Societatea civilă și producătorii agricoli solicită reglementarea cultivării cânepii industriale

0

Societatea civilă și producătorii agricoli solicită Parlamentului și Guvernului reglementarea cultivării cânepii industriale, pentru a permite producătorilor agricoli din Moldova cultivarea cânepei industriale.

Într-o conferință de presă la IPN, Natalia Papuc, reprezentanta AO MOVCA, a declarat că în prezent, cadrul normativ din Moldova nu face deosebire dintre subspeciile de canabis, incluzând și tipurile care au un conținut mic de THC în lista plantelor interzise.

Cultivarea cânepei industriale este permisă doar cu autorizarea strictă a Comitetului permanent de control asupra drogurilor, ceea ce fac procesul complicat și descurajant pentru agricultori.

În context, societatea civilă consideră că modificările legislative ar trebui să conțină o definiție clară a cânepei industriale, să fie simplificată procedura de autorizare prin transferarea responsabilității către ANSA și MAIA, să fie inclusă permisiunea de cultiva doar cânepă industrială, inclusă în catalogul european al culturilor agricole, dar și să fie simplificate procedurile de autorizare pentru cultivarea cânepei industriale.

De asemenea, societatea civilă solicită sprijin guvernamental pentru dezvoltarea industriei prelucrătoare, comercializarea produselor din cânepă industrială și educarea fermierilor.

Victor Melnic, președinte AROMEDA, este de părere că prin modificarea legislației și permiterea cultivării cânepei, vor avea de câștigat toți, inclusiv economia, ecologia, vor spori veniturile producătorilor agricoli, se vor crea locuri de muncă.

Potrivit lui, există necesitatea introducerii cânepei industriale în lista culturilor agricole și circuitul agricol al Republicii Moldova, întrucât cânepa industrială nu este un drog, ci o cultură de viitor de neprețuit.

Victor Melnic a mai spus că cânepa este întâlnită atât în flora spontană a Republicii Moldova, cât și în flora spontană globală, sub mai multe specii, cum ar fi: cannabis sativa, cannabis indica, cannabis ruderalis și mai multe subspecii ale acestor trei subspecii.

Toate se deosebesc între ele prind diverse caracteristici chimici sau morfologici.

Cânepa industrială, față de cea medicinală, se deosebesc după forma tufei, creștere și conținutul chimic.

Canabis sativa care se găsește în flora spontană sunt cu un conținut mic de THC, substanță ce nu o determină ca o planta euforică, ci ca o cultură industrială.

El a adăugat că canabis sativa cultivată în Moldova ar fi cea mai calitativă datorită condițiilor meteo.

Calitatea semințelor sunt la cel mai înalt nivel, cu conținut înalt de ulei și proteină. Semințele de cânepă pot fi folosite în panificație, sau în domeniul farmaceutic.

Partea vegetală poate fi folosită chiar și în consumul copiilor pentru un sistem nervos sănătos. Pleava din cânepă este un îngrășământ natural.

Exporturile de vinuri din Moldova au crescut cu 17%, față de 2023

0

În primele șase luni ale anului 2024, exporturile de vinuri moldovenești au crescut semnificativ. În total, 71,3 milioane de litri de vin au ajuns pe piețele internaționale.

Este o creștere de 17% față de aceeași perioadă a anului trecut. Valoarea exporturilor a atins 110,3 milioane USD, o creștere de 21%.

export vin moldova

Amintim că, potrivit datelor statistice, exporturile de vin produs în Republica Moldova au crescut în anul 2023 cu 18% în volum și 24% în valoare, comparativ cu anul 2022/

Acest lucru indică o cerere internațională mai puternică și o recunoaștere a calității vinurilor. Europa rămâne cea mai mare piață pentru vinurile moldovenești, fiind înregistrată o creștere valorică de 36%.

