Suport tehnic pentru apicultorii din raionul Rezina

0

Apicultorii din raionul Rezina vor fi susținuți în procesul de elaborare a actelor necesare pentru desfășurarea activității.

Suportul va fi oferit în cadrul Parteneriatului Local de Ocupare Rezina, stabilit între Asociația „Stupina Nistrului”, Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova și Consiliul raional Rezina, cu suportul Organizației Internaționale a Muncii.

Proiectul presupune formalizarea activității apicole și crearea locurilor de muncă în mediul rural, astfel că 20 de apicultori care practică apicultura în calitate de hobby vor beneficia de suport pentru a lansa afaceri de succes.

Apicultorii informali vor beneficia de suport tehnic, prin instruiri realizate de specialiști în domeniul managementului afacerii și apicultură și vor vizita o afacere de succes în domeniul apicol.

Ulterior, persoanele care vor prezenta un interes sporit vor beneficia de suport pentru înregistrarea afacerilor și atragerea surselor de finanțare nerambursabile pentru lansarea și dezvoltarea afacerii.

Pentru a fi eligibili de a participa la program trebuie să dețineți o prisacă, să desfășori activitatea în mediul rural, să fii dornic de a lansa o afacere înregistrată.

În limita locurilor disponibile pot participa și apicultorii înregistrați, care planifică pe viitor să creeze noi locuri de muncă.

Perioada de implementare a proiectului: 1 martie – 30 iunie 2023. Doritorii de a participa la program se pot înregistra pe acest link. Întrebări suplimentare: Doina Pantaz, tel.: 069365052

Apicultorii din Moldova produc și vor să exporte turte dulci pentru albine

0

În familia lui Alexandru Ivanov din satul Butor, malul stâng al Nistrului, apicultura a fost mereu mai mult decât o meserie, devenind o pasiune și un stil de viață.

Părinții lui au produs miere, respectând tradițiile clasice de extragere a acesteia și muncind cu dedicație, iar tânărul a moștenit dragostea pentru albine și a transformat-o într-o afacere promițătoare.

Anul trecut, Alexandru a extras patru tone de miere de hrișcă, salcâm și polifloră. Deocamdată, mierea și produsele derivate din prisaca lui Alexandru ajung în localitățile din vecinătate și la Chișinău.

FOTO: undp.org

Alexandru planifică să exporte produsele sale și să îndulcească toată lumea cu miere de calitate.

Pentru a-și atinge scopul, Alexandru și ceilalți membri ai Asociației de profil din stânga Nistrului au format un parteneriat cu Asociația producătorilor, procesatorilor și exportatorilor de produse apicole din aria Codrilor.

Împreună au participat la un concurs organizat de proiectul PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade) și au câștigat un grant în valoare de 50.000 dolari din partea Suediei și Marii Britanii, pentru adoptarea unor tehnologii inovatoare în procesul de producere și prelucrare a produselor agricole.

FOTO: undp.org

Aceasta a fost punctul de cotitură pentru afacerea lui Alexandru și a apicultorilor Asociați: prisaca lor a fost dotată cu 100 de stupi verticali și utilaje moderne pentru descăpăcit, extracția mierii și topirea cerii.

„Datorită asistenței proiectului PNUD/AdTrade, am achiziționat rost de utilaje apicole moderne care, pe lângă faptul că sporesc producția, simplifică simțitor munca. Acest model de stupi reduce efortul fizic și eficientizează munca noastră. De exemplu, dacă anterior lucrau 10 oameni la procesul de descăpăcit, acum se isprăvesc doar patru. La extragerea mierii se poate descurca chiar și un singur om. În acest mod, vom dezvolta afacerea noastră mult mai ușor”, spune Alexandru.

Premieră: o linie de producere a hranei pentru albine

Cu sprijinul proiectului AdTrade, a fost pusă pe roate o linie de producere a hranei pentru albine, prima de acest fel în Moldova.

Atunci când natura nu poate oferi nimic pentru hrana albinelor sau le oferă prea puțin, e nevoie ca apicultorii să intervină.

Condițiile climatice, inundațiile, activitatea omului, secetele, toate acestea pot afecta considerabil familiile de albine. Atunci când este prea devreme și frig, albinele nu pot merge după nectar, așa că au nevoie de hrană în plus.

În astfel de cazuri, apicultorii le hrănesc cu turte dulci, pregătite din sirop de zahăr, suplimente proteice și diferite vitamine și minerale necesare pentru hrana albinelor în perioada rece a anului.

FOTO: undp.org

Până acum, apicultorii aveau două opțiuni: sau să le pregătească acasă, ceea ce reprezintă un risc, căci sunt necesare condiții și tehnici speciale pentru prepararea turtelor; sau să le cumpere din străinătate, costurile fiind ridicate.

„Acum avem utilajul cu ajutorul căruia putem prepara turtele dulci, fără a depinde de cineva. Mai mult, putem pregăti cantități mai mari, iar surplusul îl putem exporta”, explică Ștefan Condratiuc, director executiv la Asociația producătorilor, procesatorilor și exportatorilor de produse apicole din aria Codrilor.

Apicultorii au beneficiat de instruiri și mentorat, reușind astfel să întrunească condițiile pentru a exporta în țările Uniunii Europene și în Marea Britanie.

„Susținerea de care am beneficiat ne-a ajutat să devenim mai competitivi, să sporim calitatea și volumul de producere a mierii și a produselor derivate. Ne dorim să accesăm noi piețe de export împreună”, spune Ștefan Condratiuc.

Cu planuri bine stabilite, dotați cu echipamentul necesar, apicultorii privesc mai încrezători spre viitor.

„Asistența de care am beneficiat ne-a oferit mai multă putere pentru a merge mai departe și a cuceri noi piețe de desfacere, cu o gamă largă de produse apicole, inclusiv cu turte dulci pentru albine. Atunci când există dorință, totul este posibil”, conchide Ștefan Condratiuc.  

Peste 100 de expozanți din 8 țări la MOLDAGROTECH (Spring) 2023. Vezi agenda evenimentului

0

În perioada 16-19 martie 2023, are loc cea mai importantă expoziție agricolă a anului – MOLDAGROTECH (Spring) 2023. Evenimentul adună peste 100 de expozanți din 8 țări și este o oportunitate unică pentru cei interesați de tehnologiile și mașinile agricole, precum și de noutățile și tendințele din domeniu. Agrobiznes este partener media al evenimentului. Agenda evenimentului poate fi descărcată pe acest link.

Anul acesta, expoziția se întoarce la Moldexpo, acoperind toate spațiile în aer liber și pavilionul nr.2, fiind însoțită, ca de obicei, de Târgul puieților și materialului săditor. MOLDAGROTECH (Spring) 2023 este un eveniment important pentru toți cei interesați de dezvoltarea sectorului agricol și oferă o gamă largă de servicii și consultanță de specialitate pentru vizitatori.

Inaugurarea oficială a expoziției are loc joi, 16 martie 2023, ora 11:00, în Pavilionul nr.2 al Centrului Internațional de Expoziții MOLDEXPO.

Despre ediția MOLDAGROTECH (spring) 2023

În general, tendința automatizării și mai nou – cea a digitalizării – reprezintă noutatea prin care se distinge actuala ediție a expoziției MOLDAGROTECH.

