Ucraina produce anual 70 mii tone de miere de albine și este cel mai important jucător din Europa

0

În Ucraina sunt aproximativ 400 de mii de apicultori, care îngrijesc circa 4 milioane de familii de albine. Cu asemenea cifre, vecinii noștri din est sunt principalii producători de miere din Europa și intră în top cinci cei mai mari producători la nivel mondial, anunță presa din Ucraina.

˝Ucraina produce peste 70.000 de tone de miere anual. În 2013, aproximativ 20 de mii de tone de miere au fost exportate în alte țări. Cea mai mare parte din miere este produsă în regiunile centrale, de sud și de est ale țării. Pe piața externă mierea ucraineană este apreciată pentru calitățile sale excepționale. Există o cerere foarte mare la nivel mondial pentru miere de salcâm, tei, floarea-soarelui, hrișcă, ierburi și miere de pădure,˝ a declarat într-o conferință de presă Alexander Galatyuk, directorul unui institut de apicultură din țara vecină.

În ceea ce privește speciile de albine, cele mai răspândite în Ucraina sunt ˝Carpatica˝, ˝Polesskaya˝ și ˝Ucraineana de stepă˝. Ele s-au adaptat foarte bine la condițiile climatice locale. În plus, în vestul Ucrainei există multe ferme care sunt angajate în selecția și creșterea de albine.

Producția de miere și exporturile Ucrainei sporesc de la an la an. Printre cele mai active piețe unde se vinde mierea ucraineană se numără SUA, Germania, Rusia, Austria și Polonia.

În Europa agricultura se mută de la sate direct în centrul marilor orașe

0

O nouă modă încearcă să prindă rădăcini în ţările din Europa de Vest: producţia agricolă în marile oraşe. Organizaţii din mai multe ţări vest-europene au pus în aplicare, cu suportul autorităţilor locale şi cu sprijinul voluntar al comunităţii locale, proiecte prin care agricultura să fie adusă, din zonele rurale, în mijlocul oraşului, se arată într-un studiu al Univeristăţii de Vest din Bristol (Marea Britanie), realizat pentru Comisia Europeană şi care analizează noile inovaţii sociale care au impact asupra mediului înconjurător. 

În documentul citat, sunt prezentate, drept exemplu, două situaţii în care agricultura şi-a făcut loc lângă zgârie-nori şi printre bulevarde: o crescătorie de albine din Copenhaga şi o fermă în oraşul Sutton, o suburbie a Londrei.

Crescătoriile de albine din Copenhaga: soluţie pentru scăderea producţiei de miere din Danemarca

În 2010, când Oliver Maxwell a venit cu ideea cel puţin inedită de a înfiinţa crescătorii de albine în centrul oraşului Copenhaga, situaţia industriei mierii din Danemarca nu era foarte bună. Deşi cererea de miere se menţinea la un nivel ridicat, efectivele de albine din Danemarca erau în scădere, iar producţia naţională de miere se reducea de la an la an

Aşa a luat fiinţă compania „Bybi”, o socioîntreprindere din Copenhaga al cărei scop nu este acela de a face profit, ci de a acoperi o nevoie socială. Astfel, proprietarii nu păstrează câştigul, ci îl reinvestesc în proiectele companiei.

La momentul înfiinţării, iniţiatorul Oliver Maxwell a explicat că doreşte să „inventeze” o nouă generaţie de crescători de albine; una care locuieşte în oraş şi care îşi practică „meseria” tot în oraş.

Prin construirea de stupi şi stupării în cartierele oraşului Copenhaga, se îndeplinesc patru obiective, susţin iniţiatorii proiectului: revigorarea efectivelor de albine, creşterea producţiei naţionale de miere, reducerea şomajului şi, nu în ultimul rând, aducerea oraşului Copenhaga în contact cu natura urbană, se arată în studiul citat.

Proiectul a avut succesul aşteptat, aceasta şi datorită sprijinului primit pentru promovarea proiectului din partea a 35 de organizaţii şi instituţii ale statului. În prezent, 60 de persoane sunt implicate în proiect (de la persoanele care au grijă de stupării, până la cei care promovează serviciile şi produsele organizaţiei).