Republica Moldova se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri. Industria vitivinicolă reprezintă una dintre ramurile-cheie ale economiei. Vinurile moldovenești sunt importate de peste 70 de țări din diferite colțuri ale lumii.

top producatori de vin

Un focar de pestă porcină, depistat la o fermă din raionul Sângerei

0

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), informează cetățenii despre identificarea unui focar de pestă porcină africană ( PPA),  într-o fermă comercială din raionul Sîngerei.

Astfel, la data de 22 iulie curent,  prin testări de laborator a fost confirmată prezența virusului PPA, în probele recoltate de la porcii domestici, într-o exploatație comercială de porcine din raionul Sîngerei.

Comisia pentru Situații Excepționale din regiune a aprobat un plan de măsuri complexe pentru combaterea focarului, fiind în desfășurare acțiunile de eradicare, cu implicarea tuturor structurilor raionale și a specialiștilor din cadrul subdiviziunii teritoriale ANSA.

În jurul focarului au fost stabilite zonele de restricții (zona de protecție 3 km şi zona de supraveghere 10 km), fiind limitată mișcarea porcilor din fermele comerciale din zonă, precum și mișcarea porcilor din exploatații non profesionale, dar și comercializarea cărnii obținute de la aceștia.

ANSA solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.

De asemenea, în contextul desfășurării lucrărilor de recoltare a cerealelor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, îndeamnă fermierii să evite hrănirea porcilor cu cereale proaspăt recoltate.

Acestea ar putea fi potențial contaminate de către mistreți cu virusul PPA. Evitați utilizarea în hrana animalelor a resturilor culinare și respectați cerințele minime de biosecuritate.

Tot în acest context, solicităm cetățenilor să nu procure animale fără certificate sanitar- veterinare și produse alimentare din locuri neautorizate.

Să nu cumpere produse alimentare din carne de porc din țările vecine, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

ANSA este dispusă să acorde persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora, recompense în mărime de 50 euro, pentru fiecare cadavru notificat.

Pe parcursul anului 2024, în Republica Moldova au fost înregistrate 13 focare de PPA, dintre care 7 la porcii domestici și 6 la porcii mistreți.

Au fost nimiciți din cauza bolii 970 porci domestici și 6 mistreți.

ANSA va sancţiona introducerea pe piață a Siropului invertit cu aromă de miere denumit în mod greșit „Miere artificială”

1

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a atenţionat asupra cerințelor normative privind introducerea pe piață a „Siropului invertit cu aromă de miere” denumit în mod greșit „Miere artificială”.

În cadrul controalelor oficiale precum și urmare a multiplelor petiții, parvenite de la persoane  fizice și juridice, se constată că pe piață se plasează în continuare acest produs, transmite MOLDPRES.

În scopul protecției drepturilor și intereselor consumatorilor, precum și a eliminării concurenței neloiale producătorilor de miere naturală, ANSA atenţionează că, în conformitate cu articolul 3 din Legea apiculturii,  „MIEREA” este un produs natural al albinelor melifere, a cărui denumire nu poate fi utilizată în denumirea oricăror alte produse obținute pe cale artificială.

Totodată, conform articolului 6 din Legea privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, informațiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să inducă în eroare în ceea ce privește caracteristicile produsului alimentar şi anume: referitor la natura, identitatea, proprietățile, compoziția etc.; să sugereze, prin intermediul prezentării, în descrieri sau imagini, prezența unui anumit produs alimentar sau a unui anumit ingredient, în timp ce, în realitate, o componentă prezentă în mod natural sau un ingredient utilizat în mod normal în respectivul produs alimentar a fost înlocuit cu o altă componentă sau cu un alt ingredient.

„Se atestă şi faptul utilizării siropului invertit, în calitate de ingredient, la fabricarea diferitor produse de cofetărie și patiserie, precum torturile și ruladele, produsele fiind comercializate sub denumirea de „Медовик”,  „Медовый” etc. (denumirea produsului provine de la cuvântul „Мед” – miere în limba rusă).