Oferta cuprinde cele mai diverse modele de mașini și echipamente agricole, tehnologii moderne, inclusiv de digitalizare, creștere intensivă a culturilor, îngrășăminte și produse de protecție a plantelor, dar și material semincer.

Fiecare agricultor care își dorește prosperarea afacerii și are curaj să experimenteze va găsi la expoziție tehnologii de ultimă generație în toate domeniile:

  • irigare și alimentare cu apă;
  • ameliorarea solului;
  • automatizarea zootehniei;
  • precum și echipamente pentru sere, de ambalare, pentru transportare, stocare și multe altele. Un atu al expoziției este coraportul bun de calitate – preț.

Printre multiplele oportunități oferite de expoziție este și cea de școlarizare în agricultură – programul de afaceri al expoziției MOLDAGROTECH (spring) include seminare, mese rotunde, prezentări de mașini agricole performante care vor avea loc în toate cele 4 zile de expoziție.

Oameni de știință, specialiști, experți din domenii legate de agriculutură vor discuta aspecte ce țin de valorificarea investițiilor, finanțarea sectorului (inclusiv pentru instalațiile fotovoltaice), utilizarea panourilor solare; tehnologii moderne de creștere a animalelor și sanitar-veterinare de combatere și profilaxie a bolilor la animale și altele.

O temă actuală care va fi abordată în cadrul programului de afaceri este agricultura de precizie prin aplicarea tehnologiilor digitale.

În sprijinul tinerilor specialiști din ingineria agricolă, la MOLDAGROTECH (spring), se va desfăşura conferinţa Agrogenerația.

În cadrul proiectului cei mai buni studenți ai Universității Tehnice din Moldova vor prezenta rapoarte tematice privind tendințele actuale din domeniu.

VIDEO. Protecția culturilor de cereale păioase cap-coadă, recomandările ADAMA

0

Bolile, dăunătorii și buruienile din culturile de cereale păioase pun tot mai multă presiune pe culturi, în condițiile schimbărilor climatice.

În acest context, compania ADAMA vine cu un spectru adaptat de soluții, care, aplicate în momentul oportun, asigură prevenirea sau combaterea problemelor din culturi, asigurând o protecție eficientă și un spor calitativ și cantitativ de producție.

În cadrul unui forum dedicat culturilor de cereale păioase, organizat recent la Chișinău, celor peste 200 de fermieri participanți din diferite regiuni ale țării le-au fost prezentate cele mai noi tehnologii de protecție marca ADAMA.

Phoenix și Custodia – fungicide de nelipsit din schema de protecție a grâului și a cerealelor păioase

Phoenix aduce folpetului o nouă utilizare în cultura de grâu pentru controlul optim al septoriozelor și pirenoforozelor.

Studiile ADAS au demonstrat că includerea folpetului în amestec cu triazoli, strobilurine sau SHDI-uri crește eficacitatea și prelungește activitatea acestora.

Phoenix avantajează prin:

  • Aplicabilitate în T0, T1 și T2.
  • Mod de acțiune multi-site.
  • Partenerul ideal în amestecuri.
  • Nefiind triazol, rupe lanțul de rezistență triazolic în tehnologie.

PHOENIX – rezultate loturi interne ADAMA:

Eficiența Phoenix în controlul Septoriozei (aplicare T2, două locații, eficacitate Septoria, 2021):

Un alt fungicid eficient este CUSTODIA 320 SC, ce asigură protejarea eficientă a etajului superior de frunze, responsabil pentru producția soiului cultivat.

Produsul reprezintă o combinație avansată de substanțe active (tebuconazol și azoxistrobin) pentru un control eficient al bolilor principale ale grâului: septoroze, fuzarioza, făinare, rugini.

„Acțiunea preventivă și curativă, activitatea sistemica și translaminară, pătrunderea rapidă în planta (în 2 ore), rezistența bună la spălare – sunt printre principalele avantaje ale CUSTODIA 320 SC. În plus, un avantaj foarte important – CUSTODIA 320 SC asigură un efect de „stay-green” pronunțat, respectiv, într-un final, producții mai ridicate”, a specificat în cadrul prezentării Adrian Cosor, Director Marketing ADAMA România și Republica Modova.

Eficacitatea CUSTODIA 320 SC în controlul Septoria tritici – aplicare la apariția frunzei standard (BBCH 37-39):

3 produse de top pentru controlul dăunătorilor în culturile de cereale păioase

Gândacul ovăzului, musca de Hessa, ploșnița asiatică a cerealelor, tripsul grâului și cărăbușeii cerealelor sunt unele dintre principalele provocări la capitolul dăunători în culturile de cereale păioase.

„Condițiile din iarna sezonului 2022-2023, în general, sunt favorabile pentru marea majoritate a organismelor nocive, așa le spunem, în hibernare, după care, eu cred că vom asista la un focar destul de mare de dăunători, boli și inclusiv, consider eu, și buruienile vor avea condiții favorabile pentru a crește în culturile de grâu.

Temperaturile mai înalte decât de obicei facilitează dezvoltarea acestora, astfel că fermierii trebuie să realizeze controale în câmp pentru a monitoriza situația”, a specificat în cadrul evenimentului Sergiu Panuța, Director Comercial și Tehnic ADAMA în Republica Moldova.

Pentru un control eficient al dăunătorilor, specialiștii ADAMA recomandă includerea în schema de protecție a produselor:

  • MAVRIK 2 F – pentru controlul excelent al afidelor și al păduchilor cerealelor.
  • LAMDEX 5 EC – recomandat în combaterea gândacului ovăzului, ploșniței asiatice a cerealelor, tripsulul grâului și păduchilor.
  • KESTREL 20 SL – insecticid sistemic cu activitate translaminară ce combate ploșnița asiatică a cerealelor, tripsul grâului, păduchii.

Erbicidarea cerealelor păioase – elemente ce trebuie luate în considerare

O verigă nu mai puțin importantă în tehnologia cerealelor păioase este erbicidarea. Specialiștii menționează în special importanța erbicidării de toamnă.

Toamnele lungi favorizează apariția buruienilor, iar acestea, la rândul lor, afectează culturile prin faptul că:

  • Solul rămâne rece o perioadă mai lungă de timp
  • Se întârzie pornirea în vegetație primăvara
  • Competiția cu buruienile debilitează planta de cultură
  • Multe buruieni sunt „raiul” dăunătorilor pentru hibernare.

Pentru un control eficient al buruienilor, este recomandată următoarea schemă:

„Primăvara, trebuie să se atragă o atenție foarte mare la combaterea buruienilor, mai ales a celor cu frunza lată, buruieni cu germinare primăvara timpuriu. O eficiență destul de bună se obține atunci când erbicidele se aplică în faza inițială de creștere. Într-o fază mai mare de creștere este necesară o doză mai mare de produs, sau, de ce nu, o să fie necesar de combinat mai multe produse, de a face un amestec și respectiv atunci vor fi cheltuieli mult mai mari”. Dan Maftei – Director Tehnic ADAMA Romania

ExelGrow – biostimulant natural dezvoltat de ADAMA

O noutate cu care au venit specialiști ADAMA pentru acest sezon este biostimulantul ExelGrow.

ExelGrow este o combinație de produse naturale extrase din alge marine printr-un proces de fermentație, ce îmbunătățește metabolismul plantelor.

