‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-1.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriBumacov: Moldova este locul perfect pentru investiţii în producerea plantelor aromatice

Bumacov: Moldova este locul perfect pentru investiţii în producerea plantelor aromatice

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Republica Moldova este locul perfect pentru investiţii în producerea şi procesarea plantelor aromatice. În ţară există tradiţia cultivării acestor plante, de aceea nu sunt necesare cheltuieli prea mari pentru şcolarizarea personalului, a comunicat ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, la o întrevedere cu delegaţia Asociaţiei franceze a producătorilor de uleiuri eterice, care vizitează Republica Moldova, transmite IPN.

În 1986, Moldova producea 168 de tone de uleiuri eterice. Şi în prezent sunt producători care exportă aceste produse, dar cantităţile sunt net inferioare potenţialului existent. „Nu pot spune când vor putea că concureze parfumurile produse în Moldova cu cele franţuzeşti, dar un lucru e sigur, producătorii moldoveni pot livra uleiuri aromatice pentru industria franceză de parfumerie”, a menţionat ministrul Vasile Bumacov.

Viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Gheorghe Gaberi, a comunicat că se lucrează insistent asupra revitalizării acestei ramuri. Anul trecut a fost aprobat un program de producere şi procesare a salviei. Acum se lucrează la dezvoltarea producerii şi procesării uleiului de levănţică. „Venirea în Moldova a unor investitori francezi ar însemna şi pieţe de desfacere pentru producătorii noştri”, a menţionat oficialul.

‹ adv ›

În numele Asociaţiei producătorilor de uleiuri eterice din Franţa, preşedintele cooperativei de producători din Provence, Michel Krausz, a spus că un argument pentru a alege Moldova drept destinaţie investiţională este experienţă de care dispune. Producătorul francez a avut şi un îndemn către producătorii locali, să se asocieze în cooperative sau în grupuri de producători. „Aceasta vă va ajuta să depăşiţi o situaţie nu prea plăcută, căreia i-am făcut faţă şi noi acum 40 de ani, când producătorii fiecare se descurca cum putea, iar la piaţă concurau unul cu altul şi preţul la producţia lor scădea”, a subliniat Michel Krausz.

Potrivit MAIA, uleiurile eterice produse în Moldova, cum ar fi cele de trandafir, mărar, levănţică, salvie şi coriandru, sunt la mare căutare în Occident, fiind utilizate în industria cosmetică, medicină şi alimentaţie. Dintr-o tonă de materie primă se extrag aproximativ 4 litri de ulei. Un litru poate fi comercializat la preţul de 40 – 45 euro. În lume sunt comercializate 1200 de tone de ulei de levănţică. Cel mai mare furnizor este Bulgaria, urmată de Franţa şi China. Republica Moldova este plasată în top 10 mondial al producătorilor de ulei de levănţică.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›