit deja peste 300 de animale și câteva mii sunt infestate cu acest virus. Autorităţile au anunţat că ferma este în carantină.

˝A fost luată decizia ca toți porcii de la fermă să fie omorâți, iar cadavrele arse. Vorbim aici în total de cca 57 de mii de capete˝, a declarat un oficial din cadrul Rosselhoznadzor.

Ferma din Lazarevskoye este cea mai mare fermă de porci din regiunea Tula. Producția anuală de carne de porc depășește cifra de 10.000 de tone, aproximativ 75 la sută din volumul total al pieței de carne de porc din regiune.

Primul caz de pestă porcină africană a fost semnalat în Rusia încă în anul 2007. Se crede că boala a ajuns pe teritoriul Rusiei din Georgia, adusă de porcii sălbatici din Caucazul de Nord. În toți acești ani, în Rusia au fost sacrificate sute de mii de animale.

Pesta porcină africană nu poate fi tratată sau preîntâmpinată prin intermediul vaccinelor. Stoparea răspândirii acestui virus deosebit de periculos pentru animale, dar inofensiv pentru om, poate fi făcută doar prin aplicarea unor măsuri drastice de carantină.

Cel mai scump cartof din lume este cultivat în Franța și costă 700 de dolari

0

Prețul unui kilogram de cartofi din soiul ˝La Bonnotte˝ poate ajunge chiar și la 700 de dolari. Bucatele preparate din acest tip de cartofi sunt servite exclusiv în cele mai luxoase restaurante din lume. 

Cartofii ˝La Bonnotte˝, care cândva riscau să dispară de pe fața planetei, se pot cultiva doar pe o mică insulă (Noirmoutier) din apropierea Coastei de Vest a Franței.

Tehnologia de cultivare a solului și de creștere a acestor soiuri rare de cartofi se transmite din generație în generație. Cartofii ˝La Bonnotte˝s-au adaptat să crească doar pe câmpurile pietroase de pe această insulă. Fermierii locali fertilizează terenurile exclusiv cu un tip de alge din Oceanul Atlantic.

Anual, se strâng în jur de 100 de tone de astfel de cartofi. Lucrările pe câmp se fac doar manual, pentru a evita deteriorarea coarjei, care este foarte delicată.

Sunt de o mărime cu mult mai mică decât cartofii obișnuiți. Problema lor este că se strică foarte repede. Doar două săptămâni au la dispoziție gurmanzii pentru a gusta felurile de mâncare preparate din cartofii de pe insula Noirmoutier.

Gustul acestui cartof este extrem de delicat – dulce și sărat în același timp. Și asta se datorează algelor cu care este fertilizat. Anume sarea și iodul din aceste plante acvatice îi crează acest gust unic pentru care împătimiții de mâncăruri scumpe sunt gata să dea un pumn de bani.

METEO. Vremea continuă să fie geroasă. Progonoza pentru următoarele zile

0

În următoarele zile vremea va continua să se mențină frumoasă, dar tot cu temperaturi negative. 

Astăzi, cerul va fi variabil, izolat se va semnala ceață. Mercurul din termometre continuă să indice temperaturi negative. Maxima zilei va fi de -4…-6 grade Celsius. Noaptea va fi geroasă, cu -20 de grade Celsius în termometre. Vântul va sufla moderat, iar presiunea atmosferică va fi ridicată.

Joi, vremea nu se schimbă radical. Vom avea același tablou meteo. Cerul va fi variabil, pe alocuri însorit. Regimul termic nu se schimbă prea mult. Ziua vom avea valori de -3…-5 grade Celsius. În orele nocturne se vor înregistra -10 grade. Vântul va sufla moderat.

Vineri, vremea nu ne surprinde cu nimic ieșit din comun. Se menține cerul variabil și însorit, iar temperaturile mai cresc. În sudul țării se vor atesta +1 grad, iar în nordul republicii vor fi -4 grade Celsius. Noaptea se vor atesta -8 grade.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), începând de săptămâna viitoare vremea va da semne de încălzire.

