FIA propune o cotă redusă de 8% TVA pentru mai multe categorii de produse

0

Pentru o evidență simplă, clară și transparentă, Asociaţia Investitorilor Străini (FIA) propune să fie aplicată cota redusă de 8% a taxei pe valoare adăugată (TVA) pentru categorii mari de produse, de exemplu: produse lactate, de panificație, fructe si legume.

„La moment, se aplică cota TVA de 8% la anumite coduri de încadrare tarifară și este dificil din punct de vedere tehnic identificarea și urmărirea codurilor tarifare pentru fiecare articol separat. De exemplu, aplicăm cota TVA 8% – la pâinea şi produsele de panificație (190120000, 190540, 190590300, 190590700, 190590800). Ar fi mult mai simplu daca am aplica cota TVA redusă la toate produsele de panificație, conform nomenclaturii combinate a mărfurilor”, susţine FIA.

Cotă redusă a TVA şi la lapte, şi la pui, şi la mărar

Potrivit FIA, o situație similară de neuniformizare este și pentru lapte şi produsele lactate (0401, 0402, 0403, 0405, 040610300 şi 040610500 – cu un conținut de grăsimi de maximum 40% din greutate).

La fel, este menţionată şi producția din zootehnie în formă naturală, masă vie, fitotehnie şi horticultură în formă naturală, produsă, importată şi/sau livrată pe teritoriul Republicii Moldova, de la pozițiile tarifare: 010221, 010231000, 010290200, 010310000, 010410100, 010420100, ex.0105 – pui vii de reproducție, 060210, 060220, 0701, 07020000, 0703, 0704, 0705, 0706, 070700, 0708, 070920000, 070930000, 070940000, 070951000, 070953000, 070952000, 070960, 070970000, 070993100, 070999100, 070999400, 070999500, 070999600, ex. 070999900 – mărar şi pătrunjel, 0713, 071420100, 080231000, 080610, 080711000, 080719000, 080810, 080830, 080840000, 0809, 08101000, 081020, 081030, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1007, 1201, 1205, 120600, 1209, ex. 121291800 – sfeclă de zahăr proaspătă sau refrigerată, 121300000, 1214.

Drept argument, în propunerile pentru Politica Fiscală și Vamală pentru anul 2024, FIA invocă practica altor stare, în care se aplică TVA redus la categorii mari de produse alimentare.

De exemplu, în Romania TVA de 9% se aplică la comercializarea de alimente și băuturi destinate consumului animal și uman, inclusiv ingredientele folosite pentru prepararea alimentelor.

În Austria – TVA de 10% la produse alimentare, cărți, produse farmaceutice, transport de pasageri, ziare, evenimente culturale si divertisment, hoteluri; în Belgia – TVA de 6% la produse alimentare, cărți, apa, produse farmaceutice, servicii medicale, ziare, evenimente culturale si de divertisment, hoteluri; în Cipru – TVA redus la 5% pentru produse alimentare, cărți, produse farmaceutice, servicii medicale, transport de pasageri, ziare, evenimente culturale, de divertisment și sportive.

În Germania se aplică TVA de 7% pentru produse alimentare, cărți, servicii medicale, transport de pasageri, ziare, evenimente culturale si de divertisment, hoteluri, iar în Polonia – TVA redus la 8% pentru produse farmaceutice, servicii medicale, transport de pasageri, ziare, hoteluri, restaurante, evenimente culturale, sportive si de divertisment şi TVA redus la 5% la produse alimentare.

Aplicarea cotei reduse de 8% a TVA, favorabilă importatorilor?

De notat că şi în trecut au fost tentative de uniformizare şi aplicare a cotei reduse a TVA în mărime de 8% la unele produse agroalimentare.

Astfel, în 2020 Ministerul Finanţelor constata că în condiţiile în care aplicarea cotei reduse de 8% TVA are loc atât pentru livrările interne, cât și pentru importul de produse agricole, „aceasta își atinge doar obiectivul de accesibilitate a produselor agricole pentru populație, nu și creșterea competitivității producției naționale”.

Or, unul dintre obiectivele pentru introducerea cotei reduse a TVA a fost creșterea competitivității producției agricole naționale, cota căreia însă este în scădere pe piaţa autohtonă.

„Mai mult ca atât, diferențele de cote a TVA pentru input-urile și output-urile în agricultură au determinat acumulări în cont a sumei TVA de către producătorii agricoli de aproximativ 1,8 miliarde lei, ceea ce presupune indisponibilizarea sectorului agricol de resursele financiare respective, fapt ce a dezavantajat producția locală în folosul producției importate”, afirma Ministerul Finanţelor.

Sursă: Mold-street.

STC, companie letonă de certificare în agricultura ecologică, își extinde serviciile în Moldova

0

Compania letonă STC a anunțat că își extinde serviciile de certificare ecologică în Republica Moldova. STC oferă producătorilor, procesatorilor și comercianților ecologici servicii de înaltă calitate în certificare în agricultura ecologică, conform standardelor UE.

STC este o companie internațională cu o experiență vastă în furnizarea de servicii de certificare și de consultanță pentru agricultura ecologică, fiind acreditată în domeniul certificării producției ecologice procesate (EN ISO/IEC 17065), instruire, testare (EN ISO/IEC 17025), inspecție (EN ISO/ IEC 17020) și evaluarea conformității mașinilor, echipamentelor, precum și a producției tractoarelor și echipamentelor pentru acestea.