ExelGrow este un reactiv la plante în condiții de stres și poate fi aplicat:

  • Pentru a proteja aparatul fotosintetic al plantei în condiții de stres de mediu
  • Pentru a evita deteriorarea țesuturilor în condiții de stres
  • Pentru a îmbunătăți creșterea plantelor
  • Pentru o dezvoltare echilibrată.

Fiind un biostimulant natural, acesta poate fi aplicat cu succes plantelor de cultură, conform următoarelor recomandări:

Pentru mai multe despre produsele ADAMA accesați acest link.

Plantarea și îngrijirea cartofului ecologic – tehnologie

0

Cartoful prezintă o deosebită importanţă în alimentaţia oamenilor, furajarea animalelor şi în industria alimentară. Pentru consumul alimentar în stare proaspătă, sunt mai valoroase soiurile care conţin mai puţin amidon (12,5 – 17%) şi au un conţinut ridicat în proteine.

Cartoful lasă terenul curat de buruieni, valorifică rentabil îngrășămintele organice şi apa de irigaţii, este o plantă premergătoare deosebit de valoroasă pentru majoritatea culturilor.

Ciclul de vegetaţie cuprinde trei etape:

  • repausul germinativ;
  • creşterea lăstarilor;
  • creşterea plantelor şi tuberizarea.

Dintre plantele de cultură, cartoful se numără printre cele mai pretenţioase în privinţa satisfacerii cerinţelor sale biologice faţă de condiţiile de climă şi sol. Cartoful este considerat o plantă a climatului temperat. Necesarul de căldură variază pe parcursul vegetaţiei şi anume:

  • pentru germinarea tuberculilor 7ºC, pentru răsărire 12 – 15ºC;
  • pentru creşterea tulpinilor 19 – 21ºC, maxim 42ºC;
  • pentru formarea tuberculilor 16 – 18ºC, maxim 29ºC.

Temperaturile negative care afectează planta sunt de –0,5ºC pentru frunze, – 0,8 ºC pentru colţi, -1ºC pentru tuberculi, -2 ºC pentru plantele tinere, -3 ºC pentru plantele mature.

Temperaturile prea ridicate sunt dăunătoare plantei, astfel: la 29 ºC creşterea tuberculilor încetează, tulpinile rezistă până la 42 ºC.

Prin irigarea culturii, temperatura solului se reduce cu 8 – 12 ºC, apa fiind un regulator termic care creează condiţii favorabile şi în perioadele mai calde ale anului.

V-ar putea fi util și articolul Irigarea cartofului prin picurare – sfaturi utile.

Cerinţele cartofului faţă de umiditate sunt diferite, în funcţie de faza de vegetaţie a plantei. În perioada de la plantare la răsărire (15 – 30 zile) cartoful este mai puţin pretenţios, folosind rezervele de apă din tubercul, ca şi următoarea fază, de la răsărire la tuberizare (10 – 30 de zile).

Insuficienţa apei în perioada de formare a tuberculilor împiedică procesul sau îl eșalonează, rezultând mai puţini tuberculi, cu vârste diferite, neuniformi ca rezistenţă la fierbere şi păstrare şi diminuarea recoltei. Seceta în perioada de creştere a tulpinilor şi a tuberculilor (25 – 45 zile după tuberizare) micşorează foarte mult producţia.

Excesul de apă provoacă înrăutăţirea condiţiilor necesare activităţii biologice a plantelor. Lipsa oxigenului în cazul excesului de apă opreşte formarea tuberculilor şi stinghereşte creşterea celor formaţi.

Cartoful este o plantă foarte pretenţioasă faţă de sol, deoarece stolonii şi tuberculii sunt tulpini subterane, iar sistemul radicular este slab dezvoltat. Solul trebuie să asigure o bună aerisire a stolonilor şi tuberculilor, să prezinte rezistenţă scăzută la creşterea acestora, indiferent de umiditate.

Producţia de tuberculi scade odată cu creşterea conţinutului de argilă, ideale fiind solurile cu un conţinut de 10 – 12% argilă. Faţă de reacţia solului cartoful nu este prea pretenţios, obţinându-se rezultate bune pe solurile cu pH-ul între 4,5 şi 7,5.

Soiuri recomandate în cultura ecologică

Soiurile cultivate trebuie să răspundă următoarelor cerinţe:

  • rezistenţă ridicată la boli, viroze, bacterioze, micoze, adaptabilitate la condiţiile de mediu;
  • capacitate ridicată de producţie, să nu aparţină OMG – urilor (organisme modificate genetic).

Recomandăm următoarele soiuri de cartof pentru consum. Agata, Minerva, Riviera, Romano, Desiree. Soiurile tardive este recomandat să fie plantate în aceeași perioadă cu soiurile timpurii, pentru a evita atacul gândacului din Colorado.

Tehnologia de cultură

La amplasarea culturii trebuie avute în vedere următoarele: soluri profunde şi fertile cu textură uşoară şi medie, conţinutul de argilă sub 30%, apa freatică sub 1,5 – 2 m adâncime, soluri cu drenaj bun, ferite de inundaţii, exces sau stagnări de apă.

Cartoful în asolament

În cadrul sistemului ecologic de cultivare a cartofului respectarea rotaţiei culturilor reprezintă o verigă tehnologică foarte importantă.

Rotaţia cea mai corespunzătoare este cea de 4 ani. Cerinţele cartofului faţă de culturile premergătoare sunt următoarele:

  • să părăsească terenul cât mai devreme;
  • să lase terenul curat de buruieni, boli şi dăunători;
  • să lase în sol o cantitate cât mai mare de materie organică;
  • să lase solul afânat, mai ales în profunzime.

Rezultatele cele mai bune se obţin după graminee şi leguminoase perene furajere (lucerna), leguminoase anuale, după cereale păioase (grâu, secară, orzoaică, orz), porumb siloz, bostănoase, floarea soarelui.

Dacă culturile de floarea soarelui au fost atacate de putregaiul cenuşiu (Bothrytis cinerea) acestea se evită ca plante premergătoare pentru cartof. Se va evita amplasarea cartofuului pe o solă cultivată cu lucernă dacă aceasta a fost puternic infestată de cuscută deoarece această buruiană parazitează şi cartoful.

Cartoful nu se cultivă după plante din familia Solanaceae, deoarece acestea lasă terenul infestat cu Fusarium sp., care se transmite la cartof prin sol. Cartoful este o excelentă plantă premergătoare pentru majoritatea culturilor.

Fertilizarea cartofului în agricultura ecologică

Consumul de elemente nutritive, pentru o producţie de 1000 kg tuberculi de cartof şi părţile aeriene este de 5,6 kg azot, 1,8 kg fosfor, 7,5 kg potasiu, 3,1 kg calciu şi 1,6 kg magneziu.

Azotul este elementul care acţionează cel mai mult asupra producţiei, prin favorizarea creşterii masei foliare, deci a suprafeţei de fotosinteză şi a tuberculilor. Azotul influenţează conţinutul de proteine din tuberculi. Excesul de azot poate produce resorbţia unor stoloni şi tuberculi, diminuează conţinutul şi dimensiunile grăunciorilor de amidon.

Excesul de azot asociat cu temperaturi mai scăzute, acumulează în tuberculi acid clorogenic, care le imprimă gust neplăcut, cauzează înnegrirea lor la fierbere şi le micşorează rezistenţa la păstrare.

Insuficienţa azotului din sol se manifestă prin încetarea creşterii, îngălbenirea frunzelor, uscarea lor pe margini. La 1 kg azot se obţin între 40 şi 110 kg tuberculi.