Modul de funcţionare al afacerii este cel puţin la fel de inedit ca ideea în sine. Companiile şi alte instituţii din Copenhaga plătesc organizaţia să vină să construiască stupi în curţile sediilor sau pe acoperişul clădirilor de birouri. Tot organizaţia are grijă de stupi, iar, când aceştia produc miere, compania-client cumpără mierea la un preţ avantajos.

În 2012, „Bybi” a avut o cifră de afacere de 250.000 de euro, care, foarte probabil, a crescut în 2013. Lucru previzibil din moment ce nu există profit neinvestit.

Ferma „verde” din sudul Londrei

Tot în 2010 a fost înfiinţată în Sutton (o suburbie din sudul Londrei), o cooperativă agricolă susţinută voluntar de comunitatea locală. Mecanismul nu diferă foarte mult de cel al crescătoriei de albine din Copenhaga.

Mai exact, locuitorii din Sutton contribuie, voluntar, la lucrările agricole din mica fermă în care se cultivă legumele cele mai căutate pentru alimentaţia de zi cu zi: roşii, ardei, castraveţi, morcovi, ceapă, usturoi, broccoli, varză, şi aşa mai departe. Tot comunitatea locală se bucură de mica recoltă a fermei.

Iniţiatorii proiectului se mândresc că produc legume proaspete, cultivate în regim ecologic şi care contribuie la protejarea mediului înconjurător deoarece sunt crescute local, reducându-se, astfel, emisiile cauzate de transportul, stocarea şi împachetarea produselor.

De asemenea, toată energia folosită în producţie provine din surse regenerabile.

Voluntariat în ferme pentru „detaşarea de la stresul muncii la birou”

Iniţiatorii proiectului se bazează 100% pe munca voluntară a londonezilor. Mai mult, ferma „oferă” companiilor din Londra oportunitatea de a organiza proporiilor angajaţilor ieşiri în aer liber, departe de stresul lucrului la birou, unde se relaxează cu… muncile câmpului.

Cifră: 8 – 14 tone de legume produce anual ferma din sudul Londrei.

Sursa: Recolta.eu

IMPORTANT DE ȘTIUT! Programul Compact oferă noi posibilități de a investi în sectorul agroindustrial

0

Antreprenorii agricoli pot extinde investițiile în afacerile din sectorul agroindustrial datorită unor noi modificări introduse în Programul de credite Compact, lansat pentru a facilita accesul agricultorilor la finanțe pentru a investi în infrastructura post-recoltare și agricultura de valoare înaltă. 

Potrivit noilor prevederi, antreprenorii pot solicita credite pentru construcția sau procurarea serelor pentru legume, a echipamentului și/sau a terenului aferent acestor sere, procurarea echipamentului nou de irigare și a stațiilor meteo noi necesare gospodăriilor agricole. Totodată, creditele Compact mai sunt acordate și pentru înființarea plantațiilor de fructe, pomușoare, struguri sau a pepinierelor de copaci fructiferi, struguri de masă și pomușoare.

Aceleași modificări stabilesc reducerea sumei minime a creditului de la 20 000 USD până la 5 000 USD (sau echivalentul în lei sau euro al acestor sume). Suma maximă a împrumuturilor Compact rămâne neschimbată – de 600 000 USD, iar termenul pentru care se oferă creditele este de 3-7 ani.

De asemenea, antreprenorii pot solicita, în continuare, credite Compact pentru procurarea sau construcția depozitelor frigorifice sau altor încăperi de păstrare, procesare, ambalare, precum și a echipamentului și/sau a terenului aferent acestor activități, procurarea echipamentului pentru sortarea, spălarea, ambalarea, prelucrarea fructelor, legumelor și strugurilor, procurarea echipamentului de laborator pentru controlul calităţii; achiziţionarea camioanelor care corespund standardelor EURO 5 sau 6 și a semiremorcilor termo, frigo, refrigeratoarelor etc.

Creditele sunt destinate producătorilor agricoli și agenţilor economici din domeniul agro-alimentar, cum sunt gospodăriile ţărăneşti, antreprenorii agricoli individuali, întreprinderile micro, mici și medii de producere, procesare, comercializare a produselor agricole, asociaţiile de fermieri, cooperativele de afaceri, parteneriate etc. Aceştia trebuie să fie înregistraţi conform legislaţiei în vigoare, să activeze cu formă de proprietate privată. Afacerile, care urmează a fi creditate în cadrul Programului Compact, trebuie să fie localizate în limitele administrative ale următoarelor raioane: Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Hâncești, Leova, Cantemir, Cahul, Telenești, Călărași, Orhei, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi, UTA Găgăuzia și localitățile extra-urbane ale municipiul Chișinău.

