Astăzi, trei producători agricoli de fructe din țara noastră, în premieră, au obținut confirmarea alinierii la standardele etice și sociale stabilite de SMETA.
Totodată, altor nouă companii locale producătoare de mere, prune, caise și struguri de masă le-au fost înmânate certificatele de calitate Global GAP și GRASP.
Igor Spivacenco, Project Management Specialist USAID Moldova, a menționat că unul dintre principalele scopuri ale USAID este diversificarea piețelor de desfacere a produselor și accelerarea fluxului de comerț cu țările UE și alte piețe netradiționale.
Vera Iabanji, administratoarea companiei Biyaz Salkim, deține circa 100 de ha de plantații multianuale în regiunea de Sud a Moldovei, printre care cireș, vișin, prun și struguri.
Cele trei companii care au obținut certificatele SMETA sunt: Farm Prod SRL, Ionex Trans SRL și Biyaz Salkim SRL.
Dorina Tataru, administratoarea companiei Dor-Fruct Group, din satul Pitușca, raionul Călărași, a povestit că afacerea de familie a fost fondată în anul 2019. La moment, gestionează o livadă de circa 30 de ha cu cireș, piersic plat și prun.
De menționat că, standardele SMETA se referă la evaluarea practicilor de securitate și a condițiilor de muncă, sistemelor de management, drepturilor omului, implicit dreptul la muncă, evaluarea de mediu și etică în afaceri, ajutând companiile să-și îmbunătățească practicile de afaceri responsabile și durabile.
În Republica Moldova, în sectorul agricol, standardele SMETA nu au fost până acum implementate.
Comentarii