‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-0.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrimii trei producători din Moldova care au obținut certificatul de calitate SMETA

Primii trei producători din Moldova care au obținut certificatul de calitate SMETA

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Astăzi, trei producători agricoli de fructe din țara noastră, în premieră, au obținut confirmarea alinierii la standardele etice și sociale stabilite de SMETA.

Totodată, altor nouă companii locale producătoare de mere, prune, caise și struguri de masă le-au fost înmânate certificatele de calitate Global GAP și GRASP. 

Igor Spivacenco, Project Management Specialist USAID Moldova, a menționat că unul dintre principalele scopuri ale USAID este diversificarea piețelor de desfacere a produselor și accelerarea fluxului de comerț cu țările UE și alte piețe netradiționale.

„În ultimii ani observăm o accelerare a fenomenului de certificare a producătorilor din țara noastră în cadrul standardelor Global GAP. În același timp, avem producători care se certifică în standardele GRASP, care confirmă responsabilitatea socială a acestor companii. Până la moment, 70 de companii au obținut certificatul Global GAP și peste 40 de companii certificatul GRASP. Totodată, astăzi, primele trei companii se aliază la standardele SMETA, care sunt standarde mai avansate de responsabilitate socială, de respectare a drepturilor muncitorilor. Avem rezultate impresionante în ceea ce ține de investițiile și vânzările care au fost făcute sub aceste certificări, peste 53 de mln de dolari vânzările companiilor și peste 3,3 mln de dolari investiții efectuate de aceste companii în inovații, tehnologii și dezvoltarea afacerilor agricole. Producătorii agricoli au realizat importanța sporirii competitivității și a calității producției”. 

‹ adv ›

Vera Iabanji, administratoarea companiei Biyaz Salkim, deține circa 100 de ha de plantații multianuale în regiunea de Sud a Moldovei, printre care cireș, vișin, prun și struguri. 

„Suntem deja la al treilea an de confirmare a certificatului Global GAP, în plus, în anul curent lucrăm asupra realizării tuturor cerințelor pentru certificatul de calitate GRASP și SMETA. În primul rând, aceste certificări ne ajută să organizăm corect munca în cadrul întreprinderii, dar și calitatea fructelor pe care le producem este la un cu totul alt nivel. Standardele care trebuie respectate pentru obținerea certificatelor de calitate sunt destul de cuprinzătoare și se referă la toate aspectele legate de afacere. Dar, cel mai important, este totuși faptul că, posibilitățile de comercializare a fructelor sunt diferite, se deschid noi piețe și noi oportunități.
Începând cu anul trecut am exportat fructe în Olanda, iar în anul curent, am continuat să livrăm pe această piață, dar și pe alte piețe din UE cum ar fi Polonia. Deținând aceste certificate de calitate practic, avem acces la toate piețele din UE, ceea ce înseamnă și alte prețuri de comercializare. Sunt rețele care, la achiziția fructelor, solicită doar un singur certificat de calitate cum ar fi Global GAP, dar sunt piețe care cer toate trei, inclusiv SMETA”.

Cele trei companii care au obținut certificatele SMETA sunt: Farm Prod SRL, Ionex Trans SRL și Biyaz Salkim SRL.

Dorina Tataru, administratoarea companiei Dor-Fruct Group, din satul Pitușca, raionul Călărași, a povestit că afacerea de familie a fost fondată în anul 2019. La moment, gestionează o livadă de circa 30 de ha cu cireș, piersic plat și prun. 

„În anul curent am obținut certificatele de calitate Global GAP și GRASP pentru fructele pe care le cultivăm. Nu pot spune că standardele au fost greu de respectat, doar că inițial era un volum mare de informație și aceasta un pic ne-a speriat, dar treptat le-am realizat pe toate. Încurajez și alți producători de la noi să se certifice, pentru că acestea ne permit să diversificăm piețele de desfacere. Niciun client de pe piața europeană nu inițiază negocieri dacă nu dispui de aceste certificate de calitate. Planificăm să ne extindem suprafețele de livadă, dar și să instalăm plasă antigrindină pentru livada de cireș, inclusiv să cucerim noi piețe. Totodată, ne dorim să construim propriul frigider”.

‹ adv ›

De menționat că, standardele SMETA se referă la evaluarea practicilor de securitate și a condițiilor de muncă, sistemelor de management, drepturilor omului, implicit dreptul la muncă, evaluarea de mediu și etică în afaceri, ajutând companiile să-și îmbunătățească practicile de afaceri responsabile și durabile.

În Republica Moldova, în sectorul agricol, standardele SMETA nu au fost până acum implementate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›