Procurarea bunurilor/lucrărilor/serviciilor din mijloacele creditelor acordate în cadrul Programului Compact este eliberată de TVA și taxele vamale.

Programul de credite Compact are o valoare de 12 milioane USD și a fost lansat în toamna anului 2011. Până în prezent au fost debursate 26 de credite în sumă totală ce depășește 4,7 milioane USD. Dintre acestea, 21 de credite în sumă totală de cca 3,7 mil. USD (77,6%) au fost acordate pentru construcția, reabilitarea, sau reutilarea depozitelor frigorifice pentru fructe/legume cu capacitate totală de cca 18,7 mii de tone.

Activitatea de creditare pentru infrastructura post-recoltare este una din cele patru activități complexe ale proiectului Tranziţia la agricultura performantă din cadrul Programului Compact, care își propune în perioada 2010-2015 să contribuie la eradicarea sărăciei în Moldova prin reabilitarea infrastructurii drumurilor și facilitarea tranziției la agricultura performantă.

METEO. Ploi, lapoviță și temperaturi de primăvară

0

În această săptămână vom avea parte de vreme mai mult închisă, cu precipitații, dar și cu temperaturi ridicate. 

Astăzi cerul este închis în toată țara. Sunt prognozate precipitații sub formă de ploaie și lapoviță în toate regiunile republicii. Temperaturile zilnice vor varia între +2…+4 grade Celsius. Noaptea se mai mențin valorile negative, de -4…-6 grade. Presiunea atmosferică va fi scăzută, iar vântul va sufla cu până la 12 m/s.

Marți, vremea va fi stabilă, cerul variabil și însorit. Temperaturile continuă să urce de la o zi la alta. Mâine vom avea valori cuprinse între +4…+6 grade Celsius. În orele nocturne se vor înregistra -6…-8 grade. Vântul va sufla moderat.

Miercuri, vremea va fi pe alocuri instabilă și mohorâtă. În special în regiunile din nordul țării va ploua și va cădea lapoviță. În celelalte regiuni cerul va fi acoperit mai mult de nori. Temperaturile vor continua să urce până la +11 grade Celsius. Valori pozitive se vor atesta și pe timp de noapte. Se vor înregistra +4 grade.

Potrivit sinopticienilor, în a doua parte a săptămânii, vremea se va menține instabilă, iar temperaturile vor fi ridicate.

Rusia nu anulează embargoul pentru carnea de porc din UE. În Europa prețurile scad

0

Federația Rusă nu va anula în curând embargoul la importurile de carne de porc din Uniunea Europeană. Rosselkhoznadzor anunță că interdicția ar putea dura încă cel puțin două luni. 

Serghei Dankvert, președintele Rosselkhoznadzor, a declarat că în următoarele două luni de zile țara sa nu-și va deschide piața pentru carnea de porc din UE.

În același timp, interdicția aplicată produselor provenite din Lituania va dura încă cel puțin trei ani. Rusia a suspendat importurile de carne de porc din toate țările UE în urma depistării mai multor cazuri de pestă porcină africană la unele ferme din Lituania.

Presa a scris însă că Rusia a făcut acest pas după ce UE şi-a reafirmat sprijinul pentru manifestanţii pro-europeni din Ucraina.

Anual, Rusia importă de pe întreg teritoriul Europei circa 700.000 de tone de carne de porc și este cel mai mare partener al UE (aproximativ 25% din export).

În Europa scad prețurile

În urma embargoului rusesc, în Gemania şi Olanda au scăzut preţurile pentru carnea de porc. Abatoarele germane Tönnies și Vion Nord au scăzut prețurile cu 0,05 – 1,54 de euro/kg. Această tendință este tot mai evidentă și pentru ceilalți jucători de pe piața europeană.

Doi studenți din Ialoveni au ridicat de la zero o afacere cu prepelițe

0

Idei originale în marketing și promovare, multă muncă, perseverență, curaj în a experimenta și dorință de a realiza lucruri frumoase reprezintă rețeta prin care o idee a fost transformată în afacere de succes cu prepelițe la Ialoveni.

