Legislația națională în domeniul controlului organismelor modificate genetic va fi armonizată cu cea a UE

0

Deputații au adoptat, astăzi, în prima lectură, proiectul de lege privind produsele alimentare și hrana pentru animale modificate genetic. Documentul, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei alimentare, prevede armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene.

Proiectul stabilește cadrul normativ și instituțional privind asigurarea unui nivel înalt de protecție a vieții și sănătății umane, a sănătății și bunăstării animalelor, a mediului și a intereselor consumatorului în raport cu produsele alimentare și hrana pentru animale modificate genetic, asigurând funcționarea eficientă a pieței interne.

În acest sens, sunt reglementate procedurile de înregistrare, supraveghere, etichetare a produselor alimentare și hranei pentru animale modificate genetic, iar prevederile proiectului se aplică la toate etapele introducerii pe piață a organismelor modificate genetic.

În proiectul de lege sunt stabilite și atribuțiile organelor centrale de specialitate și ale autorităților pentru activitățile cu produsele alimentare și hrana pentru animale modificate genetic.

Astfel, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va fi responsabilă de eliberarea autorizației pentru activitățile produselor alimentare și hranei pentru animale modificate genetic, iar Comisia Națională pentru Securitate Biologică va fi responsabilă de stabilirea riscurilor de la introducerea produselor alimentare și hranei pentru animale modificate genetic.

În prezent, regimul de obținere, testare, utilizare, comercializare și etichetare a organismelor modificate genetic precum și a produselor rezultate din acestea este reglementat prin Legea privind securitatea biologică.

Această lege urmează a fi abrogată o dată cu intrarea în vigoare a Legii cu privire la reglementarea și controlul organismelor modificate genetic.

În acest context, autorii inițiativei legislative menționează că este imperios necesară adoptarea Legii privind produsele alimentare și hrana pentru animale modificate genetic pentru a evita crearea unui vid legislativ.

Proiectul urmează a fi aprobat de Parlament și în lectura a doua. 

#VINșiEU: 10 motive să participi la Ziua Națională a Vinului 2023, pe 7 și 8 octombrie

0

Numărătoarea inversă a început pentru cel mai așteptat eveniment al toamnei –  Ziua Națională a Vinului. Anul acesta, vinificatorii își vor împărtăși cu mândrie succesele înregistrate și vor oferi spre degustare vinuri premiate la competiții de talie internațională.

Agrobiznes este partener media al evenimentului.

Ediția curentă are loc în contextul celei de-a zecea aniversări de la lansarea brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”), pe plan internațional.

Iar pentru ca să vă convingem să fiți prezent în Piața Marii Adunări Naționale, îți prezentăm 10 motive pentru care spunem #VINșiEU la Ziua Națională a Vinului 2023:

Unicitatea ZNV: Ziua Națională a Vinului (ZNV) este unica zi națională din lume dedicată Vinului Moldovei și tradițiilor în vinificație.

Cultura și educația: ZNV este sărbătoarea care promovează cultura vinului, iar Oficiul Național al Viei și Vinului – în calitate de susținător și promotor al produsului mândriei naționale –  organizează ateliere dedicate la Școala Vinulu.

Degustare responsabilă: ZNV promovează consumul responsabil al vinului de calitate, iar fiecare vizitator va putea procura Carnetul Degustătorului, care include 12 degustări de vin.

Recunoașterea excelenței: Ziua Națională a Vinului reprezintă un eveniment important al industriei vitivinicole din țară, iar oamenii vinului – oenologi, vinificatori, companii vinicole, parteneri – vor fi premiați pentru eforturile depuse în dezvoltarea și promovarea sectorului.

Celebrare națională: ZNV a devenit o sărbătoare națională marcată în toată țara. Evenimentul este celebrat în Piața Marii Adunări Naționale, dar și la toate cramele și vinăriile din țară, cu facilități turistice.

Atracție turistică: Ziua Națională a Vinului este unul dintre cele mai vizitate evenimente de către turiștii internaționali. Anual, mii de turiști din toate colțurile lumii vin în țara noastră pentru a cunoaște Vinul Moldovei.

Amalgam cultural: De Ziua Națională a Vinului, toți cei prezenți au parte de un program cultural divers, cu participarea artiștilor din țară și a ansamblurilor folclorice din regiuni.