Clasamentul celor mai scumpe ferme din Moldova care sunt scoase în vânzare

0

Nu am reușit bine încă să ieșim din iarnă că unii fermieri din țara noastră deja și-au scos la vânzare afacerile. Prețurile pornesc de la câteva sute de mii de lei și urcă până la câteva milioane.  

Vă propunem un clasament realizat de noi al celor mai scumpe ferme aflate în vânzare. Informațiile nu au tentă comercială (nu am fost plătiți pentru ca să le publicăm) și au scopul doar de a informa cititorii noștri despre ofertele respective.

Ne-am gândit că ar fi frumos din partea noastră să le dăm o mână de ajutor proprietarilor, așa că am publicat și numerele lor de telefon pentru ca cei interesați să poată lua legătura cu ei.

#1

Tipul afacerii: Fermă pentru creșterea animalelor

Amplasare: Sângerei

Preț: 200 de mii de euro (3 624 680 lei)

Descriere: Ferma este situată la un loc strategic pentru desfășurarea activității de producere. Are toate comunicațiile funcționabile. Teren de 12,4 ha, 18 bunuri imobile, 7.000 m2 suprafața de producere, asfalt, fântână artiziană, lumină, teren liber pentru construcții agroindustriale, etc.

Contacte: 069 287 051


#2

Tipul afacerii: Fermă de vaci

Amplasare: Ungheni

Preț: 135 de mii de euro (2 446 659 lei)

Descriere: Proprietarul spune că ferma este în stare bună, deși nu funcționează de 10 ani. Este asigurată cu apă, canalizare, lumină, posibil chiar și gaze naturale. Are în proprietate 70 de ha de teren agricol.

Contacte: 079 697 229


#3

Tipul afacerii: Fermă pentru animale

Amplasare: Strășeni

Preț: 50 de mii de euro (906.170 lei)

Descriere: Proprietarul vinde ferma și un hectar de pământ aferent sub construcții. Există bazin de acumulare a deșeurilor, apă, canalizare, curent în trei faze, condiții de trai (dormitor, bucătărie, duș, wc). Și cameră de trai pentru paznic. 

Contacte: 079 438 171


#4

Tipul afacerii: Fermă de porci

Amplasare: Bubuieci, Municipiul Chișinău

Preț: 47 de mii de euro (851.799 lei)

Descriere: Fermă de crescut purcei echipată cu tot necesarul. Teren de 300m/p, depozit 50m/p, apă, canalizare, lumină, moară cu capacitate de 500kg pe oră, amestecător, grădină. 

Contacte: 069 799 912


#5

Tipul afacerii: Fermă de pește 

Amplasare: Municipiul Chișinău

Preț: 28 de mii de euro (507.455 lei)

Descriere: Ferma este artificială și cu ciclu închis de apă. Activează din 2011. Proprietarul dispune de toate actele și autorizațiile pentru creșterea intensivă a peștelui. Capacitatea fermei este de 15 tone de pește, iar în prezent în cadrul fermei se crește puiet de carp. 

Contacte: 068 200 969

Avantajele creșterii porcilor Mangal – o încrucișare între porcii sălbatici și rasa Mangalița

0

În țările din estul Europei (Rusia, Ucraina, etc) există o tradiție bogată în rândul fermierilor privind creșterea porcilor. Sunt numeroase afaceri specializate în acest domeniu și specialiștii încearcă mereu să obțină noi rase și cu un randament mai ridicat. Probabil așa se explică apariția porcilor din rasa Mangal. Aceștia au rezultat din încrucișarea mistreților sălbatici cu porcii din rasa Mangalița, o rasă extrem de apreciată pentru carnea lor. Rasa Mangal este considerată elita tuturor porcilor și asta pentru că dă niște randamente uluitoare.

În ultimul timp au apărut informații că porcii vietnamezi și cei coreeni ar fi de fapt cei din rasa Mangal, dar nu este așa, toate aceste rase sunt diferite.

Porcii mangal sunt crescuți sută la sută pentru carne, la fel ca și cei din rasele ˝albul ucrainean de stepă˝, ˝lituaniană˝ și ˝letonă alb˝, ˝caucazianul de nord˝ și ˝kemerovo˝. La porcii mangal genetic se dezvoltă în special masa musculară, ceea ce înseamnă că nu produc grăsime și aproape niciodată nu se îngrașă.

