‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaAvantajele creșterii porcilor Mangal - o încrucișare între porcii sălbatici și rasa Mangalița

Avantajele creșterii porcilor Mangal – o încrucișare între porcii sălbatici și rasa Mangalița

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În țările din estul Europei (Rusia, Ucraina, etc) există o tradiție bogată în rândul fermierilor privind creșterea porcilor. Sunt numeroase afaceri specializate în acest domeniu și specialiștii încearcă mereu să obțină noi rase și cu un randament mai ridicat. Probabil așa se explică apariția porcilor din rasa Mangal. Aceștia au rezultat din încrucișarea mistreților sălbatici cu porcii din rasa Mangalița, o rasă extrem de apreciată pentru carnea lor. Rasa Mangal este considerată elita tuturor porcilor și asta pentru că dă niște randamente uluitoare.

În ultimul timp au apărut informații că porcii vietnamezi și cei coreeni ar fi de fapt cei din rasa Mangal, dar nu este așa, toate aceste rase sunt diferite.

Porcii mangal sunt crescuți sută la sută pentru carne, la fel ca și cei din rasele ˝albul ucrainean de stepă˝, ˝lituaniană˝ și ˝letonă alb˝, ˝caucazianul de nord˝ și ˝kemerovo˝. La porcii mangal genetic se dezvoltă în special masa musculară, ceea ce înseamnă că nu produc grăsime și aproape niciodată nu se îngrașă.

‹ adv ›

Porcii mangal nu fac nazuri la mâncare. Sunt în mare parte animale ierbivore. Se hrănesc atât cu plante, cât și cu hrană pentru animale, produse prelucrate, o varietate de deșeuri alimentare și reziduuri industriale. Raționul de iarnă îl constituie: fânul, silozul, jomul de sfeclă, rădăcinile, castanele, ghindele, deșeuri cerealiere, tărâțe, oase, etc. Este foarte important ca încă de mici să fie deprinși să mănânce totul. Vara, fânul și cioclejii sunt înlocuiți de cât mai multe ierburi și plante, fructe căzute din copaci, resturi de legume, etc. Porcii din această rasă sunt foarte atașați de lăstarii tineri de arbori, în special de stejar, scoarță și rădăcini de copaci.

Ei nu au nevoie de condiții complexe de întreținere. Pot fi ținuți anul împrejur în ocol sub cerul liber. Toamna, corpul lor se acoperă cu un păr lung și gros, de culoare maro deschis spre negru, cu o tentă gri. Aceasta îi face să fie confundați uneori cu porcii sălbatici. Interesant este că dacă sunt ținuți în grajd, nu le crește părul și sunt la fel ca și porcii obișnuiți.

Porcii mangal sunt încă destul de puțini în comparație cu alte rase. Iată de ce, dacă plănuiți să dezvoltați o afacere, trebuie să vă asigurați că sunt întradevăr din această rasă. Cel mai bine este să mergeți personal la stăpânii de unde urmează să-i cumpărați și să vă convingeți de acest lucru. Nici într-un caz nu cumpărați purcei mangal ˝la întâmplare˝. După cum v-am spus, mulți le spun purceilor coreeni și vietnamezi că sunt mangal. Cei care sunt informați știu însă că acești porci niodată nu vor deveni mangal.

‹ adv ›

Greutatea unui animal adult depășește 300 de kg. Dacă aveți de gând să-i creșteți pentru carne, atunci purceii trebuie castrați la vârsta de 1-1,5 luni și atunci ei în timp de jumătate de an cresc foarte repede. Ating maturitatea sexuală pe la 5-7 luni, când pot fi deja sacrificați. Până la această vârstă ei nu mănâncă mult, deci e foarte avantajos să-i crești.

Scroafele poartă sarcina aproximativ 116-120 de zile. Fată în general între 12-16 purceluși. De la 4-6 zile aceștia pot fi hrăniți deja cu hrană lichidă din cereale (tărâțe, crupe) precum și făină de oase, cretă. Au nevoie permanent de apă, iată de ce trebuie să vă îngrijiți de acest aspect. La vârsta de trei săptămâni purceii mănâncă fără probleme mere, sfeclă, iarbă și fân.

Vă dăm un exemplu ca să înțelegeți de ce este avantajos să crești porci din rasa mangal.

‹ adv ›

Să zicem că întrețineți cinci scroafe mature. La sfârșit de iarnă (februarie) acestea vă fată în mediu să spunem 50 de purceluși. Până la sfârșit de primăvară îi hrăniți cu cereale (grâu, orz, porumb), iar odată cu apariția buruienilor îi scoateți în ocol (unul mare, nu tradiționalele noastre ocoluri). În mare parte toată vara și toamna raționul lor îl constituie vegetalele, nu însă 100%. Va trebui să le mai aruncați și ceva cereale. Specialiștii spun că în 10 luni de zile (noiembrie) un porc ajunge să cântărească aproximativ 80 de kg. Deci, masa vie a animalelor (50 de porci) va fi de aproximativ 4 tone, ceea ce este similar cu masa a 20 de porci obișnuiți de 200 de kg. Pentru ca să crești porcii obișuiți până la 200 de kg ai nevoie însă mai mult de un an de zile și cca 20 de tone de cereale. Este evident că porcii mangal sunt o alegere inteligentă pentru fermierii interesați de acest domeniu.

Acest articol a fost realizat de echipa Agrobiznes.md în baza consultării mai multor resurse media de specialitate din Rusia și Ucraina.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›