Producători și exportatori de fructe din toate regiunile țării participă, pe 7 și 8 decembrie, la Conferința Națională „Business-ul Fructelor”.
Evenimentul este organizat de Moldova Fruct, în parteneriat cu Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și Agenția de Investiții.
Agrobiznes este partener media principal de promovare al evenimentului.
Anul acesta, conferința a adunat mai mult de 200 de producători și exportatori de fructe, specialiști din domeniu, precum și 27 de vorbitori, dintre care 17 internaționali și 10 locali.
Prezentă la eveniment, Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, a apreciat eforturile pomicultorilor și a menționat despre succesele înregistrate în acest an de sectorul de fructe.
Membrii Moldova Fruct au solicitat implicarea statului în soluționarea celor mai stringente probleme ale sectorului.
În anul 2023, producătorii și exportatorii de fructe din Republica Moldova au reușit să livreze cantități record de fructe la export. Cireșele, prunele și strugurii de masă s-au bucurat de cerere sporită pe piața Uniunii Europene.
Moldova a exportat în acest sezon 16,7 mii tone de cireșe, 78 mii tone de prune și, până la sfârșitul lunii noiembrie, 55 mii tone de struguri.
Succesul se datorează investițiilor în tehnologii de producere, echipamente de post-recoltare și ambalaj care să corespundă cerințelor pieței, deficitului de fructe în țările Uniunii Europene și eforturilor enorme de promovare a fructelor moldovenești pe piața internațională.
Totuși, sectorul de fructe se confruntă în continuare cu un șir de provocări și probleme. Lipsa sortimentului de soiuri solicitat pe piața din Occident, concurența acerbă de pe piața fructelor, lipsa cooperării în cadrul sectorului, toate acestea contribuie la poziționarea Moldovei pe piață în segmentul de preț mediu și sub mediu.
Pentru a schimba această perspectivă și pentru a analiza aceste provocări, în cadrul ediției a IX-a a Conferinței Naționale „Business-ul Fructelor”, actorii cheie din sector abordează subiecte ce țin de creșterea competitivității fructelor moldovenești, ajustarea tehnologiilor de producere, direcțiile necesare de investiții pentru a moderniza sectorul fructelor, sunt prezentate inovații din sector, soiuri și portaltoaie, sunt discutate standardele de calitate solicitate pe diferite piețe.
Comentarii