Certificarea ecologică a produselor oferită de STC este o modalitate importantă de a crește încrederea consumatorilor și de a spori accesul la piețele internaționale pentru produsele ecologice produse în Moldova.

„STC dispune de baza materială și tehnică necesară și furnizează servicii de inspecție și control asupra calității produselor (inclusiv efectuarea controlului necesar în conformitate cu cerințele Standardului de Certificare a Producției Ecologice în Țările Terțe (echivalent cu Regulamentul UE nr. 834/2007, Regulamentul CE nr. 889/2008)), Totodată, STC asigură controlul și supravegherea produselor ecologice în timpul încărcării acestora: încărcare, transport, descărcare, depozitare etc. 

Extinderea serviciilor STC în Moldova va fi benefică nu numai pentru producătorii și procesatorii ecologici, ci și pentru mediul înconjurător, în condițiile în care ne angajăm să promovăm bunele practici în sectorul producerii alimentelor, materiilor prime și furajelor ecologice”, a menționat Antanas Makarevičius, reprezentantul companiei STC.

Important! Utilizarea siglei UE privind producția agroalimentară ecologică este posibilă doar în urma certificării.

Sigla UE pentru produse ecologice oferă o identitate vizuală coerentă pentru produsele ecologice. Cu ajutorul ei, consumatorii pot identifica mai ușor produsele ecologice, iar fermierii și le pot promova și vinde pe întreg teritoriul UE.

Utilizarea siglei Comunității Europene pe produse oferă următoarele avantaje:

  • Face produsele ecologice mai ușor de identificat pentru consumatori.
  • Constituie identitate vizuală pentru sectorul agriculturii ecologice.
  • Oferă consumatorilor încredere în originea și proprietățile alimentelor și băuturilor.

STC prestează servicii de certificare în agricultura ecologică conform echivalenței Regulamentului 834/2007 și Regulamentului 889/2008 în țări terțe, cum ar fi: Moldova, Ucraina, Kazakhstan, Uzbekistan și altele.

STC oferă certificări conform cerințelor Taiwan, Republica Coreea, China Organic care oferă oportunități de export de produse în țările respective.

„Oferta noastră include și certificarea conform cerințelor standardului vegan BeVeg, care oferă consumatorului garanția că produsul nu conține ingrediente de origine animală. În lume, devine din ce în ce mai popular să folosești doar ingrediente pe bază de plante în alimente, contribuind astfel la conservarea climei”.

Drept obiecte ale certificării pot servi:

  • Producția: plante, colectarea de plante de câmp, zootehnie, apicultură.
  • Procesare: alimente, furaje.
  • Comerț: produse neprelucrate și prelucrate.

Preluarea probelor și testarea poate fi realizată în scopul determinării:

  • Reziduurilor de pesticide > peste 500 de reziduuri diferite, în funcție de cerințe.
  • Indicatorilor de calitate (umiditate, puritate, indicele de cădere etc.).
  • Determinarea micotoxinelor.
  • Determinarea valorii nutritive.
  • Indicatorilor microbiologici (Salmonella spp, Listeria monocytogenes etc.).

Totodată, STC prestează servicii de prelevare a probelor și realizarea testării solului, apei, plantelor, cerealelor, produselor din industria morăritului, semințelor și fructelor oleaginoase, semințelor și fructelor, dar și determinarea reziduurilor din industriile alimentare la unul dintre cele mai bune laboratoare din Europa.

În plus, un alt domeniu important în care STC prestează servicii este certificarea mașinilor și echipamentelor agricole. 

Serviciile includ: 

  • Omologarea UE de tip a produselor de inginerie mecanică.
  • Omologarea de tip a vehiculelor agricole și forestiere. 
  • Omologarea de tip pentru motoarele cu ardere internă pentru echipamentele mobile fără destinație rutieră.
  • Evaluarea riscurilor echipamentelor.
  • Evaluarea documentaţiei tehnice. 

*„omologare UE de tip” înseamnă procedura prin care autoritatea de omologare certifică faptul că un tip de vehicul, sistem, componentă sau unitate tehnică separată respectă dispozițiile administrative și cerințele tehnice aplicabile din prezentul regulament. 

„omologare de tip” înseamnă procedura prin care autoritatea de omologare certifică faptul că un tip de vehicul, sistem, componentă sau unitate tehnică separată respectă dispozițiile administrative și cerințele tehnice aplicabile. 

STC asigură servicii de inspecţie tehnică a tractoarelor. Serviciile includ:

  • Aprobarea unui vehicul individual pentru înmatriculare.
  • Conversia vehiculelor. 
  • Verificări pentru spumanți/aspersoare. 

Pentru mai multe detalii, accesați www.stc.lv, scrieți un mesaj la [email protected] sau apelați la numărul de telefon +37122011496.

Piscicultorii, afectați de modificările legislative. Ce spun autoritățile

0

Tensiunile dintre piscicultori și autoritățile statului, care au început încă din anul 2020, continuă și acum. De fapt, nemulțumirea a atins cote și mai înalte.

Primii sunt nemulțumiți de modificările legislative care le vor îngreuna activitatea și spun că vor fi nevoiți să-și închidă afacerile.