Interacțiunea cu vinificatorii: Evenimentul este un prilej unic de-i a aduna în același loc pe vinificatorii din țară, de a le cunoaște poveștile, de ale degusta vinurile, dar și de a afla noutățile sezonului.

Tradiție Istorică: Ziua Națională a Vinului este o sărbătoare națională, instituită prin hotărârea Parlamentului din 26 decembrie 1990 și se sărbătorește anual, începând cu anul 2002.

Mândrie Națională: Sărbătorea este un motiv de mândrie pentru toată populația țării, iar fiecare cetățean poate deveni un ambasador al Vinului Moldovei.

Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Culturii, cu suportul partenerului strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.

Mai multe detalii și informații suplimentare despre Ziua Națională a Vinului vor fi disponibile pe pagina wineday.wineofmoldova.com și pe pagina oficială de Facebook Wine of Moldova.

Rasa de vaci Salers, o combinație de rezistență și frumusețe

0

Inițial, planificam să scriu despre rasa Salers într-un stil poetic, folosind expresii literare bune, pentru că originalitatea Salers chiar merită astfel de cuvinte, dar voi lăsa acest stil pentru mai târziu, iar acum doar câteva informații interesante despre vitele de rasa Salers.

Și voi începe cu faptul că sloganul rasei Salers este „La race rustique par excellence”, ceea ce ar însemna din franceză că rasa se caracterizează prin rezistență sporită, iar fermierii francezi mai spun că Salers este o combinație de frumusețe și viabilitate.

Încă se mai spune că Salers este o frumusețe „aspră” combinată cu adaptabilitatea excepțională, astfel că foarte des putem auzi despre această rasă.

Despre istoria vitelor Salers

Rasa Salers este inclusă ca rasă independentă ce există de la începutul secolului al XIX-lea și a fost obținută în regiunea franceză Auvergne. Deși, există o părere că Salers, cel puțin animale asemănătoare lor, au fost crescute aici încă din Evul Mediu.

Rasa este numită după satul pitoresc Salers, care se află în Masivul Central (fr. „Massif Central”, o zonă muntoasă în centrul și sudul Franței), iar vitele acestea sunt o parte integrantă nu numai a agriculturii, ci și a culturii acestei regiuni, deja de câteva secole.

De exemplu, aspectul original al Salers le-a făcut un simbol al moștenirii rurale din Auvergne, iar diversele evenimente (festivaluri, iarmaroace, expoziții) dedicate acestei rase, unde frumusețea, puterea și productivitatea lor sunt afișate și sărbătorite, sunt foarte răspândite nu numai în această regiune.

Caracteristici ale rasei de vaci Salers

Rasa Salers este o rasă combinată și este crescută atât pentru obținerea cărnii de vită de calitate superioară, cât și pentru obținerea laptelui din care se fac brânzeturi foarte gustoase și sățioase – Cantal și Salers.

Vitele sunt destul de mari, au dimensiuni medii până la mari, cu corpul compact, cu osatura puternică și cu musculatură bine dezvoltată, demonstrând din nou natura lor dublă.

Aș dori să adaug că greutatea în viu a vacilor este în medie undeva de la 600 kg sau mai mult, înălțimea la greabăn este de 1m40, dar taurii au o greutate de 750-900 kg. Aceste caracteristici se întâlnesc la fermele comerciale, dar în ceea ce privește fermele de reproducere, taurii acolo pot cântări mai mult de o tonă. 

Una dintre cele mai izbitoare trăsături este blana caldă brună-roșcată (maro), care pare uneori mai închisă la culoare în jurul ochilor, botului și membrelor (mai aproape de ongloane), dar smocul cozii are întotdeauna părul deschis.

Blana caldă și groasă, cu păr de lungime medie și creț, servește ca protecție naturală împotriva diferitelor fenomene naturale și climatice, deoarece rasa este cunoscută pentru faptul că este crescută și se descurcă foarte bine în condiții meteorologice dure.

Uneori, foarte rar, există Salers de culoare neagră și o varietate de Salers care se numește Bessarde cu niște pete albe pe spate, picioare și jos la burtă. 

Cea mai impresionantă trăsătură exterioară de Salers sunt coarnele lungi, distinct curbate, ușor deplasate înapoi – în formă de liră, care conferă vitelor un aspect carismatic. Și așa cum spun fermierii francezi, coarnele de Salers nu numai că se adaugă la atractivitatea lor estetică, dar ei cred că coarnele reflectă rezistența și adaptabilitatea Salerșilor.