Sunt verișori și studiază la Facultatea de Economie, dar ar da clasă mai multor oameni de afaceri experimentați prin abilitatea de a ridica de la zero o afacere de succes. Ideea de a iniția un business în creșterea prepelițelor a pornit de la un plan de afaceri găsit pe internet.

Salt spectaculos

Ion și Mihai Poparcea din Ialoveni nu au stat mult pe gânduri când au decis să încerce să înființeze o fermă de prepelițe, mai ales că exista deja spațiul și forța de muncă necesară. „Era o anexă în curte, am făcut reparație și am început acum un an cu o sută de puișori de prepeliță. Acum avem peste două mii de păsări”, povestește Ion Poparcea.

Costurile afacerii s-au ridicat la zece mii de euro, investițiile realizându-se treptat, dar trebuie de luat în considerare și faptul că tinerii nu au procurat spațiu pentru inițierea activității. Au procurat două specii de păsări, Texas și Faraon, una bună pentru carne, iar alta – pentru ouă.

Tinerii sunt și patroni, dar și angajați

În afară de cheltuielile pentru hrană și puii de prepeliță, Ion și Mihai Poparcea au economisit din instalarea cuștilor în care încap până la 40 de păsări și care costă până la o mie de lei. Fermierii spun că cel mai mult i-ar fi costat instalarea acestora, însă au decis că pot s-o facă singuri și i-a costat doar 150 de lei. Tinerii sunt și patroni, dar și angajați, ei fiind cei care prepară mâncarea specială pentru păsări, se ocupă de comenzi, promovare, asigură condițiile necesare pentru creștere și sacrifică păsările, deoarece nu au un abator în apropiere.

Ideea care le-a adus succesul

„Am depus eforturi titanice ca să nu suferim un eșec, fiindcă la început era foarte dificil de realizat această idee. Erau multe cheltuieli și investițiile se realizau doar din venituri, eram la un pas să renunțăm. Atunci am înțeles că trebuie să venim cu ceva nou pe piață, să recurgem la tot ceea ce este nou și atractiv pentru a promova produsele noastre”, relatează Ion Poparcea.

Au creat un site al firmei unde amatorii de carne și ouă de prepeliță pot afla tot, de la prețuri și condiții de livrare până la beneficiile pentru sănătate ale acestor produse. Ferma lor a devenit și mai cunoscută odată cu crearea unei pagini pe o rețea de socializare unde cei doi tineri organizează concursuri sau anunță despre diferite promoții și reduceri.

Totul natural și proaspăt

Din acel moment, afacerea a devenit una rentabilă, iar acum tinerii nu se plâng de lipsă de clienți. „Punem mare accent pentru ca totul să fie natural, ceea ce presupune condiții igienice de creștere a păsărilor și hrană din cereale calitative. Nu păstrăm carnea refrigerată și o livrăm la cel mult patru ore de la sacrificare”, a menționat Mihai Poparcea.

Acum, fermierii produc în fiecare lună câte 80 de kilograme de carne, iar zilnic strâng câte o mie de ouă, veniturile lunare ajungând până la o mie de euro. Un kilogram de carne de prepeliță costă 150 de lei, iar pentru a obține această cantitate sunt sacrificate până la șase prepelițe. Prețul a 20 de ouă de prepeliță este de 25 de lei. Volumul producției este dictat de numărul de solicitări. În afară de clienții fideli cărora, la dorință, le livrează marfa la domiciliu, fermierii își comercializează marfa și prin intermediul unei cunoscute rețele de magazine din capitală.

Deși fac afaceri „serioase”, tinerii spun că au timp și pentru activități specifice vârstei lor. Sunt susținuți în tot ceea ce fac de prietenele lor și de părinți, iar la munca zilnică mai sunt ajutați de un angajat. Tinerii fermieri spun că au deja pregătit un spațiu mai mare unde vor muta păsările, al căror număr preconizează să ajungă în acest an la zece mii. Povestesc cu mult optimism și speranță despre ceea ce fac și cred că secretul succesului este în muncă și în ingeniozitate.

