‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVarza de Bruxelles - cerințe, producere răsad și cultivare

Varza de Bruxelles – cerințe, producere răsad și cultivare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cerințele de cultivare la Varza de Bruxelles sunt asemănătoare cu cele ale verzei de căpățână, fiind totuși prezente unele deosebiri:

  • Varza de Bruxelles are rezistență mai bună la îngheț, în perioade scurte unele soiuri pot rezista până la -12…-15 grade Celsius.
  • Sensibilitatea la lumină și apă este mai mare, în special în faza de formare a verzișoarelor.
  • Perioada lungă de vegetație necesită un consum mai mare de apă și substanțe minerale.
  • Pentru o tonă de producție comercială/ha de varză de Bruxelles se consumă: 15 kg azot, 5 kg fosfor, 19 kg potasiu, 2,5 kg magneziu (calculat pentru o plantație a cărei recoltă a fost de 10 tone/ha).

Varza de Bruxelles este produsă pentru verzișoarele ce se formează la subsuoara frunzelor, ce se consumă în diferite forme.

În acest articol vom discuta despre:

‹ adv ›
  • Terenul potrivit pentru cultivarea verzei de Bruxelles
  • Pregătirea terenului pentru cultivarea verzei de Bruxelles
  • Când se seamănă varza de Bruxelles
  • Producerea răsadului de varză
  • Plantarea răsadului de varză de Bruxelles
  • Îngrășăminte și irigarea verzei de Bruxelles
  • Lucrările de îngrijire la varza de Bruxelles
  • Când se recoltează și cum se păstrează varza de Bruxelles

Terenul potrivit pentru cultivarea verzei de Bruxelles

Varza de Bruxelles preferă zonele cu un climat umed și răcoros (zone colinare, depresionare), fără variații mari de temperatură și cu precipitații suficiente.

Solurile potrivite pe care varza de Bruxelles vă poate oferi recolte bune sunt mijlocii spre grele – lutoase, luto-argiloase, fertile, pH-ul potrivit 6,5-7,5. Nu suportă solurile nisipoase sau cele cu exces de umiditate.

Premergători foarte buni pentru varza de Bruxelles sunt: fasolea, ardeiul, tomatele, castraveții, cerealele. Totodată, poate fi cultivată cu succes după rădăcinoase, bulbifere.

‹ adv ›

Se cultivă după alte crucifere (varza, conopida) după 4 ani.

În cultura succesivă varza de Bruxelles poate fi cultivată cu succes după: salată, spanac, ceapă verde, mazăre verde, cartofi timpurii, plante furajere-masă verde (secară, borceag).

Pregătirea terenului pentru varza de Bruxelles

Toamna terenul se nivelează după o afânare cu grapa cu discuri, aplicarea îngrășămintelor de bază și arătura adâncă de toamnă (25-28 cm).

‹ adv ›

Primăvara se fac afânări ale solului pentru a evita pierderile de apă și a distruge buruienile. Înainte de plantare se distribuie îngrășămintele, erbicidele (în caz că se aplică), se pregătește patul germinativ cu combinatorul sau discurile.

Îngrășăminte pentru varza de Bruxelles

Dacă aveți disponibil gunoiul de grajd fermentat, sunt recomandate 30-40 tone/hectar. Îngrășămintele minerale se aplică în funcție de analiza solului. Orientativ, sunt recomandate toamna sub arătură 300 kg superfosfat, 150 kg sare potasică.

Primăvara, la pregătirea patului germinativ se introduc îngrășămintele cu azot: 150-200 kg/ha azotat de amoniu sub disc sau sau 300 kg îngrășământ complex (20:20:20).

Producerea răsadului de varză de Bruxelles

FOTO: harvesttotable.com

În general, producerea răsadului este similară cu cea pentru varza de vară sau de toamnă.

Semințele pentru producerea de răsad de varză de Bruxelles se seamănă la sfârșitul lunii martie și pe parcursul lunii aprilie (în funcție de când planificați să plantați cultura).

Pentru 1 m2 se utilizează 2-3 grame de semințe (în funcție de calitate), densitatea recomandată fiind de 350-400 de fire/m2.

Pentru producerea răsadului necesar unui hectar sunt necesare în medie 300 de grame de semințe.

Cu 2-3 zile înainte de semănat este recomandată tratarea semințelor.

În lipsa produselor de tratare a semințelor, puteți realiza un tratament al semințelor cu hipoclorit de sodiu de 1% (menținute în soluție timp de 50 de minute) sau cu apă călduță, de 40-50 de grade Celsius, timp de 20 de minute.

Semințele de varză de Bruxelles se seamănă la adâncimea de 1-1,5 cm fie direct în substratul pregătit, fie în ghivece, cuburi nutritive (a câte 1-2 semințe, în funcție de calitate).

Repicarea răsadului de varză, dacă nu a fost semănat direct în ghivece, se realizează la formarea primelor frunze adevărate. Pentru aceasta se utilizează cuburi sau ghivece nutritive de 5x5x5 cm sau 7x7x7 cm.

Fertilizarea fazială a răsadurilor se face în două etape: înainte de repicat, cu soluţie de îngrăşăminte complexe (concentraţia de 0,5%, utilizându-se 8 litri per m2).

A doua fertilizare se aplică la 10 zile după repicat, cu o soluţie în concentraţie de 1,2% (0,2% azotat de amoniu, 0,6% superfosfatşi 0,4% sulfat de potasiu), administrând 10 l/m2 soluţie.