Vitele Salers sunt apreciate pentru carnea de vită de înaltă calitate, cunoscută pentru marmorarea excepțională (eu aș spune marmorarea delicată), tandrețea și aroma distinctivă. Acest lucru le-a permis să intre pe piețele de carne de vită premium din întreaga lume, atrăgând atenția consumatorilor exigenți.

Tot ce am scris mai sus despre carnea de vită de la Salers, confirm, întrucât am gustat și nu odată steak-uri din această rasă. Randamentul la sacrificare este de până la 65%, și repet, carnea de Salers are o marmorare bine definită cu caracteristici excepționale.

Deși vacile Salers sunt cunoscute în primul rând pentru carnea de vită de calitate, ele sunt și producătoare de lapte destul de eficiente.

Laptele dat de aceste vaci are un raport, aș spune unic, între conținutul de grăsimi și proteine, și tocmai acest raport face posibilă producerea brânzeturilor locale originale, care sunt cunoscute cu mult dincolo de granițele acestei regiuni a Franței în care se află și se produce.

De exemplu, eu, în calitate de cunoscător profesionist de brânzeturi, nu voi trece niciodată nepăsător pe lângă brânza Cantal.

Vreau să remarc o observație importantă de la fermierii locali de Salers – nu totdeauna la supermarketul sub nume Cantal se vinde brânza care a fost preparată din laptele vacilor Salers și, dacă vreți să gustați într-adevăr brânza de Salers, fără îndoială trebuie să vizitați „fromagerie” care se află drept la ferma Salers. 

Productivitatea vacii în ce privește laptele, dacă vorbim după standardele de creștere industrială a vitelor de lapte, este foarte mică, doar 2,5 – 4,0 tone, dar este necesar să se țină cont de faptul că rasa este combinată și, în primul rând, laptele merge la alăptarea vițelului (vițeii sunt alăptați în apropierea vacii-mame și stau până la 8 luni). Dar, în comparație cu alte rase de carne, vacile Salers au una dintre cele mai mari productivități de lapte.

Vitele din rasa Salers sunt foarte calme, docile și ascultătoare. Să conduci o turmă de aceste vaci este o plăcere, dar, bineînțeles, trebuie să știi cum de folosit corect docilitatea lor. Mi-a plăcut foarte mult gestionarea animalelor pe care am văzut-o la o fermă unde sunt crescuți Salers în Wallonie, cu siguranță le voi spune studenților mei despre metodele lor.

Vitele Salers au calități adaptative excelente și sunt nepretențioase la condițiile de întreținere. După cum a spus unul dintre cunoscuții mei, pentru Salers este suficient să fie iarbă în pășune, iar vremea și relieful nu contează. Țin să adaug că pășunile naturale sunt folosite de Salers mult mai eficient decât alte rase de bovine de carne specializate.

V-ar putea fi util articolul 10 concepții greșite despre gestionarea pășunilor.

Vitele Salers au ongloanele foarte puternice.

Una dintre principalele caracteristici ale vacilor rasei Salers este, desigur, fătarea cea mai ușoară dintre toate rasele de vite de carne. Deseori se spune, de asemenea, că această rasă este cea mai puțin pretențioasă, iar fermierii notează în glumă că Salers este o rasă care dă mult timp liber.

Foarte des, vacile Salers din fermele comerciale sunt însămânțate cu tauri Charolais pentru a obține viței pentru îngrășare.

Acesta este o încrucișare industrială clasică, iar femelele Salers sunt aici ca fundație maternă perfectă (vezi punctul de mai sus). Am să adaug că vacile din rasa Salers fată și alăptează pe parcursul vieții lor deseori peste 10 viței.

Despre vițeii Salers

Ei cresc repede, au sporuri de greutate zilnice bune și uniforme, sunt docili. Așa e – vițeii sunt foarte docili, am văzut asta cu ochii mei. Vițeii la îngrășat sunt destul de precoci, dar unii fermieri la îngrășat recurg la metode extensive, adică, doar pășunat, iar carnea de vită obținută în așa mod este foarte apreciată.

La fermele în care se țin Salers, headlock-urile au un design special, astfel încât animalelor să fie comod cu coarnele lor. Rasa Salers este răspândită pe toate continentele unde se cresc vite, cu excepția Americii de Sud, dar acest punct necesită verificare.