Autoritățile în schimb sunt de altă părere. De 30 de ani, resursele statului au fost folosite fără a se plăti pentru ele, iar acum nu fac decât să-i impună să plătească pentru exploatarea lor, transmite Tv8

„Problemele au început să apară de vreo trei ani. Prima problemă majoră a fost în 2020, prin Legea 64, prin care ni s-a interzis să eliberăm iazul de apă complet. Dacă nu le golim, lacul se umple cu mâl, cu boli, nu mai este productiv, pentru că nu poți să capturezi tot peștele”, a spus directorul Asociației Naționale a Piscicultorilor, Gheorghe Gheorghiu.

Începând cu luna noiembrie 2022, piscicultorii trebuie să achite o taxă și pentru pământul de sub iaz. Deocamdată, nu este stipulat care e valoarea acestei plăți. Din această cauză, cheltuielile acestora pentru creșterea peștilor se vor mări destul de mult, unii dintre ei spunând că vor fi nevoiți să abandoneze afacerile. 

De cealaltă parte, autoritățile spun că acest regulament va fi gata în scurt timp și va putea fi trimis spre aprobare. 

„El este în proces de elaborare. Piscicultorii vor fi implicați și în consultări publice, totul va fi transparent. Și prin acest regulament, se vor stabili clar normele de dare în arendă a acestor terenuri”, a subliniat directorul adjunct al Agenției Apele Moldovei, Radu Cazacu.

Autoritățile locale spun că au avut argumente serioase pentru a majora acest impozit.

Amintim că, săptămâna trecută, reprezentanții Asociației Naționale a Piscicultorilor din Republica Moldova au solicitat să fie aprobată o lege a acvaculturii. Potrivit directorului Asociației Gheorghe Gheorghiu, actuala legislație distruge piscicultura din Republica Moldova.

Băi pentru ongloane la vaci – măsură de prevenire a bolilor

1

Probabil că au fost scrise atât de multe articole despre îngrijirea ongloanelor la vaci, încât niciun fermier nu are suficient timp pentru a reciti totul. Pe de altă parte, în ciuda multitudinii de informații, problema bolilor copitelor la bovine rămâne actuală.

Vă ofer câteva sfaturi diferite cu privire la cerințele pentru organizarea băilor preventive pentru ongloane:

  • dimensiuni recomandate ale băilor: lungime de cel puțin 3,5 metri, dar de preferință mai mare (în practică, am întâlnit chiar și metode diferite de calcul pentru a determina care ar trebui să fie lungimea băii în funcție de mărimea vitelor și de lungimea pasului acesteia, și, dacă calculați conform acestei metode, se dovedește că baia pentru îngrijirea ongloanelor ar trebui să fie de 4 m).
  • Așa cum înțelegem noi, lățimea nu este foarte importantă, principalul lucru să nu fie mai îngustă de 65 cm. În schimb, atunci când vorbim de adâncimea băii, atunci este de dorit să înțelegem aici că, dacă adâncimea soluției pentru scufundarea ongloanelor este de 12 cm, iar baia trebuie umplută la 3 cm până la margine, atunci se dovedește a fi de aproximativ 15 cm (în practică, 15-20 cm);
  • amplasarea băilor se face în calea vacilor pe unde se plimbă regulat, fără schimbări și diferențe de înălțime (se recomandă), dar există și sfaturi ca în zilele libere de îngrijire, vacile să aibă și un drum „direct” fără să treacă prin „băile deșarte”, adică pentru a le putea ocoli, deși în practică mai des vacile merg prin băile goale, dar din nou, totul depinde de planificarea inițială;

V-ar putea plăcea și articolul Conținutul cantitativ de celule somatice din lapte la vaci – ce trebuie să cunoască crescătorii.