În mod greșit ,denumirea produsului îi sugerează consumatorului că la fabricarea produsului s-a utilizat mierea naturală, dar, în realitate, aceasta a fost înlocuită cu Sirop invertit cu aromă de miere.

Drept urmare,  utilizarea în denumirea produselor a cuvintelor „Miere artificială” este incorectă și interzisă, precum și în denumirea produselor fabricate din acestea, care i se asociază consumatorului cu utilizarea mierii naturale în calitate de ingredient”, explică ANSA.

În acest context, sursa citată subliniază responsabilitatea privind informarea consumatorului îi aparține exclusiv operatorului din domeniul alimentar!

„Solicitam tuturor operatorilor din domeniul alimentar: care etichetează siropul invertit și comercializează sub denumirea de ,,Miere artificială” să întreprindă toate măsurile pentru modificarea etichetei în conformitate cu cadrul legal, astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul; care produc produse de patiserie să se abțină de la utilizarea denumirilor de  „Медовик”,  „Медовый”,  dacă în calitate de ingredint nu este utilizată mierea naturală”, indică ANSA.

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor avertizează că în cadrul controalelor oficiale vor acorda o atenție sporită respectării Legii privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, iar operatorii din domeniul alimentar care nu se vor conforma legislației alimentare în vigoare, riscă amenzi în sumă de până la 25.000 lei (1250 euro).

Energia termică și cea electrică produsă de Termoelectrica se ieftinesc din 1 august

0

Agentul termic livrat de SA „Termoelectrica”, dar și energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare ale întreprinderii se ieftinesc.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat micșorarea tarifelor ca urmare a demersurilor depuse de către furnizor, transmite IPN.

Potrivit deciziei ANRE, tariful pentru energia termică s-a stabilit la 1 824 de lei pentru o gigacalorie, fără TVA, ceea ce reprezintă o diminuare cu 314 lei sau cu circa 15% față de tariful în vigoare.

Prețul pentru energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare ale SA „Termoelectrica” s-a stabilit la 200 de bani kw/oră, fără TVA, ceea reprezintă o diminuare cu 48 bani kw/oră sau cu 20% în raport cu prețul în vigoare.

Hotărârea intră în vigoare la 1 august.

Varza Kale – sfaturi la cultivare

0

Varza Kale (Brassica oleracea var. acephala), numită și varză de frunze, este o cultură tot mai atractivă, datorită interesului în creștere pentru aceasta din partea consumatorilor.

Varza Kale nu formează căpățână, frunzele acesteia sunt asemănătoare cu frunzele de salată, doar că sunt puțin mai ondulate și pot avea nuanțe variate: albastru, roșu, verde și chiar violet.

Botaniștii compară adesea varza Kale cu varza sălbatică, dar adevărata sa origine nu a fost stabilită cu precizie, deși există dovezi sigure că varza Kale era deja destul de răspândită în Evul Mediu.

În vânzare puteți găsi varietăți cu aspect de palmier, cu frunze de culoare verzi-albastrui, mov-închis sau varietăți pitice.

Cultivarea verzei Kale

varza kale
Varză Kale cu aspect de palmier – Nero di Toscana; FOTO: seedsireland.ie

Varza Kale poate fi cultivată prin semănat direct și prin răsad. Producerea răsadului durează până la 6-7 săptămâni, plantele tinere fiind destul de sensibile la transplantare. Astfel, în acest articol discutăm mai multe despre cultivarea verzei Kale prin semănat direct.

Sfaturi la alegerea și pregătirea terenului pentru varza Kale

Datorită unei perioade destul de scurte de vegetație și cerințelor mai reduse față de factorii de mediu, varza Kale poate fi cultivată în diferite perioade, inclusiv în cultura de toamnă.

La alegerea momentului de cultivare, trebuie să luăm în calcul faptul că în general, varza Kale nu suportă temperaturile înalte, în schimb este destul de rezistentă la frig.

Temperatura optimă pentru germinarea semințelor se încadrează în limitele +15…+25°C, iar optimă pentru creșterea culturii se consideră temperatura de +15…+20°C.