Din 2021, populația de bovine Salers este stabilă, iar stabilitatea genetică este controlată de numeroase asociații de creștere.

Fapt interesant despre Salers #1 – de obicei poți mulge o vacă doar când vițelul este prezent, procesul decurge cam așa: vițelul începe să sugă vaca și abia atunci poți începe să o mulgi, un mamelon este pentru vițel, iar restul de trei mameloane sunt deja mulse pentru a obține lapte pentru producția de brânză. 

Fapt interesant despre Salers # 2 – în cea mai mare parte, numai fermierii francezi lasă coarnele, iar în alte țări vițeii sunt decornați.

Ei bine, conform tradiției, la sfârșitul articolului, scriu întotdeauna ceva mai mult decât informații „interesante”. Dar, de data aceasta, voi scrie observația mea simplă, că rasa Salers este o mărturie unică a legăturii puternice dintre bovinele domesticite, pământul și cultura regiunii Auvergne, iar datorită rezistenței sale unice, aspectului impresionant și importanței economice, aceste vite continuă să-și lase amprenta destul de vizibilă în lumea agriculturii.

Și așa cum spun fermierii francezi:

„… în timp ce însemnăm moștenirea și versatilitatea rasei Salers, suntem, de asemenea, conștienți de importanța păstrării unor astfel de resurse genetice valoroase pentru ca generațiile viitoare să le aprecieze și să le folosească”.

V-ar putea plăcea și articolul Vaci de rasa Normandă – combinația de frumusețe și productivitate înaltă.

Pulverizatorul tractat AMAZONE UG – Performanță și Precizie

0

Pulverizatorul tractat UG de la AMAZONE reprezintă o soluție avansată și eficientă pentru tratamentul culturilor agricole. Proiectat pentru a satisface cerințele fermierilor și operatorilor agricoli, acest echipament este un element esențial în agricultura modernă. 

Cu o gamă variată de caracteristici și tehnologii de vârf, sprayer-ul UG este conceput pentru a asigura o distribuție uniformă a substanțelor chimice și pentru a maximiza acoperirea suprafețelor tratate. Fiind tractat, este ușor de manevrat și se potrivește diferitelor dimensiuni de terenuri. 

Cu capacități și opțiuni variate, sprayer-ul UG de la AMAZONE se dovedește a fi un partener de încredere pentru agricultorii dornici să obțină randamente optime și să gestioneze în mod responsabil tratamentele culturilor.

Tipuri de pulverizatoare puternice UG

  • UG 2200: Volum real de 2.400 l, suplimentar cu rezervor de apă pentru clătire de 280 l;
  • UG 3000: Volum real de 3.200 l, suplimentar cu rezervor de apă pentru clătire de 400 l;
  • Rampe Super-S2: 15, 16, 18, 20, 21, 24, 27 sau 28 metri;
  • UG Special cu o singură pompă cu capacitatea de 250 l/min UG Super cu două pompe tandem (210 l/min si 160/min), cu capacitate totala de 370 l/min.

Cadru/Șasiu

Robust, stabil și fiabil 

Cadrul din oțel cu profil lat, rezervorul compact și tehnica robustă de prindere la tractor asigură o stabilitatea maximă. Toate muchiile sunt rotunjite, toate furtunurile sunt trase prin cadru.

Șasiu la cerere 

Axul reglabil poate fi dotat, la cerere, cu o axă, cu o instalație pneumatică cu două conducte, sau o instalație hidraulică pentru frânare. Reglaj infinit variabil al ecartamentului, de la 1,50 până la 2,25 m. Autorizație de 40 km/h, la cerere.

Sisteme de direcție

Tehnologie dovedită, pentru utilizarea în cele mai dure condiții

  1. Cadru robust din profil de oțel, prin care sunt instalate furtunurile și astfel protejate. 
  2. Rezervor compact, cu pereți netezi interni și externi. 
  3. Vas de inducție cu injector Power pentru clătirea de cantități mari de substanțe, sau pentru clătirea vasului propriu-zis. 
  4. Rezervor mare de apă de clătire, pentru spălarea cantității reziduale, sau pentru curățirea stropitorii de câmp, chiar și cu rezervorul plin. 
  5. Rezervor separat pentru spălare mâinilor (20 litri). 
  6. Indicator direct al nivelului de umplere prin flotor și, în versiunea standard, afișaj electronic în terminalul de operare. 
  7. Container de siguranță pentru echipamentul de protecție (opțional).