  • soluția de lucru în baie ar trebui să fie de cel puțin 12 cm adâncime (în alte recomandări se sfătuiește ca aceasta să aibă o adâncime mai mare – și sunt de acord cu ele). Acest lucru se face pentru ca soluția să fie mai mare decât înălțimea copitelor;
  • soluția pentru băi – în acest scop se utilizează o soluție de piatră vânătă (sulfat de cupru, CuSO4). Puteți să nu căutați o alternativă la sulfatul de cupru, în prezent nu există (cu excepția soluției de formol);
  • înainte de prepararea soluției, baia trebuie pregătită corespunzător – să fie curată;
  • mai întâi, toată cantitatea necesară de sulfat de cupru trebuie dizolvată în apă fierbinte, în 50% din volumul ei total, apoi soluția este adusă la concentrația de lucru și volumul necesar – cu apă rece;
  • nu începeți „procedura” până când soluția nu este bine amestecată și toată piatra vânătă este dizolvată;
  • în ceea ce privește aciditatea (pH) soluției de sulfat de cupru, sunt recomandări ca aceasta sa fie de 3,5-4, deoarece dacă pH-ul este mai mare, soluția nu va fi atât de eficientă;
  • este necesară schimbarea soluției de lucru după trecerea prin baia a 200 de vaci, dar mult depinde de starea copitelor, volumul băii, condițiile meteorologice și curățenia locurilor în care se țin vacile, există o astfel de normă – 1 l – 1 vacă;
  • o mare parte a succesului în realizarea băilor este regularitatea acestora;
  • organizați munca astfel încât soluția „proaspătă” să cadă pe diferite grupuri de vaci;
  • este de dorit ca după trecerea băilor, vacile să meargă pe podea cât mai uscată, aceasta fiind valabilă și pentru drumul către secțiunea în care sunt ținute vacile;
  • există un sfat, ca ​​zilele în care nu se face spălarea ongloanelor, puteți adăuga apă obișnuită cu „săpun” în apă, dar eu nu recomand să faceți acest lucru;
  • frecvența realizării băilor copitelor depinde de curățenia acestora și de nivelul de îmbolnăvire din fermă. Practica arată că, și două băi pe săptămână pot să fie suficient, uneori se întâmplă ca în fiecare zi este necesar să „fugăriți” vacile prin băi, dar în America există un protocol corect și eficient pentru aceste proceduri, dacă cineva este interesat, contactați-mă;
  • în fiecare lună, regulat, numărați câte vaci ce șchiopătează aveți după sistemul de 5 puncte. Anterior, în lucrările mele am folosit termenul – dispensarizarea ortopedică lunară, deoarece la recomandările analizei gradului de șchiopătare a cirezii adăugam încă câteva caracteristici despre starea pe partea distală a ongloanelor;
  • și, de asemenea, uneori sunt utile așa-numitele băi „uscate” pentru ongloane, ce se pot combina chiar și cu băile „lichide”, cele cu sulfat de cupru, sau singure, băile uscate sunt adesea populare la juninci;
  • dar, la final, aș dori să subliniez că nici cele mai sârguincioase organizări ale băilor nu vă vor ajuta vacile dacă nu există o hrănire adecvată, un confort adecvat și tăierea ongloanelor adecvată în timp util.

Citește și despre Cetoza alimentară a vacilor – boala managementului defectuos.

Granturi pentru moldovenii din diasporă care deschid afaceri acasă

0

24 companii, create de lucrători din diaspora sau rudele acestora de gradul I, au semnat, astăzi, 20 martie 2023, contracte cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA)  pentru a beneficia de finanțare nerambursabilă prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie “PARE 1+2”. 

Suma totală a granturilor este de circa 6, 80 de milioane de lei, iar volumul investițiilor în economie va constitui circa 16 milioane de lei.

Astfel, 15 afaceri vor accesa până la 250 de mii de lei, după Regula 1+1, ceea ce înseamnă că la fiecare leu investit din remitențe, statul va aloca încă 1 leu sub formă de grant.

Alte 9 companii, care au beneficiat anterior de finanțare la Componenta 1+1, au fost acceptate pentru Componenta 1+2, urmând să primească suport pentru extindere și dezvoltare de până la 500 de mii de lei, adică 2 lei sub formă de grant pentru fiecare leu investit.

Reprezentanții celor 24 de companii selectate pentru finanțare sunt migranți care muncesc în 10 state:

  • Marea Britanie (7)
  • Italia (6)
  • Germania (3)
  • Spania (2)
  • Franța (1)
  • România (1)
  • Belgia (1)
  • Polonia (1)
  • Ucraina (1)
  • Rusia (1)

Din numărul total de solicitări de finanțare nerambursabilă, 5 întreprinderi activează în industria prelucrătoare, având ca gen de activitate: fabricarea mobilei, fabricarea echipamentelor medicale, fabricarea ambalajelor din lemn, etc.

Alte 8 afaceri activează în domeniul agriculturii și anume apicultură, cultura arbuștilor fructiferi.

Iar 11 companii sunt specializate în prestări servicii: servicii de transport și depozitare, servicii de sănătate şi asistență socială, servicii de cazare, servicii administrative și activități de servicii suport, activități de recreere și de agrement.

Printre antreprenorii care au fost acceptați pentru suport financiar nerambursabil pentru componenta 1+2 se numără și Ermina Railean din satul Zorile, raionul Orhei.

„Întreprinderea noastră cultivă cereale și legume pe 180 de hectare de teren. Cu susținerea Programului PARE 1+2, ne propunem să procurăm o semănătoare, care ne va întregi ciclul mecanizat al lucrărilor agricole. În același timp, vrem să diversificăm veniturile prin prestarea serviciilor agricole mecanizate către alte gospodării din raionul Orhei”, a declarat Ermina Railean.

Reamintim faptul că, înscrierea la Program se realizează online în regim continuu, completând formularul de pe acest link. Mai multe detalii despre Program vezi aici.  

Epoca optimă de semănat a florii soarelui – de ce este important să o respectăm

0

În ultimii ani, este tot mai des neglijată perioada optimă de semănat a culturii de floarea soarelui, decizia de semănat fiind argumentată prin umiditatea la moment disponibilă în sol.

În general, germinarea și răsărirea uniformă a semințelor de floarea soarelui este influențată de trei factori de bază: temperatura din sol, umiditatea și textura solului.

Experiențele din câmp indică faptul că un semănat prea timpuriu al culturii nu generează avantaje, ci, din contra, ar crea dificultăți la capitolul prelungirea perioadei de răsărire, obținerea plantelor firave, neuniforme, adică mai supuse atacului bolilor și dăunătorilor.

Pe lângă obținerea unei răsăriri eșalonate a plantelor, există și posibilitatea ca, la o temperatură nepotrivită a solului, semințele să mucegăiască. Un alt argument contra semănării prea timpurii ar fi competiția culturii cu buruienile.