Porcii mangal nu fac nazuri la mâncare. Sunt în mare parte animale ierbivore. Se hrănesc atât cu plante, cât și cu hrană pentru animale, produse prelucrate, o varietate de deșeuri alimentare și reziduuri industriale. Raționul de iarnă îl constituie: fânul, silozul, jomul de sfeclă, rădăcinile, castanele, ghindele, deșeuri cerealiere, tărâțe, oase, etc. Este foarte important ca încă de mici să fie deprinși să mănânce totul. Vara, fânul și cioclejii sunt înlocuiți de cât mai multe ierburi și plante, fructe căzute din copaci, resturi de legume, etc. Porcii din această rasă sunt foarte atașați de lăstarii tineri de arbori, în special de stejar, scoarță și rădăcini de copaci.

Ei nu au nevoie de condiții complexe de întreținere. Pot fi ținuți anul împrejur în ocol sub cerul liber. Toamna, corpul lor se acoperă cu un păr lung și gros, de culoare maro deschis spre negru, cu o tentă gri. Aceasta îi face să fie confundați uneori cu porcii sălbatici. Interesant este că dacă sunt ținuți în grajd, nu le crește părul și sunt la fel ca și porcii obișnuiți.

Porcii mangal sunt încă destul de puțini în comparație cu alte rase. Iată de ce, dacă plănuiți să dezvoltați o afacere, trebuie să vă asigurați că sunt întradevăr din această rasă. Cel mai bine este să mergeți personal la stăpânii de unde urmează să-i cumpărați și să vă convingeți de acest lucru. Nici într-un caz nu cumpărați purcei mangal ˝la întâmplare˝. După cum v-am spus, mulți le spun purceilor coreeni și vietnamezi că sunt mangal. Cei care sunt informați știu însă că acești porci niodată nu vor deveni mangal.

Greutatea unui animal adult depășește 300 de kg. Dacă aveți de gând să-i creșteți pentru carne, atunci purceii trebuie castrați la vârsta de 1-1,5 luni și atunci ei în timp de jumătate de an cresc foarte repede. Ating maturitatea sexuală pe la 5-7 luni, când pot fi deja sacrificați. Până la această vârstă ei nu mănâncă mult, deci e foarte avantajos să-i crești.

Scroafele poartă sarcina aproximativ 116-120 de zile. Fată în general între 12-16 purceluși. De la 4-6 zile aceștia pot fi hrăniți deja cu hrană lichidă din cereale (tărâțe, crupe) precum și făină de oase, cretă. Au nevoie permanent de apă, iată de ce trebuie să vă îngrijiți de acest aspect. La vârsta de trei săptămâni purceii mănâncă fără probleme mere, sfeclă, iarbă și fân.

Vă dăm un exemplu ca să înțelegeți de ce este avantajos să crești porci din rasa mangal.

Să zicem că întrețineți cinci scroafe mature. La sfârșit de iarnă (februarie) acestea vă fată în mediu să spunem 50 de purceluși. Până la sfârșit de primăvară îi hrăniți cu cereale (grâu, orz, porumb), iar odată cu apariția buruienilor îi scoateți în ocol (unul mare, nu tradiționalele noastre ocoluri). În mare parte toată vara și toamna raționul lor îl constituie vegetalele, nu însă 100%. Va trebui să le mai aruncați și ceva cereale. Specialiștii spun că în 10 luni de zile (noiembrie) un porc ajunge să cântărească aproximativ 80 de kg. Deci, masa vie a animalelor (50 de porci) va fi de aproximativ 4 tone, ceea ce este similar cu masa a 20 de porci obișnuiți de 200 de kg. Pentru ca să crești porcii obișuiți până la 200 de kg ai nevoie însă mai mult de un an de zile și cca 20 de tone de cereale. Este evident că porcii mangal sunt o alegere inteligentă pentru fermierii interesați de acest domeniu.

Acest articol a fost realizat de echipa Agrobiznes.md în baza consultării mai multor resurse media de specialitate din Rusia și Ucraina.