Înghețurile nu sunt o problemă pentru varza Kale, unele varietăți poate rezista până la minime de -15°C. În schimb, temperaturile de peste +25°C nu sunt suportate de cultură.

Varza Kale crește bine în condiții de semiumbră-soare, fiind destul de solicitantă din punctul de vedere al umidității. În condiții de cultură pe suprafețe mai mari, este obligatorie irigarea, iar pe suprafețe mici, realizarea regulată a udărilor.

La capitolul solul potrivit, în general, pentru vărzoase nu sunt recomandate solurile acide, acestea sunt favorabile pentru dezvoltarea herniei rădăcinilor, o boală periculoasă pentru cultură.

Exemple de amendamente utilizate pentru reglarea pH-ului solului:

În rest, preferate de culturile din grupul verzei sunt solurile afânate, bogate în materie organică, bine drenate și reavăne. Totuși, la alegerea terenului trebuie să luați în calcul faptul că acesta ar fi bine să fie protejat de vânturi.

Varza Kale nu tolerează apa stagnantă, mai ales în zona rădăcinilor, acestea pot pur și simplu putrezi.

În ceea ce privește premergătorii, dovleacul, castraveții, solanaceele (tomate, ardei, vinete) și, bineînțeles, leguminoasele sunt cele mai bune, iar alte crucifere sunt, evident, nerecomandate.

Solul pentru plantarea răsadurilor de varză, precum și pentru semănatul lor trebuie pregătit toamna, pentru aceasta este necesar să-l afânăm, îndepărtând toate buruienile.

Primăvara, de îndată ce solul este gata pentru a fi lucrat, trebuie să fie îmbogățit cu mraniță sau îngrășăminte minerale. În condiții de suprafețe mici, mranița se aplică în doză de aproximativ un kilogram pe metru pătrat de sol.

Pe suprafețe mari, puteți opta pentru îngrășăminte cu eliberare controlată, conform recomandărilor producătorului.

Când se seamănă varza Kale

Atât semănatul direct al culturii, cât și plantarea răsadului poate fi realizată eșalonat, de exemplu din trei în trei săptămâni. De obicei, răsadul primăvara se plantează începând cu luna aprilie până în luna mai, în zonele unde acest lucru permit temperaturile.

Semințele de varză germinează începând cu temperatura minimă de 5°C, vă puteți orienta la semănatul culturii după temperaturile înregistrate.

Adâncimea de semănat la varza kale este de circa un cm, lăsându-se o distanță între rânduri de 50-60 cm, iar între plante pe rând de 40-50 cm.

La începutul toamnei, când trece perioada de arșiță înregistrată în ultimii ani, putem trece la înființarea culturii.

V-ar putea plăcea și articolul despre E timpul pentru a semăna spanac de toamnă – sfaturi pentru recolte bune.

Îngrijirea verzei Kale

Îngrijirea verzei Kale nu este diferită de cea pentru alte varietăți vărzoase. Cultura are nevoie de udări regulate, îndepărtarea buruienilor, afânarea solului, protecție împotriva dăunătorilor, bolilor și fertilizări.

Când varza ajunge la o înălțime de peste 20 cm, plantele trebuie mușuroite, iar când frunzele se îngălbenesc sau încep a se veștezi, usca, îndepărtați-le. Varza Kale răspunde bine la mulcirea suprafeței solului cu mraniță, se recomandă un strat de 1-1,5 cm.

Kale nu tolerează uscarea solului, dar, precum am menționat, îi este și frică de apa stagnantă, de aceea este mai bine să udați solul des, dar cu o cantitate mică de apă, în funcție de vreme și menținând solul ușor umed.

Înainte de udare, este de dorit să se efectueze plivitul și afânarea solului, iar după udare, să mulciți suprafața solului cu mraniță.

Hrănirea culturii se poate face la fiecare 20-25 de zile. Prima dată varza poate fi hrănită în perioada de creștere activă a frunzelor. În această perioadă, prioritare sunt îngrășămintele ce conțin azot. În condiții de casă, puteți opta pentru macerate de plante sau infuzie de gunoi de păsări (1:20).

Totodată, puteți opta pentru îngrășăminte special concepute pe care le găsiți în magazinele de profil.

Boli și dăunători la cultura de varză Kale

Dacă sunt respectate cerințele de creștere și rotația culturilor, varza Kale în măsură mică afectată de boli și dăunători. Totuși, condițiile din ultimii ani favorizează reproducerea activă a dăunătorilor, printre acestea numărându-se afidele, gărgărițele, buha verzei, fluturele alb al verzei, musca verzei, puricele cruciferelor și limacșii.

Pentru combaterea dăunătorilor cum ar fi buha verzei, fluturele alb sau molia verzei sunt omologate produse pe bază de emamectin benzoat (de exemplu Affirm Top 1,5 kg/ha).

Totodată, pot fi instalate plase cu densitatea de <20 g/m2 pentru a proteja cultura de afide.

Căderea plantuțelor, rugina albă, mana verzei, făinarea cruciferelor, putregaiul uscat și cenușiu, pătarea albă și hernia rădăcinilor de varză sunt bolile ce pot afecta cultura.

Pentru combaterea bolilor cum ar fi rugina albă a cruciferelor, alternarioza, pătarea albă a frunzelor sunt omologate produse pe bază de azoxistrobin (de exemplu Affix 250 SC 1 l/ha).

Pentru a controla făinarea, sunt recomandate produse ce conțin bicarbonat de potasiu sau cele pe bază de sulf.

În ceea ce privește limacșii, pe suprafețe mici aceștia pot fi controlați prin îndepărtarea manuală noaptea sau prin așezarea pe suprafața solului a foilor de carton, foi de ardezie, placaj și materiale similare. Sub aceste „adăposturi” se acumulează limacșii, care pot fi ulterior distruși.

Cum se recoltează varza Kale

De obicei, recoltarea verzei începe la trei luni după germinare la semănatul direct al emințelor sau la două luni după plantarea răsadurilor, la creșterea verzei prin răsaduri. De îndată ce planta atinge o înălțime de peste 20-22 cm, puteți începe să tăiați frunzele.

Frunzele trebuie tăiate treptat, pe măsură ce cresc, începând de la baza plantei spre vârf, nu merită să așteptați creșterea multor frunze, pentru că devin în cele din urmă foarte tari și capătă un gust amar.

Tăiați frunzele de varză, de preferință, la o înălțime de cinci centimetri de la suprafața solului, acest lucru va permite plantei să formeze frunze noi.

Recolta de varză culeasă sub forma de frunze se consumă, preferabil, imediat, dar se poate păstra și 5-6 zile la congelator.

Apropo, despre gust: varza Kale nu este doar gustoasă, ci și sănătoasă, conține minerale și proteine, o cantitate mare de vitamine, fibre, acizi grași și aminoacizi, inclusiv esențiali.

Varza de frunze ar trebui consumată de persoanele cu deficit de calciu, în perioadele de stres crescut, supraponderali și pentru întărirea sistemului imunitar.

Vezi și Varza de Bruxelles – cerințe, producere răsad și cultivare.

Bolea, în Spania pentru a discuta despre importul de ovine de prăsilă

0

În perioada 22-24 iulie 2024, viceprim-ministrul Vladimir Bolea efectuează o vizită de lucru în Regatul Spaniei, în scopul consolidării relațiilor bilaterale și explorarea oportunităților de colaborare în sectorul agricol.

În acest sens, viceprim-ministrul a avut o întrevedere cu omologul său Luis Planas Puchades.

Discuțiile au vizat importul de animale de prăsilă din specia ovine, specializate pentru producția de lapte și preluarea tehnologiilor avansate de exploatare a ovinelor în sistem intensiv, cu scopul de a îmbunătăți productivitatea și calitatea producției de lapte din Moldova.