Post de operare practic și ergonomic. Toate elementele de operare sunt ordonate într-un mod logic și inconfundabil, în partea din stânga, pe partea șoferului. Logica operațiunilor poate fi înțeleasă rapid și evită comutări greșite.

Pompă KOMET de 370 l/min

Pompele cu membrană cu piston sunt deosebit de sigure la funcționare, rezistente la fără apă și la îngrășământ lichid. Designul multi-cilindric al pompelor asigură în același timp o putere mare de aspirație, un debit constant și un mers lin al acesteia.

Putere de umplere de 400 l/min

Umplerea mașinii de erbicidat poate fi efectuată cu ajutorul unui furtun de aspirare (3″) cu supapă de reținere sau cu un racord de umplere cu cuplaj C. Puterea de aspirație este de până la 400 l/min, datorită injectorului comutabil.

Rampele AMAZONE, cu o construcție aerodinamică

Rampele AMAZONE sunt, prin tipul de construcție special al profilului, concomitent, superstabile și superușoare. Lățimile de lucru de 15 până la 28 metri permit, cu posibilitățile variabile de rabatare, o adecvare optimă la structura terenului fermelor. Calitatea valoroasă asigură o durată de viață lungă, chiar și la productivități foarte mari.

Lățimi de transport superînguste, de doar 2,40 m

Rampa Super-S2 pliază complet automat spre interior și se rabatează la exterior prin intermediul cilindrilor hidraulici. În poziția de transport, rampa este poziționată super-compact în spatele utilajului, la o lățime de transport de doar 2,40 m și la o înălțime de transport de 3,30 m. Cu un profil din oțel, lat de până la 140 mm, cu muchii multiple, rampa Super-S2 este superstabilă.

Geometria rampelor și variante de pliere a rampei Super-S2

Vă așteptăm la sediul companiei Agromotor Premium pentru a vă bucura de serviciile noastre: 

Telefon de contact 022-011-003.

Pentru mai multe detalii despre produsele AMAZONE disponibile în Moldova, accesați agromotorpremium.md.

Republica Moldova va găzdui cel de-al 46-lea Congres Mondial al OIV

0

În perioada 2-4 octombrie, la Dijon, Franța, și-a desfășurat lucrările Adunarea Generală a Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV).

Republica Moldova a înaintat propunerea de găzduire a celui de-al 46-lea Congres Mondial al OIV pentru anul 2025. Propunerea a fost acceptată de către toate țările membre a OIV.

„Este o provocare majoră pentru Republica Moldova, iar organizarea cu succes a evenimentului va spori notorietatea țării noastre și va deschide noi oportunități pentru sectorul vitivinicol”, menționează secretarul de stat Andrian Digolean, care a condus delegația moldovenească.

Din componența delegației noastre a făcut parte și Diana Lazăr, șefa Industriei vitivinicole în cadrul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR) finanțat de USAID, Ștefan Iamandi, director ONVV și Corina Călugăru, ambasadorul Republicii Moldova în Franța.

Webinar: Lucrări de toamnă în plantațiile de fructe sâmburoase

0

Sunteți producător de fructe sâmburoase și doriți să vă dezvoltați cunoștințele în acest domeniu? Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, finanțat de USAID Moldova, în parteneriat cu Asociația Moldova Fruct, vă invită la webinarul cu tema: „Operațiuni necesare de întreprins în toamnă în plantațiile de fructe sâmburoase, pentru speciile de prun, cais, cireș și piersic”.

Vorbitori:

  • Peter HILSENDEGEN – cercetător la Stațiunea de Cercetare DLR Rheinpfalz, Germania.
  • Alexandra BRAGHIȘ – specialist național în protecția plantelor.

Detalii eveniment:

  • Data: 6 octombrie (vineri).
  • Ora: 15.00.
  • Platforma: Zoom.
  • Link de conectare: bit.ly/3F1DxN5.

Nu ratați această oportunitate de a vă îmbunătăți cunoștințele și de a vă pregăti pentru o toamnă de succes în plantațiile voastre!

Noi măsuri de protecție în agricultură – aprobate de Guvern

0

Guvernul a aprobat proiectul de Lege privind măsurile de protecție împotriva organismelor dăunătoare plantelor.

