‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-1.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleBun e vinul în poloboc când îl vinzi şi ai noroc! Producătorii de vin...

Bun e vinul în poloboc când îl vinzi şi ai noroc! Producătorii de vin de casă vor crea o asociaţie

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producătorii de vin de casă intenţionează să creeze o asociaţie, a comunicat, într-un interviu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI), Gheorghe Cucu.

 

La prima etapă, membri ai asociaţiei ar putea deveni învingătorii concursului „Polobocul de Aur”, desfăşurat sub egida CCI. Învingătorii concursului sunt anunţaţi tradiţional de Ziua Naţională a Vinului, transmite IPN.

‹ adv ›

„Dacă îi luăm în consideraţie nu doar pe laureaţi, dar şi pe cei cărora le-au fost acordate premii speciale, cred că avem aproape o sută de producători din toate raioanele republicii. Dar sunt şi alţi producători de vin de casă care vor adera la această asociaţie, de asemenea oenologi, alţi specialişti de la ţară şi, pur şi simplu, cunoscători de vinuri”, a menţionat preşedintele CCI.

Potrivit lui Gheorghe Cucu, ideea este de a procura, cu eforturi comune, linii de îmbuteliere a vinului de casă, care mai apoi va putea fi scos în vânzare. Consumatorii locali, dar şi cei străini preţuiesc producţia făcută în condiţii casnice. O asemenea experienţă există în Cehia, Polonia, în România, dar şi în alte ţări. „Având în vedere şi subvenţiile pe care le oferă statul grupurilor de producători care se asociază, cred că sunt şanse de izbândă”, a menţionat Gheorghe Cucu.

Eduard Bejenaru din Ungheni, unul din cei şase laureaţi ai ediţiei 2013 a concursului „Polobocul de Aur”, este economist de meserie, iar producerea vinului este o pasiune. „Anual fac vreo cinci tone de vin bun. Puţin consumăm în familie şi restul îl dau prietenilor. Ei apreciază calitatea vinului meu”, a spus producătorul la sărbătoarea Ziua Naţională a Vinului.

‹ adv ›

Simion Cibotaru, producător de vin de casă din satul Bahmut, spune că în raionul Călăraşi, dacă nu fiecare gospodar, atunci peste unul face vin. „Unde să-l vinzi? Poate se întâmplă vreo nuntă, cumetrie, dar concurenţa e mare. Ar fi bine să putem îmbutelia o parte din producţia noastră. În afară de aceasta, mulţi producători ar putea să îmbutelieze şi sucuri, tot în partide mici, pe care să-l vindem nu numai pe piaţa locală”, a remarcat producătorul.

Şi alţi producători sunt de părere că o asociaţie a producătorilor vinurilor de casă le-ar permite să-şi crească vânzările şi să-şi promoveze produsul.

 

‹ adv ›

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›