Realizând semănatul florii soarelui în perioada optimă, când în sol se atinge temperatura optimă, sistemul radicular abia format se dezvoltă mai bine, pătrunde mai profund în solul afânat, dar și pe verticală.

Semănată prea devreme, floarea soarelui formează sistemul radicular mai mult pe orizontală, din cauza că temperatura solului la adâncime este mai mică. Acest lucru duce la epuizarea rapidă a rezervei de elemente nutritive din stratul explorat de rădăcini, o cantitate mică de apă disponibilă ulterior plantei, mai ales în perioada critică de umplere a semințelor, dar și un risc al căderii culturii.

Plantele tinere supuse unui șoc termic din cauza semănatului prea timpuriu pot fi limitate în creștere, pot avea vârful de creștere afectat, se pot forma plante ramificate, iar cultura deveni neuniformă.

În plus, cercetările realizate indică faptul că incidența atacului de mană (Plasmopara halstedii) este mai mare în plantațiile de floarea soarelui semănate prea devreme (numărul de plante atacate per hectar a fost mai mare).

La o germinare și răsărire a plantelor într-o perioadă scurtă de timp se înregistrează o reducere a riscului de infecție cu mană.

Totodată, atacul viermilor sârmă (Agriotes spp.) este în strânsă corelație cu umiditatea solului și temperaturile moderate.

Dacă, totuși, optați pentru un semănat mai timpuriu, este recomandată reducerea adâncimii de semănat, dar ținând cont și de textura solului (în solurile ușoare, afânate, adâncimea trebuie să fie mai mare, iar pe terenurile reci, mai grele semănatul se face mai la suprafață). Evident, pentru o răsărire uniformă, trebuie să luăm în calcul și umiditatea disponibilă în sol.

Din recomandările generale, adâncimea de semănat la floarea soarelui variază de la 3 la 7 cm, 3-5 cm de obicei sunt recomandați pentru solurile mai grele și umede, iar 5-6 cm pe solurile mai ușoare și mai uscate.

Pentru a determina perioada optimă de semănat ținând cont de temperatura recomandă, se ia în calcul temperatura înregistrată la ora 7-8 dimineața care trebuie să fie de 8-10 grade Celsius la adâncimea de încorporare a seminței, iar în următoarele zile se prognozează încălzirea vremii.

Durata optimă de semănat în fiecare an se înregistrează de obicei pe parcursul a 8-10 zile. 

V-ar putea fi util și articolul Ratele de însămânțare a culturii de floarea-soarelui.

Totodată, impact negativ asupra recoltei îl are și întârzierea semănatului (perioada optimă, de obicei, se înregistrează începând cu 25 martie până în a doua jumătate a lunii aprilie). Semănatul florii soarelui mai tardiv, duce la scăderi de producţie.

V-ar putea plăcea și articolul Floarea soarelui în asolament: premergători buni.

Vecini buni: Ce culturi plantăm lângă castraveți pentru recolte bune

1

Înainte de a alege locul potrivit pentru castraveți, merită să alegeți vecinii potriviți pentru plante. Sănătatea castraveților, cantitatea și calitatea recoltei vor depinde de ei. Iată de ce castraveții cresc bine și rodesc lângă unele culturi, în timp ce lângă altele se pot îmbolnăvi și nu dau recolta dorită.

Plantele pot influența una asupra alteia, atât pozitiv, cât și negativ. Este deosebit de important să se țină cont de acest lucru în cazul când mai multe culturi sunt cultivate pe o parcelă, pentru a economisi spațiu.

În acest articol, vom vorbi despre principiile generale de vecinătate pentru cultura de castraveți.

Plantarea roșiilor lângă castraveți, recomandată sau nu?

În general, acest lucru este posibil. Dar totuși, este mai bine să nu creșteți castraveți și roșii în aceeași seră sau pe aceeași parcelă, deoarece aceste plante au nevoie de condiții diferite pentru creștere și fructificare.

Roșiilor le plac temperaturile moderate și aerul uscat, necesită ventilație regulată a serei, solicită fertilizări regulate și preferă udările la rădăcină.

Pe de altă parte, castraveților le plac temperaturile ridicate și umiditatea ridicată, nu tolerează curenții de aer, nu necesită îngrășăminte din abundență, dacă a fost introdusă suficientă materie organică înainte de plantare și preferă udările abundente.

După cum se poate observa, este destul de dificil să creați condiții atât de diferite pentru aceste culturi într-o singură seră, va trebui să depuneți mult efort. Este mai bine să plantați castraveți și roșii în locuri separate sau, în cazuri extreme, să le plantați într-o seră cât mai departe una de cealaltă.

Cultivarea ardeilor lângă castraveți

Din nou, nu este cea mai bună combinație. Pe de o parte, ardeii și castraveții preferă căldura, nu le plac curenții, nu sunt înrudiți, respectiv nu e valabil atacul bolilor comune, și nu concurează pentru hrană, dar au nevoie de condiții diferite de creștere.

Prin urmare, nu este întotdeauna posibil să obțineți o recoltă frumoasă. Dacă vreți să plantați ardei și castraveți într-o singură seră, lasați o distanță maximă între aceste culturi. În caz contrar, va trebui să monitorizați în mod constant dacă umiditatea ridicată nu dăunează ardeiului sau dacă plantele de castraveți nu umbresc ardeiul.

V-ar putea plăcea și Ce culturi putem crește lângă ardei, pentru recolte bogate.

Plantarea dovleceilor lângă castraveți

Castraveții și dovleceii aparțin familiei Cucurbitacee și au nevoie de condiții similare de creștere, așa că este tentant să le plantați unul lângă celălalt.

Plantarea acestora în comun ar părea favorabilă, cu condiția ca frunzele dovleceilor să nu umbrească castraveții și plantele să aibă suficientă nutriție.

Dar, deseori cantitatea de recoltă a ambelor culturi nu este tocmai sporită și, uneori, chiar poate lipsi, deoarece este perturbat procesului de polenizare. În plus, plantele înrudite preiau adesea aceleași boli și dăunători. În acest caz, făinarea atacă adesea dovleceii și castraveții, răspândindu-se rapid în culturi.

Sistemul puternic de rădăcină al dovlecelului poate inhiba rădăcinile castraveților, ceea ce va împiedica dezvoltarea completă și fructificarea acestuia.

Plantarea cartofilor lângă castraveți

Cartofii sunt un vecini nedoriți pentru castraveți. Ambele culturi sunt susceptibile la boala fitoftoroza (mana, Phytophthora infestans), care le poate afecta negativ randamentul.

De asemenea, în timpul tratării cartofilor, o parte din substanțele chimice pot cădea pe castraveți. Prin urmare, nu merită să vă asumați riscul și să plantați aceste plante în apropiere. 

Plantarea verzei lângă castraveţi

Culturile de crucifere coexistă perfect cu castraveții, așa că le puteți planta în apropiere nu numai în sol deschis, ci și în seră. Ambele culturi iubesc udarea abundentă, așa că va fi ușor să îngrijiți parcela.

Plantarea porumbului lângă castraveți

Această plantare este destul de reușită și poate crește semnificativ randamentul castraveților. In acest caz, porumbul va deveni un adevărat suport pentru plantele de castravete care se pot agăța de tulpinile porumbului. În plus, le va proteja de vânt și de soarele arzător.

Sistemele radiculare ale acestor culturi nu concurează pentru hrană, dar uneori castraveții pot avea lipsă de azot. Prin urmare, monitorizați cu atenție starea plantelor și fertilizați în mod regulat și veți obține roadă.

Plantarea vinetelor lângă castraveți

Vinetele, ca și castraveții, sunt termofile, dar preferă aerul uscat și nu le place irigarea prin aspersiune, le este frică de umbrire, deci, aceste culturi într-o singură seră nu se vor simți bine. Dar dacă doriți, le puteți planta, numai că la distanța maximă una de cealaltă.

Plantarea mazării lângă castraveți

Legumicultorii cu experiență chiar recomandă această vecinătate. Pe lângă mazăre, fasole, linte, năut, castraveții se dezvoltă bine și oferă recolte bune.

Leguminoasele îmbogățesc solul cu azot, așa că este deosebit de util să le semănați de-a lungul perimetrului parcelei de castraveți sau în mijlocul ei.

După recoltarea mazării și fasolei, pur și simplu tăiați plantele, lăsând rădăcinile în pământ, astfel încât să îi îmbunătățiți fertilitatea. Puteți planta leguminoase și în seră lângă castraveți.

Plantarea căpșunilor lângă castraveți

Căpșunii pot fi plantați lângă castraveți. Însă, pe fostele parcele după castraveți, nu ar trebui să plantați căpșuni.

Plantarea usturoiului lângă castraveți

În ceea ce privește o astfel de vecinătate, opiniile diferă. Unii cred că practic nu vor exista beneficii, iar castraveții își pot încetini creșterea. Alții, dimpotrivă, susțin că usturoiul apără castraveții de pătarea unghiulară a frunzelor (bacterioză), de afide și de coropișnițe etc.

În general, ambele păreri sunt corecte. Doar că pentru a obține un efect pozitiv, nu plantați usturoi prea aproape de castraveți, păstrați o distanță de cel puțin jumătate de metru.

Plantarea cepei lângă castraveți

Ceapa este „prieten” cu castraveții, așa că puteți efectua în siguranță o astfel de plantare, dar respectând o distanță. Acest lucru este recomandat la irigare, deoarece cu o lună înainte de recoltarea cepei, este necesar să se reducă udarea și pot exista dificultăți la udarea castraveților.

Prin urmare, plantați aceste două culturi în parcele vecine, astfel vă va fi mai ușor să aveți grijă de ele.

Datorită fitoncidelor, ceapa va proteja castraveții de dăunători, în special, de acarieni, dar și multe boli.

Plantarea pepenelui verde lângă castraveți

Pepenele verde și pepenele galben, ca și castravetele, aparțin familiei Curcubitacee, prin urmare, pe de o parte, nu sunt rele în apropiere, dar, pe de altă parte, pot apărea unele probleme.

De exemplu, lipsa de nutriție prin extragerea a unor și aceleași elemente nutritive, boli și dăunători comuni, polenizarea, din cauza căreia gustul fructelor ar putea avea de suferit. O astfel de vecinătate nu este dorită. În teren deschis, puteți încerca să plantați aceste plante pe parcele învecinate.

Este posibil să plantați diferite soiuri de castraveți unul lângă altul?

