‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPiscicultorii, afectați de modificările legislative. Ce spun autoritățile

Piscicultorii, afectați de modificările legislative. Ce spun autoritățile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Tensiunile dintre piscicultori și autoritățile statului, care au început încă din anul 2020, continuă și acum. De fapt, nemulțumirea a atins cote și mai înalte.

Primii sunt nemulțumiți de modificările legislative care le vor îngreuna activitatea și spun că vor fi nevoiți să-și închidă afacerile.

Autoritățile în schimb sunt de altă părere. De 30 de ani, resursele statului au fost folosite fără a se plăti pentru ele, iar acum nu fac decât să-i impună să plătească pentru exploatarea lor, transmite Tv8

„Problemele au început să apară de vreo trei ani. Prima problemă majoră a fost în 2020, prin Legea 64, prin care ni s-a interzis să eliberăm iazul de apă complet. Dacă nu le golim, lacul se umple cu mâl, cu boli, nu mai este productiv, pentru că nu poți să capturezi tot peștele”, a spus directorul Asociației Naționale a Piscicultorilor, Gheorghe Gheorghiu.

‹ adv ›

Începând cu luna noiembrie 2022, piscicultorii trebuie să achite o taxă și pentru pământul de sub iaz. Deocamdată, nu este stipulat care e valoarea acestei plăți. Din această cauză, cheltuielile acestora pentru creșterea peștilor se vor mări destul de mult, unii dintre ei spunând că vor fi nevoiți să abandoneze afacerile. 

De cealaltă parte, autoritățile spun că acest regulament va fi gata în scurt timp și va putea fi trimis spre aprobare. 

„El este în proces de elaborare. Piscicultorii vor fi implicați și în consultări publice, totul va fi transparent. Și prin acest regulament, se vor stabili clar normele de dare în arendă a acestor terenuri”, a subliniat directorul adjunct al Agenției Apele Moldovei, Radu Cazacu.

Autoritățile locale spun că au avut argumente serioase pentru a majora acest impozit.

‹ adv ›

Amintim că, săptămâna trecută, reprezentanții Asociației Naționale a Piscicultorilor din Republica Moldova au solicitat să fie aprobată o lege a acvaculturii. Potrivit directorului Asociației Gheorghe Gheorghiu, actuala legislație distruge piscicultura din Republica Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›