Virginia Nica // Ziarulnational.md

Creșterea iepurilor ca o afacere de succes în Republica Moldova (Partea a doua)

2

Continuare… Alimentația iepurilor. Iepurii sunt animale erbivore, dar consumând doar iarbă, aceștia nu vor adăuga prea mult în kilograme, ba chiar și carnea va fi mai slabă. Iarba și fânul trebuie să constituie doar 1/5 din rația zilnică de alimente oferite. În mare parte, hrana lor este alcătuită din peletele de cereale.

În afară de cereale și iarbă, iepurii trebuie hrăniți și cu produse vegetale, cum ar fi sfecla, cartofi, morcovi sau varză. Acestea vor oferi iepurilor doza de vitamine necesară pentru a accelera ritmul lor creștere și de dezvoltare. De asemenea, trebuie să știți că iepurii au nevoie și de calciu, din acest motiv ar fi de dorit ca să le oferiți bucăți de cretă sau produse îmbogățite cu calciu, cum ar fi unele tipuri de pelete.

Nu trebuie să uitați și de bucățile de scoarță de copaci și de ramurile acestora. Pe timp de primăvară, acestea vor fi o delicatesă preferată de fiecare iepure. Ar trebui să elaborați cu atenție sistemului de alimentare a iepurilor pentru a-i asigura cu hrană permanent, astfel încât aceștia să nu moară de foame (stresul din cauza foamei poate afecta creșterea și greutatea femelelor, dar și a puilor).

Iepurii adulți mănâncă mult mai mult ca puii. După trei luni de viață vor crește mult mai lent, dar vor consuma mai multe alimente. Din acest motiv, ar trebui sa-i sacrificați anume până la această perioadă. Plus la toate, carnea de iepure tinerel e cu mult mai gustoasă decât la unul adult. Pe lângă sistemul de alimentare cu hrană, e necesar de a dota cuștile și cu sisteme de alimentare regulată cu apă. Acestea trebuie să fie amplasate în fiecare celulă și să fie mereu pline cu hrană și apă. În caz contrar, mortalitatea în rândul iepurilor va crește, iar veniturile vor scădea brusc.

Schema de calcul a unei afaceri

Desigur, cel mai important lucru pentru orice antreprenor este profitul. Aici și apare întrebarea cât este de profitabil de a crește iepuri. Pentru a calcula câștigul obținut nu e nevoie de o matematică foarte complicată.

1. Primul lucru ce trebuie de făcut este de a calcula câtă hrană consumă anual un iepure. Ca rezultat veți obține suma aproximativă pentru întreținerea, creșterea și hrănirea acestuia. Aici, se mai adaugă și cheltuielile posibile pentru reparații, bani pentru combustibil pentru mini-tractorul sau pentru impozitele din vistieria statului.

2. Un iepure adult are aproximativ două kilograme de carne. O femelă poate da viață la aproximativ 25 de pui, ceea ce asigură circa 50 de kg de carne de la un iepure. Dacă, ferma dispune de cel puțin 100 de femele, antreprenorul poate obține circa 5 tone de carne anual.

3. Desigur, ar trebui să se țină cont de câțiva indicatori, cum ar fi mortalitatea puilor, ca urmare a selecției naturale, și de anumite boli, ca urmare a condițiilor în care aceștia sunt crescuți. Cu cel dintâi nu putem lupta nicidecum, dar cu cel de-al doilea trebuie să-l evităm pe cât de tare putem dacă dorim profit.

4. În plus, este recomandabil ca în mod regulat puii să fie „înlocuiți” cu alții, adică să fie cumpărate alte animale. Dacă veți păstra urmașii aceiași familii de iepuri pe mai mult timp, productivitatea lor va scădea.

Schimbul de iepuri la fiecare doi ani este soluţia cea mai bună şi cea mai eficientă pentru randamentul unei mini-ferme.

Realizarea cărnii de iepuri

Orice om de afaceri trebuie să-și pună și întrebarea unde va realiza carnea ce o va obține. O va vinde en-gros sau cu amănuntul? Cui i le va vinde? Cum? Din acest motiv, antreprenorul trebuie să-și stabilească propriile relații comerciale, începând cu furnizorii de hrană pentru animale și până cu cei cărora le va vinde produsul finit.

1. Firmele en-gros
Sunt o opțiune extrem de dezavantajoasă. În primul rând, ele sunt interesate de cantități mult mai mari de producție poate oferi o mini-fermă. În al doilea rând, prețurile de achiziție oferit de acestea nu sunt cele mai potrivite pentru un antreprenor. Aceste vor fi extrem de scăzută, căci en-gros este mai ieftin. Nu este rentabil să cauți clienți prețurile cărora nu convin producătorului. O astfel de opțiune nu este indicată pentru o mini-fermă.