Fosforul acţionează asupra creşterii sistemului radicular, mărind posibilitatea de hrănire a plantelor. Totodată grăbeşte coacerea tuberculilor, fapt ce influenţează negativ producţia, deoarece scurtează perioada de vegetaţie.

Trebuie să existe un raport favorabil între fosfor şi azot. Fosforul contribuie la sporirea conţinutului de amidon cu 1-2%. Carenţele de fosfor se manifestă prin încreţirea frunzelor şi arsuri pe frunze. La 1 kg fosfor se obţin între 40 şi 50 kg tuberculi.

Potasiul este consumat de cartof în cantităţi foarte mari, el grăbeşte creşterea tulpinilor şi frunzelor şi deci favorizează fotosinteza. Totodată, accelerează migrarea amidonului sintetizat în frunze spre tuberculi şi contribuie la sinteza substanţelor proteice, în anii secetoşi se observă o prelungire a vegetaţiei şi, deci, o sporire a producţiei de tuberculi.

Lipsa pronunţată a potasiului din sol duce la stagnarea creşterii plantelor, la uscarea frunzelor şi la alte fenomene clorotice. La 1 kg potasiu se obţin între 10 şi 15 kg tuberculi.

Calciul este consumat în cantităţi destul de mari, dar în soluri neutre sau chiar uşor acide se găseşte în cantitate suficientă ca să satisfacă o recoltă bună de tuberculi. În solurile cu aciditate pronunţată (pH sub 5) se simte lipsa calciului care se manifestă prin cloroză şi încreţirea frunzelor, ca şi prin tuberculi mai puţini.

Magneziul este consumat de cartof în cantitate apropiată de cea a fosforului. Lipsa lui se simte mai ales în solurile acide şi se manifestă la plante în acelaşi fel ca şi lipsa calciului.

Fertilizarea cu gunoi de grajd

În agricultura ecologică gunoiul de grajd reprezintă principala sursă de elemente nutritive pentru plante. Prin introducerea îngrăşămintelor organice la fertilizarea cartofului, pe lângă aportul de elemente nutritive se ameliorează însuşirile fizice şi hidrofizice ale solului, activitatea microorganismelor.

Pe solurile grele cu tendinţă de compactare, îngrăşămintele organice măresc gradul de aerare a solului. Gunoiul de grajd măreşte capacitatea de absorbţie a solului, îmbunătăţeşte pH –ul şi capacitatea de tamponare.

Fertilizarea de bază (până la plantare) se efectuează cu 40-60 t/ha gunoi de grajd descompus, toamna sub arătură. Din cantitatea aplicată de macroelemente cu gunoiul de grajd în primul an plantele utilizează numai 35% azot, 30% fosfor, 60% potasiu, adică N70-105P30-45K144-215.

Adâncimea de încorporare a gunoiului de grajd nu trebuie să fie prea mare, pentru ca, temperatura şi lipsa de aer să nu frâneze procesele de descompunere şi mineralizare. Gunoiul de grajd se va încorpora la adâncimi de 25– 30 cm. Pe solurile nisipoase, luto-nisipoase, nisipo-lutoase şi chiar lutoase încorporarea gunoiului de grajd se va face mai adânc decât pe solurile argiloase.

Fertilizarea cu îngrăşăminte organice pe bază de resturi vegetale. După diferite culturi, rămân în sol cantităţi însemnate de resturi vegetale, care după mineralizare, pot contribui la îmbunătăţirea solului cu elemente nutritive. Conţinutul în azot al resturilor vegetale de la culturile premergătoare în kg N s.a./tonă este următorul.

Paie de cereale 4 – 5, Tulpini de porumb 6 – 7,5, Leguminoase 10 – 14,  Mraniţă 20 – 25.

Fertilizarea cu îngrăşăminte verzi

Îngrăşămintele verzi sunt diferite plante care se cultivă în mod special, singure sau în amestec, pentru a îmbunătăţi însuşirile solului. Majoritatea plantelor cultivate ca îngrăşământ verde fac parte din trei familii botanice, şi anume:

  • Familia Leguminosae: mazăre, bob, măzăriche, lupin, fasoliţă, soia, trifoi, sulfină.
  • Familia Cruciferae: rapiţă, muştar.
  • Familia Gramineae: secară, triticale şi ovăzul în amestec cu leguminoasele anuale.

Plantele semănate se lasă în vegetaţie până la înflorit, apoi se tăvălugesc sau se zdrobesc cu freza rotativă. Stadiul optim al lucrării este înainte de înspicare la graminee şi în primul stadiu de înflorire la dicotiledonate.

Încorporarea în sol a biomasei vegetale se face superficial, la 5-10 cm în solurile grele şi la 10-20 în solurile uşoare. Înainte de încorporare se poate realiza o compostare de scurtă durată (5-6zile) la suprafaţa solului.

Fertilizarea fazială

Cultura de cartof în sistem ecologic poate fi fertilizată fazial cu o varietate mare de îngrășăminte organice, permise în agricultura ecologică, disponibile pe piață. Se recomandă aplicarea a 2-3 tratamente.

Lucrările solului executate toamna pentru cultivarea cartofului

Aceste lucrări au ca scop tocarea şi încorporarea buruienilor, a resturilor vegetale şi a îngrăşămintelor, afânarea solului. Pregătirea terenului pentru cultura cartofului trebuie începută imediat după recoltarea plantei premergătoare, încă din luna august şi terminată cel târziu până la jumătatea lunii noiembrie.

Lucrările solului executate toamna sunt: dezmiriştitul, arătura, prelucrarea arăturii, executarea biloanelor din toamnă.

Dezmiriştitul

Această lucrare se execută imediat după recoltarea culturii premergătoare şi eliberarea terenului de paie, resturi vegetale sau alte produse rămase în urmă, care ar putea împiedica lucrările solului.

Dezmiriştitul este recomandat mai ales în cazul în care arătura nu poate fi efectuată în circa 2 –3 săptămâni de eliberarea terenului.

Prin dezmiriştit se realizează:

  • distrugerea, tocarea şi încorporarea în sol a resturilor vegetale inclusiv a buruienilor pentru a favoriza descompunerea şi mineralizarea lor;  
  • reducerea pierderilor de apă prin evaporare şi înlesnirea acumulării apei din precipitaţii;
  • crearea condiţiilor optime de temperatură, aer şi umiditate;
  • încorporarea seminţelor de buruieni, a samulastrei şi stimularea răsăririi lor până în toamnă când pot fi îngropate prin arătură;
  • fragmentarea organelor vegetative subterane prin care se înmulţesc unele specii perene de buruieni, în vederea epuizării lor;
  • distrugerea unor dăunători din sol (rozătoare, insecte, larve);
  • nivelarea solului şi crearea unor condiţii mai bune de lucru pentru utilajele care vor lucra în continuare.

Arătura

Arătura de toamnă este una dintre cele mai importante lucrări ale solului care constă în mărunţirea şi amestecarea unui strat mai gros din partea superioară a profilului de sol fertil.

Adâncimea arăturii depinde în primul rând de grosimea stratului de sol fertil, de textura solului şi de gradul de tasare pe profil. 

Pe solurile profunde se ară la adâncimea de 30 cm, iar pe solurile cu stratul fertil subţire sau pe solurile uşoare şi afânate la adâncimea de 20 – 25 cm.