Spania are o vastă experiență în conservarea și îmbunătățirea geneticii animalelor.

De asemenea, au fost analizate investițiile realizate de Spania în domeniul irigațiilor. Ambii miniștri au subliniat importanța programelor de îmbunătățire a irigațiilor, considerându-le o investiție fundamentală pentru a face față provocărilor climatice.

Oficialii au mai discutat despre modelele de cooperare între agricultori din Spania și despre politicile care încurajează formarea cooperativelor și asociațiilor de producători.

Grant de 4,3 mln de euro pentru modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor din sudul țării

0

Republica Moldova va beneficia de un grant de 4,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor din localitățile din sudul țării.

Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării unui acord de grant dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Banii sunt destinați pentru realizarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”.

Astfel, va fi dezvoltată infrastructura de gestionare a deșeurilor solide în raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia, Vulcănești, Ceadâr-Lunga și Comrat, costul total al proiectului fiind de circa 17 milioane de euro.

Banii oferiți de BERD sunt destinați pentru mai multe componente ale proiectului. 2,25 milioane de euro vor fi investite în construcția unui depozit de deșeuri și a stațiilor de sortare și de compostare în orașul Cahul, precum și pentru construcția stațiilor de transfer în localitățile Cania, Taraclia și Comrat.

810 000 de euro sunt destinate pentru procurarea de echipamente pentru tratarea și eliminarea deșeurilor și o sumă similară va fi cheltuită pentru închiderea tuturor depozitelor de deșeuri în localitățile unde va fi implementat proiectul.

De menționat că, anterior, țara noastră a încheiat un acord de împrumut cu BERD, care prevede alocarea a 25 de milioane de euro pentru implementarea a unei părți a proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”, care va fi implementat până în anul 2027.

Acesta mai vizează și raioanele Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni.

ADAMA Ltd. anunță numirea lui Gaël Hili ca Președinte și CEO în locul lui Steve Hawkins

0

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, anunță că Gaël Hili a fost numit Președinte și CEO de către Consiliul de Administrație începând cu 1 octombrie 2024.

Hili se va alătura echipei de management din cadrul grupului Syngenta și își va desfășura activitatea în Tel Aviv.

  • Steve Hawkins a fost numit președinte al Syngenta Crop Protection, începând cu 1 octombrie 2024.

Gaël Hili va prelua poziția de la Steve Hawkins, care a fost numit președinte al Syngenta Crop Protection și membru al echipei de conducere a grupului Syngenta, cu sediul la Basel, începând cu 1 octombrie 2024.

Steve va continua să fie pe deplin implicat în conducerea ADAMA și în planul de transformare derulat de grupul ADAMA până la preluarea oficială a noului său rol. 

Jeff Rowe, Președinte și CEO al Syngenta Group, a declarat:

jeff rowe syngenta

„Sunt încântat să îi urez bun venit lui Gaël Hili ca noul CEO al ADAMA și membru al echipei de conducere a grupului Syngenta. Gaël are o experiență vastă și un istoric dovedit în ceea ce privește stimularea creșterii profitabile și conducerea schimbării organizaționale de succes. El este candidatul ideal pentru a accelera implementarea planului de transformare ADAMA, lansat cu succes de Steve și de echipa de conducere ADAMA la începutul acestui an, pentru a aborda bunăstarea financiară pe termen scurt a companiei și pentru a capta valoarea inovației aflată în creștere rapidă în rândul clienților de pe principalele piețe ADAMA.

Sub conducerea lui Gael, împreună cu echipa puternică de conducere a companiei și sprijinul continuu al Grupului Syngenta, sunt încrezător că ADAMA se va schimba, va reevalua și se va repoziționa în beneficiul tuturor părților interesate, inclusiv clienți, angajați, investitori și acționari din întreaga lume.”

