duminică, 22 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeVIDEO. Protecția culturilor de cereale păioase cap-coadă, recomandările ADAMA

VIDEO. Protecția culturilor de cereale păioase cap-coadă, recomandările ADAMA

Recomandate

Bolile, dăunătorii și buruienile din culturile de cereale păioase pun tot mai multă presiune pe culturi, în condițiile schimbărilor climatice.

În acest context, compania ADAMA vine cu un spectru adaptat de soluții, care, aplicate în momentul oportun, asigură prevenirea sau combaterea problemelor din culturi, asigurând o protecție eficientă și un spor calitativ și cantitativ de producție.

În cadrul unui forum dedicat culturilor de cereale păioase, organizat recent la Chișinău, celor peste 200 de fermieri participanți din diferite regiuni ale țării le-au fost prezentate cele mai noi tehnologii de protecție marca ADAMA.

Phoenix și Custodia – fungicide de nelipsit din schema de protecție a grâului și a cerealelor păioase

Phoenix aduce folpetului o nouă utilizare în cultura de grâu pentru controlul optim al septoriozelor și pirenoforozelor.

Studiile ADAS au demonstrat că includerea folpetului în amestec cu triazoli, strobilurine sau SHDI-uri crește eficacitatea și prelungește activitatea acestora.

Phoenix avantajează prin:

  • Aplicabilitate în T0, T1 și T2.
  • Mod de acțiune multi-site.
  • Partenerul ideal în amestecuri.
  • Nefiind triazol, rupe lanțul de rezistență triazolic în tehnologie.

PHOENIX – rezultate loturi interne ADAMA:

Eficiența Phoenix în controlul Septoriozei (aplicare T2, două locații, eficacitate Septoria, 2021):

Un alt fungicid eficient este CUSTODIA 320 SC, ce asigură protejarea eficientă a etajului superior de frunze, responsabil pentru producția soiului cultivat.

Produsul reprezintă o combinație avansată de substanțe active (tebuconazol și azoxistrobin) pentru un control eficient al bolilor principale ale grâului: septoroze, fuzarioza, făinare, rugini.

„Acțiunea preventivă și curativă, activitatea sistemica și translaminară, pătrunderea rapidă în planta (în 2 ore), rezistența bună la spălare – sunt printre principalele avantaje ale CUSTODIA 320 SC. În plus, un avantaj foarte important – CUSTODIA 320 SC asigură un efect de „stay-green” pronunțat, respectiv, într-un final, producții mai ridicate”, a specificat în cadrul prezentării Adrian Cosor, Director Marketing ADAMA România și Republica Modova.

Eficacitatea CUSTODIA 320 SC în controlul Septoria tritici – aplicare la apariția frunzei standard (BBCH 37-39):

3 produse de top pentru controlul dăunătorilor în culturile de cereale păioase

Gândacul ovăzului, musca de Hessa, ploșnița asiatică a cerealelor, tripsul grâului și cărăbușeii cerealelor sunt unele dintre principalele provocări la capitolul dăunători în culturile de cereale păioase.

„Condițiile din iarna sezonului 2022-2023, în general, sunt favorabile pentru marea majoritate a organismelor nocive, așa le spunem, în hibernare, după care, eu cred că vom asista la un focar destul de mare de dăunători, boli și inclusiv, consider eu, și buruienile vor avea condiții favorabile pentru a crește în culturile de grâu.

Temperaturile mai înalte decât de obicei facilitează dezvoltarea acestora, astfel că fermierii trebuie să realizeze controale în câmp pentru a monitoriza situația”, a specificat în cadrul evenimentului Sergiu Panuța, Director Comercial și Tehnic ADAMA în Republica Moldova.

Pentru un control eficient al dăunătorilor, specialiștii ADAMA recomandă includerea în schema de protecție a produselor:

  • MAVRIK 2 F – pentru controlul excelent al afidelor și al păduchilor cerealelor.
  • LAMDEX 5 EC – recomandat în combaterea gândacului ovăzului, ploșniței asiatice a cerealelor, tripsulul grâului și păduchilor.
  • KESTREL 20 SL – insecticid sistemic cu activitate translaminară ce combate ploșnița asiatică a cerealelor, tripsul grâului, păduchii.

Erbicidarea cerealelor păioase – elemente ce trebuie luate în considerare

O verigă nu mai puțin importantă în tehnologia cerealelor păioase este erbicidarea. Specialiștii menționează în special importanța erbicidării de toamnă.

Toamnele lungi favorizează apariția buruienilor, iar acestea, la rândul lor, afectează culturile prin faptul că:

  • Solul rămâne rece o perioadă mai lungă de timp
  • Se întârzie pornirea în vegetație primăvara
  • Competiția cu buruienile debilitează planta de cultură
  • Multe buruieni sunt „raiul” dăunătorilor pentru hibernare.

Pentru un control eficient al buruienilor, este recomandată următoarea schemă:

„Primăvara, trebuie să se atragă o atenție foarte mare la combaterea buruienilor, mai ales a celor cu frunza lată, buruieni cu germinare primăvara timpuriu. O eficiență destul de bună se obține atunci când erbicidele se aplică în faza inițială de creștere. Într-o fază mai mare de creștere este necesară o doză mai mare de produs, sau, de ce nu, o să fie necesar de combinat mai multe produse, de a face un amestec și respectiv atunci vor fi cheltuieli mult mai mari”. Dan Maftei – Director Tehnic ADAMA Romania

ExelGrow – biostimulant natural dezvoltat de ADAMA

O noutate cu care au venit specialiști ADAMA pentru acest sezon este biostimulantul ExelGrow.

ExelGrow este o combinație de produse naturale extrase din alge marine printr-un proces de fermentație, ce îmbunătățește metabolismul plantelor.

ExelGrow este un reactiv la plante în condiții de stres și poate fi aplicat:

  • Pentru a proteja aparatul fotosintetic al plantei în condiții de stres de mediu
  • Pentru a evita deteriorarea țesuturilor în condiții de stres
  • Pentru a îmbunătăți creșterea plantelor
  • Pentru o dezvoltare echilibrată.

Fiind un biostimulant natural, acesta poate fi aplicat cu succes plantelor de cultură, conform următoarelor recomandări:

Pentru mai multe despre produsele ADAMA accesați acest link.

Adama
Adamahttps://www.adama.com/moldova/ro/
Cea mai mare companie de produse fitosanitare din lume cu o prezență neîntreruptă în Republica Moldova de peste 25 de ani!

Citește și ›

Advertoriale