Adâncimea arăturii se va modifica de la an la an cu câţiva centimetri pentru a nu se forma hardpan. În cazul în care se formează hardpanul, sau sub nivelul arăturii există un strat mai tasat care este impermeabil (situaţie întâlnită frecvent pe solurile irigate) se recomandă subsolajul la 10 – 15 cm sub talpa plugului.

Prelucrarea terenului

Prelucrarea şi nivelarea arăturii din toamnă se recomandă, în primul rând, pe terenurile care nu se tasează în timpul toamnei şi al iernii.

Lucrarea se execută imediat după terminarea aratului, sau în momentul în care umiditatea solului permite o mărunţire şi o nivelare corespunzătoare.

Pregătirea biloanelor din toamnă pentru cultura cartofului

În unele situaţii executarea biloanelor din toamnă este o lucrare foarte eficientă. Se recomandă în cazul terenurilor cu soluri mai grele şi mai umede, pe care primăvara de obicei se poate intra şi planta mai târziu, dar care nu sa tasează şi nu formează crustă în timpul iernii. 

Biloanele se pot executa din toamnă şi dacă se doreşte o plantare mai timpurie.

Mаşina pentru formarea biloanelor BASELIER

Bilonarea din toamnă are avantajul că se evită tasarea şi lucrările de pregătire a solului de primăvară şi se asigură o mai bună mărunţire a solului în bilon.

În cazul biloanelor executate din toamnă, primăvara plantatul trebuie să se execute cât mai devreme posibil, înainte ca solul din biloane să se usuce prea tare iar pe suprafaţa biloanelor să se formeze crustă.

Lucrările solului executate primăvara           

Primăvara trebuie să se execute cât mai puţine lucrări mecanice. Se va intra pe teren când umiditatea solului este corespunzătoare, când acesta nu se tasează.

Pregătirea patului germinativ și formarea biloanelor primăvara

Scopul este realizarea unui pat germinativ cu o profunzime de 15 cm, bine mărunţit, uniform şi nivelat în care plantarea să se facă în condiţii optime, să permită realizarea biloanelor corespunzător de mari din sol afânat şi mărunţit, care să acopere bine tuberculii plantaţi pe rând.

Prin pregătirea patului germinativ se vor distruge buruienile apărute primăvara timpuriu. Prin această lucrare se realizează şi o nivelare a suprafeţei solului, care să permită plantarea tuberculilor la adâncime uniformă.

Plantarea cartofului

Materialul de plantat trebuie să fie sănătos, liber de boli şi dăunători, să aparţină soiului şi categoriei biologice stabilite pentru zonă. Mărimea tuberculilor trebuie să fie de 40 – 70 g. 

Epoca optimă de plantare este determinată de zvântarea solului până la adâncimea de plantare plus încă 3 – 4 cm, în aşa fel încât să se poată efectua lucrările de pregătire a solului fără tasări puternice.

Nu trebuie să se aştepte realizarea în sol a temperaturii de 7 ºC, la care începe pornirea colţilor, deoarece pot interveni ploi care să întârzie lucrarea de plantare.

Tuberculii nu sunt afectaţi în sol de temperaturi mai scăzute, deoarece nu pornesc în vegetaţie până când în sol nu se realizează temperatura specifică de 6 – 7 ºC. Calendaristic, cartoful se recomandă a fi plantat până la data de 15 aprilie.

Densitatea de plantare a cartofului: pentru cartoful care se recoltează la maturitate asigurarea unui număr de 220 – 240 de mii de tulpini la ha.

Această densitate se asigură cu 45.000 – 55.000 tuberculi plantaţi la hectar. La o greutate medie de 40 – 60 g a tuberculului, este necesar 3.000 –  3.300 kg material de plantat la hectar.

Distanţa de plantare la cartof între rânduri depinde de maşina utilizată la plantare şi variază între 50 – 62,5 – 70 cm. 

Plantarea cartofului la distanţe mai mari (70, 75 şi chiar 80 cm) între rânduri este mai avantajoasă pentru mecanizarea lucrărilor de îngrijire şi recoltare, obţinându-se producţii practic egale cu cele obţinute la distanţe mai mici între rânduri.

Distanţa dintre tuberculii de cartof pe rând este de 19 – 27 cm.

Adâncimea de plantare a cartofului: cartoful se plantează mecanizat, de regulă, prin acoperire cu biloane.

Maşinile trebuie astfel reglate încât să rezulte un bilon uniform încheiat simetric faţă de coamă, lat la bază de circa 38 – 42 cm şi înalt de 12 – 15 cm deasupra părţii superioare a tuberculilor la bilon mic şi 20 –25 cm la bilon mare, astfel ca după aşezarea pământului în bilon tuberculii să fie acoperiţi cu un strat de pământ de 8 – 9 cm şi respectiv 16 – 19 cm.

Cartoful se poate planta şi fără bilon, în urma plugului, terenul rămânând după plantare ca o arătură. Această tehnică de plantare se poate face doar manual şi pe suprafeţe mici.

Lucrări de îngrijire a cartofului

De la plantare la răsărire intervalul este de peste 30 de zile, în acest interval trebuie distruse buruienile şi crusta care se poate forma mai ales pe terenurile grele şi în anii ploioşi.

Combaterea buruienilor

Rezultatele cele mai bune se obţin atunci când lucrările se fac imediat ce apar buruienile. Prima lucrare se execută la 10 – 14 zile de la plantare când plantarea s-a făcut cu biloane, se lucrează terenul cu grapa-plasă, cu lăţimea de lucru de 8,4 m şi o viteză de înaintare de 5 – 7 km/oră.

Grapa distruge buruienile şi crusta de pe coama biloanelor, dar şi de pe intervalul dintre biloane. După 1 – 4 zile se lucrează din nou, de data aceasta cultivatorul echipat cu piese tip rariţă.

Se distrug buruienile şi crusta din spaţiul dintre biloane şi prin refacerea acestora se acoperă şi se înăduşă buruienile ce au tendinţa de a răsări.   

Lucrarea succesivă cu grapa plasă şi cultivatorul cu piese tip rariţă, de refacere a bilonului se repetă încă o dată sau de 2 ori, după intervale de 8–12 zile.

Astfel se realizează o bună îngrijire a culturii până la răsărire, dacă terenul nu este puternic îmburuienat cu specii perene de buruieni.

Dacă după plantare terenul rămâne plan, îngrijirea culturii se face prin 2 – 3 treceri cu grapa cu colţi reglabili care distruge atât crusta cât şi buruienile anuale.

După răsărire îngrijirea culturilor de cartof se face de asemenea diferenţiat după cum s-au realizat sau nu biloane.

La plantatul plan se execută o praşilă mecanică între rândurile de plante vizibile pe rând la adâncimea de 8 – 10 cm, cu zonă de protecţie de 12 – 15 cm şi viteza de înaintare de 4 – 5 km/oră.

Următoarele lucrări sunt de bilonare de obicei în număr de 2 – 3. La prima bilonare, bilonul nu se face prea înalt (să nu acopere planta), înălţimea lui fiind din ce în ce mai mare la lucrările următoare.

În final, trebuie să rezulte un bilon de 13 – 15 cm înălţime deasupra tuberculului plantat. 