Gaël Hili a declarat:

gael hili adama

„Sunt onorat să îmi asum rolul de președinte și CEO într-un moment atât de important pentru ADAMA. Planul de transformare a arătat deja o îmbunătățire a situației financiare, demonstrând angajamentul nostru față de indicatorii financiari și excelența operațională. Focusul meu va fi pe accelerarea acestui proces și mă voi asigura că ne îndeplinim obiectivele economice în următorii trei ani.

Construind pe baza solidă realizată de Steve și echipa de conducere, sunt dedicat să promovăm succesul și valoarea pe termen lung pentru toate părțile implicate. Împreună cu echipele globale dedicate și profesioniste ale ADAMA, vom continua să transformăm ADAMA într-o companie mai puternică și mai rezilientă.”

Dl. Hili și-a dedicat cea mai mare parte a carierei industriei agricole, începând cu roluri operaționale și comerciale la Dow AgroSciences în Europa și mai târziu la Dow Chemical Company, unde a ocupat funcția de Director de Marketing Global.

În 2017 s-a alăturat Syngenta ca șef al Europei de Est, unde a condus compania la o creștere semnificativă a cotei de piață atât în ​​categoria semințe, cât și în segmentul de produse de protecție a plantelor. Din decembrie 2023, a ocupat funcția de șef al Europei Syngenta CP și Seeds Field Crops.

Gaël Hili deține o diplomă de master în inginerie mecanică de la Université de Technologie de Compiègne, Franța.

Despre planul de transformare ADAMA 

ADAMA a inițiat un plan în primul trimestru al anului 2024 pentru a reevalua ADAMA prin îmbunătățirea calității afacerii și pentru a transforma compania, așa cum a anunțat în raportul privind rezultatele financiare pe 2023. 

Planul de transformare la nivel de companie are ca scop realizarea treptată a țintelor financiare pe o perioadă de 3 ani (2024-2026). Principalele aspecte ale planului includ:

  • Model evoluat de operare 
  • Schimbări în echipa de conducere
  • Un model evoluat de operare care va fi centrat și aliniat pentru a implementa în mod eficient strategia și a servi mai bine sucursalele locale ADAMA, inclusiv schimbări organizaționale în cercetare și dezvoltare, marketing, comercial și operațiuni.
  • Orientare geografică și către clienți: Concentrare pe segmente strategice de culturi din cadrul segmentului de clienți care apreciază inovația, formulări diferențiate cu valoare adăugată.
  • Focus pe portofoliu:
  • Dezvoltarea liniei de produse cu marjă ridicată: continuarea îmbunătățirii mixului de vânzări prin creșterea ponderii produselor cu marjă mare, susținând calitatea afacerii și marja brută, așa cum a fost realizat în 2023 și în primul trimestru al anului 2024.
  • Ciclul de viață al produsului: eliminarea treptată a anumitor produse pentru a eficientiza ofertele.
  • Portofoliu puternic: Menținerea investițiilor în produse diferențiate care oferă valoare adăugată clienților.
  • Optimizarea rețelei de producție: reevaluarea modelului operațional, inclusiv a echilibrului dintre achiziții și producție, precum și optimizarea lanțului de aprovizionare, pentru a se alinia la realitățile pieței.

Despre ADAMA

ADAMA este lider global în industria de produse pentru protecția plantelor, oferind soluții fermierilor din întreaga lume pentru a combate buruienile, insectele dăunătoare și bolile. ADAMA deține unul dintre cele mai largi și mai diverse portofolii de substanțe active din lume, precum și unități de cercetare și dezvoltare, producție și formulare de ultimă generație.

Cu o cultură în care membrii echipei ADAMA ascultă fermierii și generează idei ținând cont de realitățile din teren, compania este poziționată în mod unic pentru a oferi o gamă largă de amestecuri distincte, formulări și produse diferențiate de înaltă calitate, oferind soluții care răspund nevoilor fermierilor și clienților locali în peste 100 de țări la nivel global. Pentru mai multe informații, vă rugăm accesați www.ADAMA.com.