‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 4 mai, 2024
21.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCalea prunelor moldovenești pe piața Germaniei: de la 220 de tone exportate în 2017,...

Calea prunelor moldovenești pe piața Germaniei: de la 220 de tone exportate în 2017, la peste 5700 de tone livrate anul trecut

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Prunele moldovenești câștigă tot mai multă loialitate din partea consumatorilor germani. Datorită parteneriatelor dintre producătorii moldoveni și importatorii germani, prunele din Republica Moldova câștigă o cotă din ce în ce mai mare pe această piață, iar importatorii caută în fiecare an noi furnizori de prune moldovenești.

Primele prune moldovenești au fost exportate pe piața Germaniei în 2017.

„La acea vreme, s-au exportat 220 de tone de prune, dar cantitatea a crescut de la an la an și a depășit pragul de 5.500 de tone în 2021”, potrivit datelor Agenției de Informare a Pieței Agricole (AMI) din Germania.

În 2022, livrările în Germania au crescut din nou, în ciuda recoltei mai scăzute de prune, drept rezultat a înghețurilor târzii de primăvară.

„Producătorii moldoveni de prune sunt parteneri de încredere pentru noi. În prezent, 30 până la 40 la sută din prunele pe care le importam provin din Republica Moldova. Suntem mulțumiți de calitatea produsului și apreciem că îndeplinește toate cerințele noastre în ceea ce privește standardele de reziduuri de pesticide și termenele de livrare. Caisele și strugurii moldovenești își au locul pe piața germană, dar aceste fructe trebuie promovate pentru ca consumatorul german să le cunoască”, menționează Kurt Halder, Product Manager Sales la OGA/OGV Nordbaden eG.

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți producători din Republica Moldova au obținut certificările GLOBALG.A.P. și GRASP, pentru a corespunde cerințelor partenerilor din Uniunea Europeană.

„Anul acesta, trei producători au obținut pentru prima dată certificarea SMETA. Pentru a fi competitivi, producătorii își adaptează ambalajele și sunt extrem de atenți la tehnologiile de producție folosite pentru a asigura calitatea fructelor și a reziduurilor cât mai scăzute”, explică Iurie Fală, directorul asociației Moldova Fruct.

În ciuda unei recolte mai mici de prune în acest an, a provocărilor logistice și a costurilor de transport mai mari, producătorii din Republica Moldova au reușit să respecte termenele de livrare și să aprovizioneze piața germană cu prune de înaltă calitate.

Sezonul prunelor moldovenești în Germania începe la mijlocul lunii septembrie și durează până la jumătatea lunii noiembrie, în funcție de disponibilitate și calitate.

„Cu o suprafață cultivată de aproximativ 20.000 de hectare, Moldova produce anual până la 100.000 de tone de prune. Țara produce zeci de soiuri de prune, Stanley, Kabardinca, Lepotica și President fiind cele mai populare soiuri la export. Prunele moldovenești sunt disponibile de la începutul lunii iulie până la sfârșitul lunii noiembrie”, conchide Iurie Fală.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›