2. Magazinele de carne
Magazine private specializate în realizarea produselor din carne sunt o soluție destul de bună. Este avantajos pentru ambele părţi comerciale: un antreprenor va putea obţine venituri mult mai mari pentru produsele sale naturale decât dacă le-ar vinde en-gros, iar magazinul și-ar putea extinde varietatea de produse ce i-ar putea aduce noi clienți.

Şi, desigur, în astfel de magazine cumpărătorii vor avea un asortiment bogat de carne, vor găsi nu doar carne de iepuri, dar și de pui, vită, porc, etc, fără ca să se deplaseze în mai multe locuri. Dacă veți reuși să stabiliți relații comerciale cu astfel de magazine specializate, veți avea doar de câștigat. Plus la toate, acestea sunt primordiale pentru mini-ferme.

3. Restaurantele
Carnea de iepure este delicioasă şi este adesea folosită într-o varietate de bucate rafinate care se servesc exclusiv în restaurante scumpe. Ar fi logic să presupunem că nimeni nu ar renunța la stabilirea unor relații comerciale cu un crescător de iepuri. Dar nu e întotdeauna așa. Dacă vei oferi în dar bucătarului-șef, nu administrației restaurantului, câțiva iepuri, atunci e posibil să ai succes.
Dar trebuie să ții cont de specificul restaurantului. Nu poți să propui carne de iepure unui local specializat în sushi. Dar poți să vii cu propunerea de a introduce în meniul unui restaurant cu specific tradițional și unele bucate din carne de iepuri, fapt ce le-ar crea și un pic de imagine, pe lângă profitul ce îl va putea obține.

4. Auto-Realizarea
Una dintre cele mai bune opţiuni este auto-realizarea. Puteţi lua în arendă un stand la piaţa locală şi să afirmați cu certitudine că aveți în vânzare carnea proaspătă de iepuri direct de la producător.

Cu așa slogan veți atrage un număr mare de clienți. Desigur, preţul per kilogram ar trebui să fie în limitele rezonabilului. Și dacă veți pune accent pe proprietățile neobişnuite şi rare pe care le are carnea de iepuri este posibil ca această să se vândă mai scump decât kilogramul de carne de porc. Desigur, această soluție este recomandată pentru o afacere de familie, atunci când unul dintre cei implicați va monitoriza starea la fermă, iar al doilea se va ocupa de realizarea cărnii la piaţa.

În plus, puteţi obține și alte venituri din partea iepurilor, pe lângă carnea ce o oferă. Sigur, acestea nu vor fi extrem de mari, dar un ban în plus va fi binevenit.

Cum puteți face bani din afacerea cu iepuri

1. Blana de iepuri
Chiar dacă sunt rase bune de carne, nu înseamnă că blana lor nu e la fel de bună și moale pentru industria textilă. Desigur, este puțin probabil să coși o blană ( îmbrăcăminte) din ea, dar un producător de încălțăminte de iarnă sau de căciuli de iarnă va fi bucuros pentru un astfel de produs natural.
În plus, blana de iepuri poate fi folosită și în industria mobiliară. Trebuie doar să încercați să stabiliți și astfel de relații cu producătorii de mobilă.

2. Fecalele de iepuri
Cât de ridicol nu ar părea, dar și din fecalele iepurilor se pot scoate bani buni. Acestea sunt un îngrășământ excelent în agricultură.
Faptul că veți construi ferma în afara orașului, veți fi aproape de alte gospodării cărora le veți putea propune un astfel de îngrășământ. Pentru că este complet natural, iar calitatea este superioară, acesta poate fi vândut la același preț per kilogram cu îngrășămintele chimice similare. Plus la toate, are aceleași calități și compoziție chimică.

3. Resturile rămase după sacrificarea iepurilor
Resturile proaspete rămase după sacrificarea iepurilor pot fi propuse unei ferme de porci, dacă este prin apropiere. Porcii au nevoie de o hrană variată, iar acestea vor fi de bun augur producătorilor de carne de porc. Plus la toate, veți putea stabili și relații comerciale bune cu astfel de antreprenorii locali. Aceștia nu vor fi concurenții voștri, pentru că carnea de iepure are piața sa.

