‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCalendar gestație vaci – cum determinăm data fătării

Calendar gestație vaci – cum determinăm data fătării

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Perioada de gestație sau sarcină la vaci este una dintre cele mai importante în reproducerea animalelor de fermă. Gestația se consideră perioada de la fertilizare până la fătare. În acest articol discutăm cum calculăm data fătării la vaci.

Durata medie de sarcină la vaci este de 285 zile. Dar se cunosc numeroși factori, care influențează într-o direcție sau alta acest indice. 

Nu se consideră patologică fătarea la vaci în diapazonul de la ziua a 240-a până în ziua a 311-a

‹ adv ›

Se poate ușor calcula perioada când poate avea loc fătarea la vaci. Acest lucru este de folos pentru a putea planifica calitativ procesul și pentru a efectua pregătirile necesare.

Cum calculăm data fătării vacilor

Calcularea datei fătării la vaci este o procedură destul de simplă, mai ales că împerecherile sau însămânțările necontrolate de regulă nu sunt practicate pentru vaci. Stăpânul mereu cunoaște perioada, când a avut loc inseminarea.

Cunoscând data concepției și termenul mediu al gestației la vaci, este mai mult decât simplu să fie calculată data fătării.

‹ adv ›

Există o formulă de calcul a datei fătării în baza datei inseminării:

P = (D + 10) / L – 3 . Unde:

  • P – este data parturiției, pe care o calculăm;
  • D – data inseminării;
  • L – luna inseminării.

Exemplu: Data concepției – 10 mai. P = (10 + 10) / 5 – 3 = 20 / 2. Adică data parturiției va fi 20 februarie.

‹ adv ›

La calculul indicelui din paranteză, dacă atunci când efectuăm operația, obținem un număr mai mare de 30, atunci de la el se scade 30, iar la rezultatul lunii, dimpotrivă se adaugă 1.

Exemplu: Data concepției – 28 iunie. P = (28 + 10) / 6 – 3 = 38 / 3. Din 38 scădem 30, obținem data de 8; la 3 adăugăm 1, obținem luna a 4-a. Data parturiției – 8 aprilie.

Dacă luna concepției este între 1 și 3, la scădere obținem un număr negativ sau nul. În cazul dat adăugăm 12 la rezultatul obținut.

Exemplu: Data concepției – 4 februarie. P = (4 + 10) / 2 – 3 = 14 / -1. La -1 adăugăm 12, obținem luna a 11-a. Data parturiției – 14 noiembrie.

Aceste calcule sunt estimative, ținând cont de starea fizică, condițiile de întreținere și alți factori individuali. Așa deci, la rezultatul obținut adăugăm un diapazon de câteva zile în ambele direcții.

O altă metodă de determinare, cu mai puține calcule și aparent mai simplă, este cu ajutorul unui tabel – calendar, unde perioada estimată a fătării o găsim în dreptul perioadei inseminării.

Citiți și despre Îngrijirea vacilor după fătare pentru recuperare rapidă.

Calendar fătare vaci

Calendarul de fătare la vaci este o altă metodă de determinare cu mai puține calcule și aparent mai simplă, unde perioada estimată a fătării o găsim în dreptul perioadei inseminării.

V-ar putea plăcea și articolul despre Cum și când însămânțăm vacile după fătare. Sfaturi utile.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›