Da, dar numai dacă au aceeași înălțime. Deci, nu ar trebui să plantați în apropiere soiuri cu creștere joasă și înaltă, altfel primele vor primi mai puțină lumină.

Dacă aveți de gând să obțineți semințe pentru anul următor, atunci este mai bine să nu plantați diferite soiuri împreună, ca să nu aibă loc polenizarea încrucișată.

În general, putem cultiva lângă castravete: varză, porumb, mazăre, năut, fasole, sfeclă, porumb, ceapă, țelină, spanac, floarea soarelui, gălbenele.

Apropo, specia nasturtium este recomandată a fi plantată lângă castravete, deoarece atrage afidele, respectiv acestea vor afecta mai puțin cultura, dar și atrage buburuzele, ce consumă afide.

Nu este recomandat să cultivați lângă castravete: cartofi, dovleac, pepene verde, pepene galben. Ierburi picante (excepție: mărarul care atrage insectele benefice cum ar fi buburuzele ce consumă afidele, dar și polenizatorii), deoarece acestea ar putea afecta gustul castraveților.

Opinii controversate despre compatibilitate: Tomate, vinete, ardei gras, dovlecei, usturoi, salată verde, ridichi. Pentru aceste culturi puteți testa de sine stătător compatibilitatea în grădina D-stră.

Vedeți și Cultivarea și îngrijirea vinetelor în câmp și solar. Sfaturi.

Trandafir japonez sau chinez – sfaturi la întreținere

0

Trandafirul japonez sau chinez, cu denumirea științifică Hibiscus rosa-sinsensis, este un arbust decorativ, de interior, ce atinge înălțimea de 1-2 m și mai mult, apreciat pentru înflorirea sa abundentă și îndelungată.

Există o mare varietate de soiuri cu flori simple sau învolte (bătute) de culoare albă, galbenă, portocalie, roz sau roșie. Un efect decorativ deosebit îl au soiurile cu frunze pestrițe sau variegate.

Citește și despre îmulțirea și îngrijirea begoniei cu frunze decorative.

Condiții de întreținere a trandafirului japonez

Lumina: trandafirul japonez adoră lumina, totuși trebuie ferit de razele directe ale soarelui. Acesta are nevoie de minimum 4-5 ore de lumină în fiecare zi. Astfel ar fi ideală plasarea lui în cea mai însorită zonă din casă sau apartament.

În cazul în care planta nu va beneficia de suficientă lumină, nu va înflori. Deoarece anume lumina este factorul care declanșează înflorirea.

Temperatura: acestei plante nu-i plac temperaturile prea joase, însă nici cele prea ridicate, iarna nu mai puțin de + 12oC. Planta suportă bine temperaturi de până la 25oC.

Toamna și iarna poți expune trandafirul japonez în plină lumină și menține o temperatură de peste 12oC, ferit de curenții de aer. 

Astfel, intervalul de temperatură între 13 și 25oC este ideal.

O mare atenție trebuie acordată în timpul iernii, atunci când plasați trandafirul japonez lângă pervazele ferestrelor. Deoarece planta se poate supraîncălzi de la caloriferele care sunt cel mai des plasate sub geamuri, iar ca urmare să piardă florile.

Umiditate: vara necesită udare din abundență, zilnic sau odată la două-trei zile. Frunzele trebuie pulverizate cu apă de două-trei ori pe săptămână. 

În timpul iernii se udă moderat la 7-10 zile.

Înmulțire: trandafirul japonez se înmulțește din butași semilemnoși, în lunile aprilie și august, care se înrădăcinează ușor în amestecuri ușoare de nisip, turbă și perlit. Pentru a facilita emiterea rădăcinilor, se recomandă utilizarea unui stimulator de înrădăcinare.

Transplantarea trandafirului japonez: exemplarele tinere necesită transplantare în fiecare primăvară, în ghiveci din ce în ce mai mare, astfel încât trandafirul japonez să aibă loc să-și dezvolte rădăcinile și să se dezvolte.

Plantele mature se schimbă odată la doi-patru ani.

Solul potrivit pentru trandafirul chinez: amestec ușor din turbă, compost și nisip, cu adaos de faină de oase.

Este important să se folosească turbă de calitate, care drenează foarte bine, cu granulație medie.

Necesită fertilizări cu îngrășăminte organice sau minerale din primăvară până în toamnă.

Ar putea să te intereseze și Rododendron simsii sau azaleea indiană – îngrijire

Taierea trandafirului japonez se va face la sfarsitul lunii februarie. Facem această operațiune pentru a opri creșterea plantei în înălțime, dar în același timp pentru a o ajuta să dezvolte ramuri mai dese și mai puternice.

Primăvara arbuștii se curăță pentru a stimula formarea noilor ramuri florifere. Necesită tăiere în timpul sezonului de creștere, cu excepția cazului în care spațiul este redus.

Pot fi necesare tăieri mai frecvente și mai ușoare pe tot parcursul anului pentru trandafirul cultivat permanent în interior. Plantele înfloresc pe lemn nou, așa că tăierea în orice moment al anului nu va opri complet înflorirea, doar o va întârzia.

Planta poate fi tăiată până la aproximativ jumătate la începutul primăverii, pentru a o menține într-o formă frumoasă și pentru a-i favoriza creșterea.