Bilonul trebuie să fie bine încheiat pe coamă, asigurând o bună dezvoltare a tuberculilor, înăbuşirea buruienilor şi scurgerea apei pe taluzurile biloanelor, prevenind excesul de apă în zona cuiburilor şi infestarea cu mană a tuberculilor de la frunzele bolnave căzute pe bilon. 

În cazul infestării cu buruieni perene, se va executa o praşilă manuală completă pe rând sau 1 – 2 lucrări de plivit.

Dacă plantatul s-a făcut în biloane, se execută doar lucrări de îngrijire a bilonului (de refacere) şi în acest caz poate fi necesară intervenţia manuală de distrugere a unor buruieni perene.

La culturile irigate lucrările de îngrijire se corelează cu udările, mai întâi se face udarea şi apoi se efectuează prăşitul sau bilonatul, afânând solul şi refăcând biloanele.

Combaterea bolilor la cartoful ecologic

Controlul insuficient al culturilor de cartof privind agenţii patogeni ai bolilor constituie cauza unor producţii mici şi neeconomice.

Cele mai întâlnite boli la cultura de cartof sunt:

  • înnegrirea bazei tulpinii – Erwinia carotovora var. atroseptica;
  • putregaiul umed – Erwinia carotovora var. carotovora;
  • rizoctorioza – Rizoctonia solani;
  • mana – Phytophtora infestans;
  • putregaiul uscat – Fusarium sp.;
  • alternarioza – Alternaria solani;
  • putregaiul inelar – Corynebacterium sepedonicum;
  • râia neagră – Synchytium endobioticum;
  • râia comună – Steptomyces scabies.

Combaterea bolilor se poate face prin măsuri preventive şi prin măsuri curative.

Prevenirea apariţiei bolilor la cultura de cartof se poate realiza prin amplasarea corectă a culturii, respectarea asolamentului, evitarea solelor puternic infestate cu agenţi patogeni, folosirea la plantat a materialului liber de boli, distrugerea plantelor gazdă, combaterea insectelor, carantina fitosanitară, aplicarea unor metode biotehnice.

Plantele ,,bolnave’’ pot fi ,,tratate’’ prin mai multe metode ecologice, în funcţie de stadiul de dezvoltare al plantei, natura agentului patogen şi gradul de infestare a culturii.

Combaterea bolilor se poate realiza cu preparate minerale şi/sau cu fungicide vegetale.

Preparate minerale:

  • hidroxid de cupru (de exemplu FUNGURAN OH 50 WP, KOCIDE 2000) se foloseşte în concentraţie de 0,4 % pentru prevenirea şi stoparea atacului de mană la cartof (Phytophtora infestans);
  • oxiclorura de cupru (ARMETIL COBRE, ALCUPRAL 50 PU) se foloseşte în concentraţie de 0,4 – 0,6 % pentru prevenirea şi stoparea atacului de mană la cartof (Phytophtora infestans).

Fungicide vegetale:

Unele plante cultivate sau din flora spontană conţin unele substanţe biologic active cu acţiune antimicrobiană. Pentru combaterea bolilor se folosesc preparate (infuzie, decoct, macerat, extract, tinctură, purin) obţinute din diferite organe ale plantelor.

a) decoctul de coada – calului (Eqvisetum arvense)

Utilizare: decoctul de coada-calului se foloseşte împotriva bolilor criptogamice (mana – Phytophtora) din sol şi din plantă. Tratamentele la sol se fac tot timpul anului pentru însănătoşirea populaţieie de microorganisme utile şi combaterea celor patogene.

b) purinul de urzică vie (Urtica diotica)

Utilizare: purinul de urzică vie se foloseşte preventiv împotriva manei (Phytophtora).

Se foloseşte o soluţie de purin diluat de 20 de ori cu apă (de ploaie sau de fântână).

c) purin de ceapă (Allium cepa

Utilizare: se foloseşte diluat de 10 ori pentru întărirea plantelor, şi în caz de atac împotriva putregaiul uscat (Fusarium sp).

Combaterea dăunătorilor la cartoful ecologic

Cultura de cartof poate fi atacată de gândacul din Colorado, afide, purici, melci. Gândacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata) reprezintă dăunătorul cel mai important al culturilor de cartof. În condiţiile practicării unei agriculturi ecologice dăunătorii nu poate fi combătuţi prin metode clasice, cu ajutorul insecticidelor.

Combaterea dăunătorilor se poate face prin măsuri preventive şi/sau prin măsuri curative.

Măsuri preventive: carantina fitosanitară, prognoza şi avertizarea, condiţionarea materialului de plantat, distrugerea ,,buruienilor gazdă’’, depozitarea producţiei în condiţii optime de igienă.

Măsuri curative: distrugerea sau îndepărtarea dăunătorilor culturii de cartof se poate face prin mai multe metode:

Metode fizico – mecanice: termoterapia, helioterapia, radioterapia, metode sonore, metode atractante.

Metode biotehnice: instalarea de capcane alimentare, instalarea de capcane cu feromoni.

Metode biologice: combaterea biologică este o metodă de tip „viu contra viu”:

  • plante contra insecte – metoda se bazează pe însuşirea unor plante de a secreta unele substanţe repelente sau distrugătoare pentru dăunători.
  • prădători naturali (fauna utilă): la o suprafaţă de 1 hectar o familie de arici poate combate cu succes gândacul din Colorado;
  • gândacul din Colorado poate fi combătut şi prin adunarea acestuia, care poate fi realizată manual sau mecanizat (cu maşini speciale de adunat gândaci);

Combaterea dăunătorilor cu ajutorul plantelor  

Plante cu acţiune repelentă sau distrugătoare:

  • Coada şoricelului Achillea millefolium distruge Afide;
  • Lemnul domnului Artemisia abrotanum efect repelent Diverse insecte;
  • Năfurilică Artemisia annua distruge Afide;
  • Pelin negru Artemisia vulgaris distruge Afide, Purici, Gândacul din Colorado;
  • Căpriţa Chenopodium album distruge Gândacul din Colorado;
  • Coriandru Coriandrum sativum distruge Afide, Gândacul din Colorado;
  • Tomate Licopersicum esculentum distruge Gândacul din Ccolorado, Afide, Nematozi, Purici;
  • Sulfina albă Melilotus albus distruge Gândacul din Colorado;
  • Mentă Mentha spp distruge Gândacul din Colorado;
  • Tutun Nicotiana tabacum distruge Afide, Acarieni, Gândacul din Colorado;
  • Busuioc Ocimum basilicum distruge Afide, Nematozi;
  • Ricin Ricinus communis distruge Afide, Nematozi;
  • Zârnă Solanum nigrum distruge Afide, Gândacul din Colorado;
  • Păpădie Taraxacum oficinalis distruge Gândacul din Colorado;
  • Tisa Taxus bacata distruge Diverse insecte;
  • Urzică vie Urtica dioica distruge Afide;
  • Lumânărică Verbascum phlomoides distruge Gândacul din Colorado.
  • combatere microbiologică: constă în folosirea unor preparate pe bază de microorganisme vii (ciuperci) care parazitează şi omoară unii dăunători. Gândacul din Colorado poate fi combătut cu ajutorul următoarelor produse: BEAUVERIA SPORES, BOVERIN, MITECIDIN.

Metode biochimice: în funcţie de materia primă folosită, preparatele utilizate în protecţia ecologică a culturii de cartof împotriva dăunătorilor se pot împărţi în două categorii: insecticide minerale şi insecticide vegetale.