Totodată, foarte eficiente sunt îngrășămintele organice lichide pe care le puteți cumpăra de la magazinele agro. Dozele și perioada în care se aplică le veți găsi pe ambalajul produsului.

Răsadul de varză de Bruxelles poate crește și la temperaturi de 5 grade Celsius, însă pentru o dezvoltare bună are nevoie de temperaturi mai mari. În general, se recomandă ca ziua temperatura să se asigure la intervalul de 17-20 de grade Celsius, iar noaptea 12-14 grade Celsius.

Călirea răsadului de varză se face inițial deschizând ferestrele pentru ventilare timp de câteva minute sau puteți scoate ghivecele afară, atunci când este mai cald, în cazul suprafețelor mici.

Treptat, durata se mărește în așa mod încât cu 3-4 zile înainte de plantare plantele să se afle aproape toată ziua în condiții similare celor din locul de plantare.

Udările se fac frecvent cu norme mici de apă, astfel încât să evităm uscarea prea severă sau umiditatea prea sporită a substratului. Se recomandă ca umiditatea acestuia să se mențină în limita de 80%.

Cu 4-5 zile înainte de plantare este recomandat să nu se mai ude răsadul, iar cu aproximativ 24 de ore înainte de aceasta răsadul se udă abundent.

Plantarea răsadului de varză de Bruxelles

Răsadul de varză de Bruxelles se plantează în câmp în diferite perioade în funcție de soiul/hibridul ales și perioada recoltării:

  • cultura timpurie (recoltarea se face în august-septembrie) 1-15 mai;
  • cultura semitârzie (recoltarea octombrie-noiembrie) 15-31 mai;
  • cultura târzie (recoltare noiembrie-decembrie):
  • soiuri și hibrizi târzii: 15-31 mai;
  • soiuri și hibrizi mai timpurii: 10-25 iunie.

În general, se recomandă plantarea verzei de Bruxelles în câmp deschis atunci când temperatura solului este de 10 grade Celsius. Chiar dacă cultura poate rezista la temperaturi mai mici, acestea nu sunt recomandate.

Distanța de plantare a verzei de Bruxelles este de 70-75 cm între rânduri și 40-45 cm între plante pe rând. Pe suprafețe mici, varza de Bruxelles poate fi plantată după schema 50×50 cm. Varianta optimă se alege în funcție de condițiile din câmp.

Densitățile de plantare sunt, în medie, de 27-36 de mii de plante la hectar pentru varza de Bruxelles.

Lucrările de îngrijire la varza de Bruxelles

După plantare peste 4-5 zile se completează golurile cu răsad. Prașile se fac la apariția buruienilor și pentru a distruge crusta formată la irigare.

Fertilizarea fazială la varza de Bruxelles

Ca și în cazul verzei, sunt recomandate 2 fertilizări: la 2-3 săptămâni după plantare și repetată după 3-4 săptămâni cu a câte 200-250 kg/ha îngrășământ complex (20:20:20).

Sunt recomandate fertilizări foliare cu îngrășăminte ce conțin bor și molibden, pentru a asigura o calitate mai bună a verzișoarelor.

Irigarea verzei de Bruxelles

Irigarea se face la plantare și pe parcursul vegetației culturii. Din normele generale, specialiștii recomandă ca umiditatea solului la varza de Bruxelles să se mențină la nivelul de 80%.

Irigarea verzei de Bruxelles este foarte importantă în faza de dezvoltare a verzișoarelor. Astfel, în lunile iulie-august sunt recomandate 4-6 irigări cu norme de 300-400 m3/ha.

La irigarea prin picurare vă puteți conduce după necesarul de a asigura umiditatea solului la nivelul de 80%. Insuficiența de apă poate duce la creșterea de verzișoare cu gust amărui.

Pe suprafețe mici, puteți utiliza mulciul natural ce va prinde bine culturii, dar și instalarea unor araci pentru a menține planta:

FOTO: harvesttotable.com

Cârnitul plantelor de varză de Bruxelles

Cârnitul plantelor este o lucrare ce se face pentru a grăbi și uniformiza dezvoltarea verzișoarelor. Pentru aceasta se înlătură rozeta de frunze din vârful plantei, atunci când tulpina a atins lungimea caracteristică soiului ales, iar primii muguri au început să se dezvolte. Lucrarea se face până cel târziu pe 15-20 septembrie.

Citește și despre Conopida – cultivarea de toamnă și timpurie, pentru recolte bune.

La culturile târzii, unde recoltarea verzei de Bruxelles durează până în luna decembrie, frunzele de pe tulpină și din rozeta terminală se păstrează, pentru că au rolul de a proteja planta de îngheț.

Când se recoltează și cum se păstrează varza de Bruxelles

Recoltarea verzei de Bruxelles se face în lunile august-decembrie, în funcție de soi/hibrid, atunci când verzișoarele au atins diametrul de 1-4 cm și se simte densitatea frunzelor la atingere.

Se pot face mai multe recoltări succesive sau se pot tăia sau smulge plantele.

Varza de Bruxelles se păstrează la temperatura de 0-1 grade Celsius și în încăperi cu umiditatea relativă a aerului de 97% timp de 4 săptămâni, iar pe tulpină circa 2-3 luni.

Vezi și Cultivarea verzei – cerințe și sfaturi pentru recolte bune.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›