4. Excursii pe teritoriul fermei
Zonele de agrement sau zonele unde sunt case de vacanţă sau vile, care pot fi situate prin apropierea unei astfel de ferme, la sigur vor aduce clienți fideli pe timp de vară. Puteți să realizați și niște excursii pentru adulți, dar în special pentru copii. Dacă veți pune accent pe un iepure, veți „inventa” o poveste despre apariția sa, atunci la sigur veți avea vizitatori.

5. Realizarea iepurilor vii
Sigur că, vizitatorilor le veți putea propune și iepurași vii. Și iarăși, dacă veți convinge în special copii de frumusețea unor astfel de iepuri, părinții nu vor rezista și vor procura câte un astfel de animăluț. Subliniind că iepuri sunt de rasă bună, veți putea banii buni pe ei, chiar dublu sau triplu față de câștigul vânzării cărnii de iepure. Desigur, aceste cazuri sunt rare, cu toate acestea că şi ele pot fi luate în considerare.

Menționăm că prețul pentru un kilogram viu de iepure se pot obține de la 80 de lei până la 250 lei, în funcție de rasă, dacă e pui, femelă sau mascul.

6. Vânzările instrumentelor pentru creșterea iepurilor
În hambar dvs cu instrumente, la sigur veți avea niște cuști reparate recent, niște alimentatoare cu apă sau cu hrană în plus sau alte lucruri inutile pentru fermă. Și acestea pot aduce un venit, dacă le veți propune spre vânzare odată cu realizarea iepurilor. Plus la toate veți putea scăpa de unele lucruri inutile.

7. Vânzările de hrană pentru animale

Vânzările de hrană pentru animale, de asemenea, poate aduce roade. Având în vedere că veți folosi un concasator și un granulator pentru cereale veți economisi destul timp și bani pentru întreținerea iepurilor. Dar veți putea și realiza o parte din hrana produsă de proprietarul fermei. Acestea vor fi 100% naturale și mai utile decât pelete chimice.

Avantajele inițierii unei afaceri în domeniu

1. În primul rând, piaţa pentru realizarea cărnii de iepure este încă liberă, iar lipsa concurenţei este o condiție perfectă pentru a începe și a promova o astfel de afacere.

2. În al doilea rând, călitatățile utile ale produsului, dar şi raritatea acestuia îl plasează pe câteva poziţii superioare față de alte tipuri de carne.

3. În al treilea rând, capacitatea iepurilor de reproducere rapidă este suficientă pentru a produce anual suficiente cantităţi de carne pentru a le realiza, iar prețul pentru carne vor compensa unele pierdere de întreținere.

4. Bineînţeles, un alt avantaj este că afacerea poate fi extinsă în orice moment prin construirea unor noi cuști și aducerea unor alte rase de iepuri.

5. Şi, desigur, cel mai important lucru pentru acest tip de afacere este faptul că trebuie să se ia în considerare circumstanţele neprevăzute. Există o varietate de probleme cu care se poate confrunta un antreprenor, de la defecțiuni ale tractorului până la moartea puilor născuți. Din acest motiv, ar fi bine ca omul de afaceri să aibă un buget aparte pentru astfel de „zile negre”.

Prima parte a articolului: Creșterea iepurilor ca o afacere de succes în Republica Moldova (Prima parte)

S. Tataru

Terenurile agricole din Rusia se scumpesc de la o zi la alta

0

Investitorii care se înghesuie să cumpere terenuri în sudul Rusiei s-ar putea să nu facă cea mai bună afacere întrucât există terenuri la fel de bune şi mai ieftine în ţările port la Marea Neagră precum Bulgaria sau România, susţine un analist internaţional. 

Preţurile terenurilor agricole din regiunea de sud a Rusiei au crescut, doar anul trecut, cu 23% ajungând la nivelul de 2.500 de dolari hectarul în Krasnodar. Investitorii sunt atraşi către această zonă de climatul mai stabil şi de pozitionarea în apropierea Mării Negre, de unde pleacă spre export cea mai mare parte a cerealelor din ţară.

„Este o zonă unde sunt foarte mulţi cumparători şi puţini vânzători şi tocmai de aceea preţurile ajung la niveluri atât de ridicate”, a explicat Andrey Sizov Jr., directorul executiv a companiei SovEcon, firmă specializată în analiza de piaţă, firmă fondată în 1991 în Rusia.