Insecticide minerale

Alaun (piatra acră): împotriva păduchilor iar prin stropirea solului se previne atacul melcilor fără cochilie.

Făină de bazalt: pentru îndepărtarea tuturor dăunătorilor care atacă exteriorul organelor aeriene, inclusiv dăunătorii sugători. Acţiunea de prevenire şi combatere a dăunătorilor manifestată de făina de bazalt se explică prin: schimbarea pH-ului de la suprafaţa organelor vegetative aeriene, de la slab acid la slab alcalin.

Săpun de potasiu: împotriva păianjenului roşu şi a larvelor gândacului din Colorado. Săpun de potasiu concentrat: preparatul se foloseşte împotriva păduchilor şi puricilor de frunze.

Insecticide vegetale

Urzica vie (Urtica dioica): pentru întărirea sistemului imunitar şi împotriva atacului de afide.

Pelinul (Artemisia absinthium): purinele se folosesc nediluate prin aplicare directă pe plante, primăvara sau ori de câte ori este nevoie, în funcţie de evoluţia dăunătorilor, împotriva furnicilor, omizilor, păduchilor. Extractul la rece se diluează de 2 ori şi se tratează cartoful împotriva larvelor gândacului din Colorado.

Vetricea (Tanacetum vulgare): infuzia de vertice se foloseşte nediluată împotriva furnicilor, afidelor, acarienlor, puricilor şi altor insecte.

Leurda/usturoița (Allium ursinum): infuzia de leurdă se foloseşte nediluată prin stropirea repetată a plantelor la intervale de trei zile împotriva afidelor.

Neem (Azadirachta indica): preparatele din Neem îndepărtează sau distrug ouăle, larvele şi adulţii a peste 200 de specii de dăunători din cele mai diverse clase.

Irigarea culturii

Cartoful reacţionează foarte bine la irigare. Cea mai mare cerință de apă se manifestă de la tuberizare până la maturitate. Umiditatea solului trebuie să se menţină în tot timpul perioadei de vegetaţie la minimum 70 – 80% din capacitatea pentru apă a solului.

Regimul de irigare se dirijează permanent atât în funcţie de nivelul precipitaţiilor, cât şi de dinamica conumului de apă al plantelor. Consumul total de apă la cartof are valori de 3500 – 7000m3/ha, 60 – 70% din acest consum realizându-se în perioada de formare şi creştere intensă a tuberculilor (iunie, iulie, august).

Pentru realizarea acestor consumuri de apă umiditatea solului nu trebuie să scadă sub valoarea plafonului minim de 50 – 70% din I.U.A. (intervalul umidităţii active) pe adâncimea de 40 – 70 cm. Irigarea se poate realiza prin aspersiune sau prin picurare.

Recoltarea cartofului

Cartoful pentru consum de toamnă – iarnă se recoltează când 2/3 din tulpini s-au uscat iar restul de 1/3 sunt de culoare galbenă. Recoltarea se face numai pe vreme bună şi la umiditatea corespunzătoare a solului.

Este foarte important ca recoltarea cartofului să se facă la temperaturi mai mari de 6 – 7 ºC, deoarece se reduce foarte mult gradul de vătămare al tuberculilor. Recoltarea poate fi manuală, semimecanizată sau mecanizată.

Recoltarea manuală este o metodă care necesită un efort fizic foarte mare iar numărul tuberculilor vătămaţi este ridicat.

Recoltarea semimecanizată constă în dizlocarea tuberculilor de cartof cu ajutorul unor maşini speciale şi strângerea manuală a acestora.

Recoltarea mecanizată se realizează cu combine speciale, tuberculii sunt dizlocaţi şi transportaţi cu ajutorul unor benzi transportoare în buncărul combinei.

Păstrarea tuberculilor de cartof: Păstrarea tuberculilor se realizeaza fără pierderi cu starea fitosanitară bună, recoltarea se face la maturitatea deplină, pe vreme fără ploi şi caldă, se îndepărteaza impurităţile. Pierderile înregistrate în perioada de păstrare oscilează între 4,5 şi 8,5%.

 La cartoful destinat consumului, condiţiile optime de păstrare sunt:

  • temperatura de 3-5ºC.
  • umiditatea relativă 85 – 93%.
  • întuneric şi aeraţie permanentă.

La cartoful destinat plantării: temperatura optimă de pătare este de 1-3°C (îndulcirea nu diminuează valoarea biologică a materialului de plantat). Păstrarea cartofului se poate face în depozite moderne, în silozuri de suprafaţă, în silozuri semiîngropate, în silozuri îngropate, pivniţe, bordeie.

Mai multe detalii despre Cum se păstrează cartofii: sfaturi pentru depozite și pivnițe.

Bibliografie

  • Gumovschi Andrei.  Manualul fermierului pentru culturile de câmp. P- II: Ghid practic pentru producătorii agricoli; Chişinău, 2023, 388 p.
  • Ioan – Sebastian Brumă Tehnologii ecologice de cultivare a cartofuli. Publisher: Editura Terra Nostra, Iasi, 2004. 32 p.

Reconversia podgoriilor – oportunități posibile pentru viticultorii din Moldova

0

La începutul anului, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a declarat că își propune să adopte mai multe politici prin care cadrul legal național să fie armonizat la cel european, astfel încât accesul fermierilor la finanțări bugetare sau externe să fie facilitat, în condițiile în care vor fi disponibile fonduri de preaderare.

Astfel, una dintre oportunitățile ce ar putea fi disponibilă curând fermierilor din Republica Moldova, este cea de obținere a fondurilor pentru Restructurarea şi reconversia podgoriilor, după exemplul României.

Am discutat cu Ștefan Alfred, în prezent Key Account Manager culturi speciale Corteva, sub ghidarea căruia au fost plantate peste 10 mii de hectare de viță-de-vie în România, care ne-a oferit mai multe detalii despre particularitățile suportului oferit.

„În România, până la anunțarea fondurilor APIA pentru Restructurare și Reconversie în viticultură, au fost derulate și alte proiecte prin intermediul cărora fermierii puteau beneficiau de suport în valoare de până la 50% din investiție, aceste proiecte fiind disponibile în pre-aderare la UE. Cred că lucrurile vor evolua mult mai rapid în Moldova, iar fermierii vor putea obține suport financiar important pentru reconversia plantațiilor, în România fiind vorba de circa 21 de mii de euro/ha, bani alocați inclusiv pentru asigurarea irigației plantației”, a specificat Ștefan Alfred.

Acesta menționează că, măsura de restructurare sau reconversie include activităţile:

  • Reconversia soiurilor prin schimbarea soiurilor existente în cultură cu soiuri superioare din punct de vedere calitativ sau clone din aceste soiuri. Reconversia se realizează prin plantare pe acelaşi amplasament ori pe alt amplasament echivalent ca suprafaţă de viţă-de-vie pentru struguri de vin;
  • Reamplasarea parcelelor – plantarea parcelelor viticole amplasate în condiţii nefavorabile pe alte amplasamente care conferă condiţii climatice şi pedologice favorabile la nivelul aceleiaşi suprafeţe;
  • Modernizarea exploataţiilor viticole, care reprezintă ansamblul de măsuri eligibile care conduc la creşterea eficienţei şi la îmbunătăţirea calităţii produselor vitivinicole.