Citește și despre Hortensia: cele mai populare specii, cerințe de plantare.

Kaufland Moldova la conferința „Retailul Modern în Republica Moldova” despre potențialul de expansiune, dezvoltarea unei mărci proprii locale și tendința consumatorului spre sustenabilitate

0

Evenimentul „Retailul modern în Republica Moldova – Expansiune, Diferențiere și climat de consum”, desfășurat pe data de 14 martie, 2023, la Chișinău, a adunat peste 200 de participanți din reţelele de retail din Republica Moldova, atât magazine specializate, cât și producători, distribuitori în retail, importatori de bunuri de larg consum, companii de logistică și transport, agenții de cercetare de piață și autorități ale statului din Republica Moldova.

Partenerul principal al acestui eveniment a fost Kaufland Moldova, care pe parcursul a trei ani a reușit să deschidă nouă magazine în țara noastră, dintre care trei – în ultimul an.

Conferința a fost deschisă cu lansarea Hărții Retailului Modern în Republica Moldova, disponibilă pentru toți participanții în format print. După care au intrat în scenă reprezentanți ai Ministerului Economiei și experți de cercetare a pieței, care au concluzionat o imagine a extinderii și dezvoltării retailului la noi în țară.

Evenimentul i-a provocat la dezbateri în paneluri pe furnizorii FMCG, participanți la prima discuție și managerii din retail, care au dialogat în cadrul celui de-al doilea panel.

Astfel, reprezentanții rețelelor de magazine cu o pondere considerabilă de la noi din țară, precum Kaufland, Linella și Toto Market au analizat provocările anului 2022, soluţiile adoptate pentru depăşirea lor și tendinţele cu privire la comportamentul de cumpărare şi de consum.

În calitate de speakeri au fost prezenți doi reprezentanţi din top managementul Kaufland, Oana Lungu, director Achiziții Kaufland România și Republica Moldova şi Felix Faehre, șef Expansiune, Kaufland Moldova. 

Cei doi speakeri au menționat priorităţile companiei și planurile pentru viitor, prin prisma investiţiilor în piaţă locală, a expansiunii, a sustenabilităţii, dar şi a deciziilor strategice ce ţin de adaptarea businessului la noua realitate.

Felix Faehre, șef Expansiune, Kaufland Moldova a abordat ritmul de creștere a rețelei de magazine, potențialul de expansiune în Republica Moldova, dar și beneficiile colaborării cu furnizorii de servicii locale.

„Astăzi, avem cinci magazine în Chișinău și patru în alte regiuni ale țării. În anul financiar 2022 am deschis trei magazine, unul în Orhei și două în Chișinău. Pentru anul 2023, avem preconizată și deschiderea altor magazine în Republica Moldova, ritmul nostru de creștere fiind două-trei magazine pe an.
Noi vrem să construim magazine în orașe, dar pe lângă aceasta să fim sustenabili, manifestând grijă față de mediu și clienții noștri.
Nu ne este frică de astfel de proiecte, pentru că credem în această piață și în viitorul lanțului de magazine Kaufland aici.”

Oana Lungu, director Achiziții Kaufland România și Republica Moldova a vorbit despre evoluția produselor pe rafturile magazinelor Kaufland și tendințele de consum ale clienților.

„La momentul deschiderii primelor două magazine Kaufland în Republica Moldova aveam trei mii de articole din țară, iar la moment am ajuns la cinci mii. Spre exemplu la categoria carne și mezeluri 80 % din produse sunt locale, iar la panificație chiar toate 100 %. Inflația cauzată de pandemie și război a produs un șir de schimbări în comportamentul de consum. Clienții sunt mult mai atenți la ce pun în coș.”

De asemenea, Oana Lungu a menționat tendința în creștere față de produsele sustenabile, dar și cele locale.

„Produsele sănătoase, bio sunt categorii interesante și cu potențial, rămân în continuare în atenția consumatorilor. Există un interes ridicat al clienților pentru produse sustenabile, fie că vorbim de originea produsului, materiei prime, dar și de cea a ambalajului.
În ceea ce privește producătorii locali, sortimentul de-a lungul timpului crește. Căutăm permanent „gusturi” locale, fie că vorbim de listare locală, fie că vorbim de listarea în România sau de recomandări pentru colegii din alte țări. Din sortimentul local, putem menționa categoriile proaspete ca fiind cele mai dinamice și atractive. Încercăm să ne îmbunătățim continuu procesele și sortimentul, iar pentru viitor ne dorim să avem o marcă proprie, locală.”

Prezent la eveniment, Victor Durleșteanu, președinte al Asociației ProBiz, a explicat aplicabilitatea normelor legislative pentru listarea produselor autohtone în retail.

„ProBiz rămâne, în continuare, un promotor al intereselor rețelelor-furnizorilor-cumpărătorilor finali. Avem scopul comun de a ne dezvolta în continuare și de a prelua practici internaționale benefice și aplicabile pieței din Republica Moldova.”

„Retailul Modern în Republica Moldova: Expansiune, diferențiere şi climat de consum” este un eveniment organizat de Modern Buyer și susținut în calitate de partener principal de Kaufland Modova, este un eveniment menit să ofere o imagine actuală a comerţului modern în Republica Moldova şi să anticipeze noile tendințe și oportunități de creștere pentru retaileri şi furnizori.