Astfel, vor fi simplificate și eficientizate procedurile menite să prevină introducerea, răspândirea și migrația organismelor dăunătoare plantelor, chiar și din alte țări.

Prin aceste măsuri, Republica Moldova face un pas semnificativ în asigurarea securității alimentare, protejarea agriculturii naționale, dar și armonizarea procedurilor cu legislația Uniunii Europene. 

Totodată, conform proiectului aprobat, agenții economici din sectorul agricol vor beneficia de măsuri de prevenire a răspândirii organismelor dăunătoare de carantină, precum și de limitarea impactului economic al organismelor dăunătoare reglementate, care nu sunt de carantină.

Prin aprobarea documentului, vor fi eliminate și barierele existente în calea comerțului. 

Concurs „Acceleratorul de exporturi”: până la 7000 de dolari per întreprindere

0

În cadrul proiectului AdTrade, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) anunță concursul „Acceleratorul de exporturi”, destinat antreprenorilor de pe ambele maluri ale Nistrului care vor să-și sporească potențialul de export și să acceseze noi piețe de desfacere.

Inițiativa are ca scop îmbunătățirea capacităților de comerț între ambele maluri ale râului și creșterea exportului companiilor de pe ambele maluri ale râului Nistru.

Inițiativa de accelerare a exportului se axează pe activități de sprijin a dezvoltării afacerilor ce va permite companiilor să înceapă exportul sau să își sporească oportunitățile de export prin: respectarea standardelor sanitare, fitosanitare, tehnice, de calitate, de mediu și de responsabilitate socială corporativă ale partenerilor de export.

La fel, inițiativa se va axa pe activități de marketing pentru promovarea exportului produselor și serviciilor existente pe piețele străine.

Sunt invitate să participe ÎMMM-urile înregistrate pe ambele maluri ale râului Nistru.

În cadrul proiectului AdTrade, Suedia, Marea Britanie și PNUD vor oferi câștigătorilor concursului asistență pentru:

  • Elaborarea planului de export
  • Evaluarea capacității de export
  • Servicii de accelerare a exportului în valoare de până la 7000 de dolari.

Clarificările pot fi solicitate de la [email protected]  sau la nr. de telefon +37379674765.

Dosarul de participare va fi expediat în format electronic prin email la adresa [email protected] și cc. [email protected], până pe data de 22 octombrie 2023, ora 23:59. Subiectul mesajului: Export Accelerator III.

Pentru mai multe detalii, accesați acest link.

Importul de grâu, porumb și floarea-soarelui în Moldova vor fi supuse licențierii

0

Comisia Situații Excepționale a dispus, astăzi, reglementarea prin autorizare, pe perioada stării de urgență, a importului unor mărfuri agricole.

„Licențierea importului de cereale în Republica Moldova este un proces necesar pentru reglementarea comerțului cu produse agricole în țară”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea, în cadrul unui briefing de presă.

„Scopul nostru este de a controla și a monitoriza importul de cereale, asigurând, astfel, calitatea și siguranța alimentelor pentru consumatori. În același timp, licențierea va contribui la stabilizarea prețurilor la cereale și la protejarea producătorilor locali. Astfel, vom reuși instituirea unui control mai strict asupra calității produselor importate, asigurându-ne că acestea îndeplinesc standardele de siguranță alimentară”, a subliniat oficialul.

Vladimir Bolea a comunicat, de asemenea că, necesitatea introducerii licențierii la importul grâului, porumbului și semințelor de floarea soarelui este de a menține piața internă a produselor cerealiere și a unui preț sustenabil.

Conform Dispoziției, vor avea dreptul de a primi licențe de import doar persoanele juridice sau fizice care desfășoară activități economice în domeniul producerii uleiului și grăsimilor vegetale, produselor de morărit, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și pentru creșterea animalelor.

Cererea de eliberare a licenței de import, obligatoriu trebuie să fie însoțită de acte prin care se justifică necesitatea de completare a stocurilor. Totodată, mărfurile încărcate spre expediere până la emiterea prezentei Dispoziții nu vor fi supuse licenței de import.

Cererile de eliberare a licențelor de import sunt examinate de către o comisie constituită prin Ordinul MAIA din reprezentanți ai MAIA, MDED, ANSA, precum și reprezentanți ai asociațiilor de profil.

Timp de 15 zile, MAIA va elabora regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea comisiei de licențiere a importului pentru anumite categorii de cereale.