‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 26 martie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaVIDEO. Brânza moldovenească de la Șoldănești își face cale spre Italia

VIDEO. Brânza moldovenească de la Șoldănești își face cale spre Italia

‹ adv ›
‹ adv ›

Afacere cu iz de brânză de oi. Aceasta este ocupaţia familiei Stratulat din orașul Șoldănești. Oaia dăruită de către nași, la nunta lor, a fost capitalul de stat a stânii pe care o au azi Viorica şi Ruslan Stratulat. Cei care atunci luau în derâdere mirii că au o singură oaie, actualmente îi respectă pentru succesele lor. Astăzi cei patru membri ai familiei au grijă deja de 80 de oi. Ei speră că în curând brânza de Șoldănești va fi cunoscută în Italia şi alte state europene.

După nuntă, rudele făceau glume pe seama animalului primit în dar de tinerii însurăţei. Unii se arătau siguri că mirii vor tăia oaia. Ovina a pus temelia unei istorii de succes. Timpul trecea, şi bârsanele se înmulțeau.

Pentru a-și extinde afacerea, gospodarii au cumpărat un teren și au amenajat stâna lor. Acum, aici, au de toate: grajduri, strungă, cioban, un câine și 80 de oi. Toată ziua, animalele pasc, iar la asfinţit de soare, revin la stână pentru a fi mulse. Lui Ştefan Margină, venit tocmai din satul Cușmirca, de la o distanță de circa 20 km de Șoldănești, îi reuşeşte această muncă.

Referindu-se la bani, Ruslan Stratulat spune că stâna nu-i o mină de aur, dar îi ajută să trăiască bine la ei acasă. În dezvoltarea afacerii se implică activ toți membrii familiei. Una dintre cele mai importante misiuni de a închega laptele proaspăt muls îi revine Vioricăi. Femeia ştie că de felul cum este făcut acest lucru depinde calitatea brânei.

Angajamente speciale în businessul familial îl au şi fiicele Daniela și Minodora. Seara, ele vin la stână și ajută ciobanul să de-a oile la strungă. Părinții spun că fetele nu au nicio clipă de răgaz. Copilele participă la afacere și își ajută familia în măsura posibilităților, ca mai apoi să se consacre ocupaţiilor preferate.

Așa cum șeptelul de animale este în creștere, pentru a asigura animalele cu hrană, familia Stratulat a luat în gestiune 5 ha de pământ arabil. Pe această suprafaţă, ei cultivă porumb, ovăs și lucernă. Gospodarul susține că tot ce au dobândit până acum, au realizat cu propriile puteri, fără ajutorul statului. Ruslan spune că fermierii din domeniul zootehnic din Moldova nu sunt susținuți deloc. Din contra, statul le pune un șir de piedici.

‹ adv ›

În pofida tuturor greutăților, antreprenorul crede că vor veni și timpuri mai bune. Visul lui este să-și comercializeze produsul peste hotarele țării, dar pentru aceasta are nevoie de investiții. Europenilor le place brânza de oi din Șoldănești, dar o vor ambalată. Pentru aceasta, fermierul ar avea nevoie de încă cel puţin 3 mii de euro.

Ruslan Stratulat e plin de idei. El nu pune la îndoială că ar putea face bani buni, dacă ar putea prelucra și lâna ca să facă plapome ca pe timpuri. Astfel ar învia tradiția străbuneilor și ar spori randamentul afacerii familiale.

Tânărul antreprenor ne-a relatat că tinde să-și dezvolte afacerea. Pentru aceasta intenţionează să-și unească puterile cu colegii lui din regiune. Ei vor să lanseze o asociație mare, care să ofere produse de calitate.

‹ adv ›

Un reportaj realizat de echipa postului local de televiziune ImpulsTV în cadrul proiectului MOLDOVA+.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii