Căderea părului (alopecia) la iepuri este, de obicei, un semn de boală. Cu toate acestea, alopecia poate apărea și la animalele sănătoase.
Căderea părului face parte din schimbarea normală a blanei de-a lungul anotimpurilor. În plus, femelele gestante își folosesc propria blană pentru a acoperi cuibul pentru iepurașii nou-născuți.
Odată cu căderea părului, iepurele pierde mai mult păr decât crește la loc. Părul fie se rupe, cade prematur sau nu mai crește suficient.
Drept urmare, blana iepurelui fie se subțiază pe alocuri, fie căderea părului afectează întregul corp.
Cauzele căderii părului la iepuri
Căderea părului (alopecie) la iepuri poate avea cauze foarte diferite. Nu este întotdeauna ușor să determinați cauza căderii părului.
În multe cazuri, paraziții pielii (ectoparaziți) sunt responsabili de alopecie la iepuri. Cu toate acestea, diferite alte boli pot determina iepurele să-și piardă blana.
Căderea părului apare la iepurii sănătoși numai în timpul schimbării anuale a hainei și în timpul sarcinii. Femelele însărcinate smulg blana pentru a o folosi pentru a construi cuiburi.
De exemplu, căderea părului la iepuri poate avea următoarele cauze:
- Schimbarea blanei, de exemplu de la cea de iarnă la cea de vară.
- Infecție cu paraziți ai pielii, de exemplu, păduchi, purici, acarieni.
- Boala viermelui la iepuri.
- Infestarea cu larve de muște (mioza).
- Infecție cu bacterii, virusuri sau ciuperci.
- Alergie, de exemplu la componentele așternutului.
- Tulburări hormonale.
- Sarcina și pseudosarcina.
- Toxine de mediu, boală de deficit.
- Tulburări de conduită din cauza singurătății sau stresului (de exemplu, iepurii care se autolesionează consumând blană).
Cum apare căderea părului (alopecia) la iepuri?
Simptomele căderii părului (alopecie) la iepuri sunt ușor de recunoscut: iepurii afectați au zone fără păr. Acestea pot arăta diferit, de exemplu apar circular (tipic pentru ciuperca pielii la iepuri) sau au o margine neregulată.
Dacă întreaga blană a iepurelui este afectată de căderea părului, blana se diluează din ce în ce mai mult, astfel încât pielea să apară în cele din urmă.
Căderea părului este adesea un simptom al bolii de iepure. De obicei, există și alte simptome, împreună cu căderea părului.
Citește și Reguli importante la întreținerea iepurilor.
De multe ori pielea mănâncă în zonele fără păr, iar iepurele se scarpibă constant. Dacă vă uitați la pete chele, modificările pielii (de exemplu, înroșirea feței) sau paraziții (de exemplu, puricii) sunt de obicei vizibili.
Linsul excesiv sau consumul de blană sunt posibile și în cazul căderii părului. Acestea sunt adesea simptome de stres sau plictiseală la iepure. Dacă își mănâncă părul, se pot forma bile de păr în tractul gastro-intestinal.
Diagnostic:
Un diagnostic veterinar este important pentru căderea părului. Aceasta este singura modalitate de a identifica cauza alopeciei.
Diagnosticul precis al căderii părului la iepuri necesită o serie de teste. Acestea includ:
- Examen fizic: veterinarul va verifica iepurele pentru a identifica orice anomalii.
- Examinarea pielii: veterinarul examinează în detaliu zonele fără păr, de obicei folosind o lupă (dermatoscop).
- Resturi de piele: resturi de piele mici ajută la detectarea ciupercilor (ciuperca pielii la iepuri) sau a paraziților (de exemplu, acarienii).
- Testul blănii: un test al părului poate fi utilizat pentru a determina dacă părul s-a rupt sau a căzut sau dacă iepurele l-a smuls. Structura părului poate fi evaluată într-un eșantion de strat și pot fi detectate posibile boli fungice sau paraziți.
- Test de sânge: în funcție de diagnosticul suspectat, medicul veterinar va preleva o probă de sânge din urechea iepurelui pentru a investiga cauza căderii părului.
- Examenul fecal și testul cu bandă adezivă: aceste examinări sunt utile în cazul în care viermii sunt suspectați de a fi cauza căderii părului la iepuri.
Cum poate fi tratată căderea părului la iepuri?
Tratamentul căderii părului la iepuri depinde de cauză. Dacă paraziții sunt factorul declanșator al căderii părului, insecticidele ajută la distrugerea agenților patogeni.
Veterinarul tratează infecțiile bacteriene cu antibiotice, iar bolile produse de ciuperci cu antimicotice. Astfel de ingrediente active sunt, de obicei, disponibile ca unguent sau tinctură, care acționează extern.
În caz de cădere severă a părului, iepurele primește ingredientele active odată cu hrana (utilizare sistemică).
Dacă căderea părului la iepuri este cauzată de o altă boală, tratamentul depinde de această cauză. De exemplu, atunci când mănâncă blană din plictiseală, este necesar de asigurat iepurele cu spațiu suficient pentru alergat.
Dacă iepurele este alergic la așternutul său, este important să testați alte soiuri pentru toleranță. În cazul căderii extinse a părului la iepuri, este logic să periați animalul în mod regulat – dar numai dacă pielea nu este inflamată.
Acest lucru previne formarea de bile de păr la iepurii cu părul lung.
Care este prognosticul pentru căderea părului la iepuri?
Nu se poate face un prognostic general pentru căderea părului (alopecia) la iepuri. Cu toate acestea, prognosticul pentru căderea părului este de obicei bun.
Dacă cauza poate fi tratată (de exemplu, infestarea cu paraziți), părul iepurelui crește de obicei din nou. În cazul oricărui tip de cădere a părului, este necesară răbdarea.
Pielea inflamată, de exemplu, trebuie mai întâi să se vindece complet înainte ca părul să poată crește. Mai ales când vine vorba de mâncarea blănii, este nevoie de timp ca iepurele să nu-și smulgă blana, iar aceasta poate crește din nou.
Pentru alte cauze ale căderii părului la iepuri, prognosticul depinde de boală. O posibilă complicație a căderii părului este problemele gastro-intestinale cauzate de bilele la iepuri.
Cum puteți preveni căderea părului?
Căderea părului nu poate fi prevenită în mod specific. Multe tulburări de sănătate sunt posibile cauze. Căderea naturală a părului în cursul anului este, de asemenea, necesară pentru ca iepurele să se poată adapta la climatul respectiv.
În general, este important să oferim iepurelui un mediu de viață sănătos. Aceasta include întreținerea acestuia în funcție de specie.
În acest fel, bolile și astfel și căderea părului la iepuri pot fi prevenite. Căderea excesivă a părului poate duce la formarea de bile de păr în stomac și intestine – este recomandabil să periați iepurele în mod regulat și, uneori, să dați aditivi alimentari.
Un iepure cu astfel de simptome trebuie să fie văzut de un medic veterinar.
Căderea părului este, de obicei, inofensivă numai atunci când blana se schimbă sezonier și când o femelă este însărcinată. În caz contrar, alopecia indică faptul că sănătatea iepurelui este tulburată.
Pe de o parte, medicul veterinar poate trata profesional cauza pierderii părului la iepuri. Pe de altă parte, el poate sfătui proprietarul iepurelui cu privire la toate întrebările legate de bunăstarea și nutriția iepurelui său.
Comentarii