Totuşi, în condiţiile în care preţurile terenurilor agricole din Krasnodar se apropie de cel al terenurilor din ţarile est europene ca România sau Bulgaria, investitorii ar trebui să îşi revizuiască strategiile.

„Este lesne de înţeles de ce investitorii se îndreaptă către regiunea de sud din Rusia, întrucât apropierea de port îi ajută pe fermieri să îşi valorifice mai bine producţia. Totuşi, ar putea obţine randamente mai bune în altă parte”, a completat reprezentantul SovEcon.

Potrivit lui, pe termen mediu, ţarile port la Marea Neagră au cele mai mari sanse de dezvoltare.

Ba mai mult decât atât, preţurile cerealelor sunt aproximativ la acelaşi nivel şi în Rusia şi în ţările de la Marea Negră. În Rusia, deşi preţul cerealelor ar trebui să fie unul mai mic pentru că nu se mai adaugă costurile de transport, cererea de la zootehnişti ţine preţurile la un nivel ridicat. Guvernul Rusiei a încurajat producția de carne internă într-un efort de a reduce dependența țării de importuri.

Această campanie a avut succes mai ales în ceea ce priveşte producţia de carne de pui, unde Rusia a reuşit o scadere de peste 40% a importurilor din 2009 şi până in prezent.

Reprezentantul SovEcon a declarat că această creștere a prețurilor terenurilor din Rusia de anul trecut a fost determinată de cererea venită tot de la operatorii existenți, însă se poate observa o lipsă de noi investitori.

Sursa: Recolta.eu

BEI oferă 100 de milioane de euro pentru producătorii de fructe din Moldova

0

Banca Europeană pentru Investiții (BEI) va acorda Republicii Moldova 100 de milioane de euro, bani ce urmează a fi folosiți pentru susținerea producătorilor de fructe, anunță serviciul mass-media al Guvernului.

Despre aceasta s-a anunțat ieri seară în cadrul lansării unei linii de îmbuteliere a vinului la vinăria Cricova. Premierul Iurie Leancă, însoțit de ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, şi Președintele BEI, Werner Hoyer, au vizitat noua linie de îmbuteliere performantă construită și instalată cu susținerea programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol (Filiera Vinului), finanțată de Banca Europeană pentru Investiții. Suma alocată este de 75 de milioane de euro.

În cadrul evenimentului, vicepreședintele BEI responsabil pentru activitățile băncii din vecinătatea estică, Wilhelm Molterer, şi ministrul Vasile Bumacov au semnat o declarație de intenție privind lansarea și aplicarea unui nou proiect pentru susținerea producătorilor de fructe, în valoare de 100 de milioane de euro, care este contribuția BEI. Suma va fi destinată pentru credite în condiții avantajoase.

În context, șeful Executivului a declarat că au avut loc două evenimente importante pentru agricultura din Republica Moldova.

„Această linie este unul din cele mai reușite proiecte în istoria noastră de angajare a creditelor. Al doilea eveniment, și anume semnarea acestui memorandum, de asemenea este un pas important. Sper că foarte curând vom asista la semnarea unei noi linii de investiții, ceea ce ține de procesarea producției agroalimentare. Cel mai important este că prin aceste investiții va crește competitivitatea produselor moldovenești”, a precizat Iurie Leancă.

La rândul său, Președintele BEI, Werner Hoyer, a remarcat faptul că este vorba despre un acord istoric care reprezintă un angajament al Băncii Europene de Investiții pentru sprijinirea agriculturii naționale în cadrul Parteneriatului Estic: „Chiar dacă este o perioadă dificilă, Moldova continuă să caute noi pieţe de desfacere pentru vinurile sale excelente și nu doar.”

În următoarele luni , BEI şi Ministerul Agriculturii vor elabora un Plan de Acțiune pentru a pune în aplicare noua inițiativă.

Banca Europeană de Investiții este instituția financiară a Uniunii Europene, înființată în 1958 prin Tratatul de la Roma, ce se implică alături de alte instituții bancare, în finanțarea programelor de investiții care sunt conforme cu obiectivele economice stabilite de UE și care servesc intereselor europene comune. Are sediul în Luxemburg.