„Acești bani, veniți din partea UE, în esență, nu sunt pentru a înființa plantații noi, ci pentru a ne adapta cât de mult posibil cerințelor pieței, aici vorbim de replantarea soiurilor noi, solicitate pe piață, diminuarea riscurilor climatice. Este necesară, în primul rând, elaborarea unui memoriu tehnic justificativ prin care să fie argumentată intervenția. În România, ești sub supravegherea proiectului timp de 10 ani, perioadă după care mulți replantează vița de vie”.

Ștefan Alfred mai menționează că, la elaborarea proiectului trebuie luate în calcul toate aspectele și prevenite riscurile, astfel încât fermierii să poată beneficia pe deplin de avantajele investiției, datorită estimărilor corecte din start.

„În 2009, când am inițiat implementarea unui proiect ce presupunea și irigarea viței de vie, unii erau sceptici, pe parcurs, în schimb, aceasta s-a dovedit a fi cea mai bună investiție. Fermierii trebuie să înțeleagă că fără a produce ceea ce cere piața nu sunt șanse în comercializarea produsului finit”.

Acesta mai adaugă că în Republica Moldova absorbția acestor fonduri ar putea fi realizată eficient, în proporție chiar de sută la sută, mai ales că viticultorii pot învăța mai multe din experiența viticultorilor din România.

„Proiectele de Restructurare și Reconversie în viticultură au fost de succes în România, fondurile fiind absorbite sută la sută, iar suprafețele înființate fiind de circa 50 de mii de hectare. Zona viticolă include 187 de mii de hectare, potrivit datelor oficiale, însă activ reale cred că ar fi circa 75-80 de mii de hectare. Cred că, aceeași situație este și în Republica Moldova, din cele 115 mii de hectare declarate, ca și piață nu cred că avem mai mult de 60 de mii de hectare. Moldova are o piață foarte dezvoltată pentru strugurii de masă, pe când în România, în mare parte, vorbim de soiurile tehnice. Cu unele mici diferențe, producătorii din Moldova au toate șansele să se dezvolte în direcția corectă datorită fondurilor ce vor fi curând disponibile”, a conchis Ștefan Alfred.

Revenim curând cu articole relevante ce vor relata experiența fermierilor români care deja au accesat astfel de fonduri.

Granturi de până la 1,5 milioane de lei pentru retehnologizare și eficiență energetică

0

Programul de retehnologizare și eficiență energetică oferă finanțare nerambursabilă din partea statului de până la 1,5 milioane de lei pentru optimizarea consumului de gaze și energie electrică prin instalarea utilajelor/echipamentelor de valorificare a surselor alternative de energie.

Investițiile în achiziționarea și instalarea panourilor fotovoltaice sunt acceptate pentru finanțare, dacă sunt însoțite de:

  • Certificatul de conformitate european (CE);
  • Oferta comercială cu mențiunea certificării (CE) și a randamentului de minim 19% a panourilor fotovoltaice.

Depunerea aplicațiilor pentru accesarea suportului financiar sub formă de grant se realizează online în regim continuu, completând formularul de pe link.

Agenții economici, interesați de acest mecanism de suport, beneficiază de expertiză gratuită în identificarea necesităților energetice și asistență pentru aplicarea la Program.

Pentru mai multe informații, consultați Ghidul de aplicare sau apelați la telefonul +373 22 225 799.

Republica Moldova și Kazahstan vor organiza un forum al oamenilor de afaceri

0

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut astăzi, 15 martie, o discuție cu Ambasadorul Republicii Kazahstan în Republica Moldova, Almat Aidarbekov, în cadrul căreia au convenit organizarea, în timpul apropiat, al unui forum al oamenilor de afaceri, comunică Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

„Ne propunem ca, pentru anul 2023, să aducem cât mai mulți investitori kazahi în țara noastră. Suntem siguri că Republica Moldova poate deveni o platformă atractivă”, a spus președintele Parlamentului.

În cadrul discuțiilor, oficialii au identificat potențial în a intensifica cooperarea bilaterală pe mai multe domenii, în special infrastructură, energetică și agricultură.

EuroGrainHub Exchange & Forum | București 2023 – astăzi e ultima zi de înregistrare

0

Astăzi, 15 martie, EuroGrainHub Exchange & Forum, organizat în perioada 26-28 aprilie 2023 la București, declarat cel mai mare eveniment european dedicat pieței cerealelor din primăvara acestui an, finalizează înregistrările, astfel că mai sunt ore numărate pentru înregistrare.

Potrivit organizatorilor, evenimentul va fi o oportunitate excelentă pentru fermieri, comercianți, furnizori de inputuri, brokeri, agronomi, reprezentanți din industria furajelor și a hranei pentru animale, logistică, depozitare și alți profesioniști din industrie de a se reuni și de a discuta tendințele globale și regionale în agrobusiness.

Compania QSS Global și Trans-Oil sunt sponsori generali ai evenimentului.

Războiul din Ucraina a contribuit la mari schimbări ale fluxurilor regionale de cereale, care au afectat comerțul mondial de mărfuri. Exporturile de cereale din țările din Europa Centrală și de Est (Bulgaria, România, Serbia, Moldova și altele) sunt potențial capabile să asigure deficitul în următorii 2-5 ani după reducerea exporturilor ucrainene.

În cadrul evenimentului, se va desfășura Seminarul „Contracte comerciale și acorduri de livrare: minimizarea riscului”.

AGA Partners, o firmă de avocatură lider în domeniul comerțului internațional și al arbitrajului, va desfășura un curs special de instruire, care va acoperi cele mai stringente probleme legate de executarea contractelor de transport de mărfuri și livrarea în timp de război.

Atelierul va aborda aspectele cheie ale executării contractului de la momentul atribuirii acestuia până la primirea plății.

EuroGrainHub Exchange & Forum, organizat la București este lansat printr-un efort comun al fondatorilor celor mai proeminente mărci de agro-evenimente din regiune: Black Sea Grain al UkrAgroConsult, Grain Academy din Balcani, precum și al liderilor în analiza și informarea pieței – platformele online AgriSupp, AgriPortal România, AgroPortal Bulgaria.

Pe lângă oportunitățile de schimb de idei și expoziție, agenda evenimentului include vorbitori de marcă pentru mesele rotunde despre tendințele actuale și prețurile mărfurilor, dezvoltând oportunități de networking cu cei mai buni experți în domeniu. Participanții vor avea acces la resurse și instrumente care îi pot ajuta să ia decizii informate cu privire la operațiunile lor.

Evenimentul va include, de asemenea, workshop-uri și conferințe pe teme precum comerțul global de mărfuri, exporturile de cereale din țările din Europa Centrală și de Est (România, Ucraina, Bulgaria, Ungaria și Serbia, printre altele), dezbateri despre logistica comerțului cu cereale și multe altele de descoperit.

Locația evenimentului, JW Marriott București Grand Hotel.

„Suntem încântați să găzduim EuroGrainHub Exchange & Forum | București 2023 și să oferim participanților noștri o experiență excepțională. Evenimentul va oferi o platformă unică pentru a discuta cele mai recente evoluții din lumea afacerilor agricole și pentru a explora oportunitățile de afaceri în această industrie în continuă dezvoltare”, anunță organizatorii.

Mai multe detalii și informații despre eveniment pot fi găsite pe website-ul oficial: eurograinevents.com. Înregistrările sunt încă deschise până la finalul zilei.