Ploile abundente din ultima perioadă au determinat prelungirea campaniei de recoltare a cerealelor. Datele din teritoriu arată că, la data de 20 iulie, în ţară s-au recoltat peste 75% din suprafaţa totală de grâu, care constituie circa 320 mii ha şi circa 98 la sută din suprafața de 44 mii ha de orz de toamnă, transmite Moldpres cu referire la surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM).
Solicitat de Agenţie, Marin Grama, consultant superior în Direcţia politici de producţie, procesare şi reglementare a calității produselor de origine vegetală a MADRM, a informat că recoltarea orzului de primăvară a început acum două săptămâni și la ora actuală sunt strânse circa opt mii de hectare din totalul de 35 mii ha cultivate.
Potrivit lui Marin Grama, pe parcursul desfășurării campaniei de seceriş s-au schimbat în bine şi indicii recoltei medii la hectar.
„Cea mai bună situaţie rămâne a fi în regiunea de nord, unde la grâu avem o medie de 3,6 tone/ha. Recolte mai mici au fost atestate în raioanele din zonele de centru şi sud, unde media este de 2,73 tone per hectar. Cam la fel stau lucrurile şi în cazul orzului: la nord – 3,4 tone/ha și centru/sud – 2,8 tone/ha. Astfel, recolta medie pe ţară constituie: la grâu în jur de 3,2 tone/ha, aproape echivalent cu media ultimilor 5 ani; la orz – 3 tone/ha, cu 0,3 tone/ha mai mult faţă de media ultimilor 5 ani”, a estimat specialistul cu trimitere la datele oferite de către Direcțiile raionale pentru agricultură și alimentație.
Sursa citată a mai informat că în plină desfășurare este recoltarea mazării uscate și practic se încheie recoltarea rapiței de toamnă.
„Mazărea uscată a fost recoltată pe o suprafață de peste 75% din 20 de mii ha cultivate. Recolta medie constituie 1,4 tone/ha, cu 0,7 tone/ha mai puţin faţă de media ultimilor 5 ani”, a relevat consultantul MADRM.
„Rapița de toamnă a fost recoltată pe o suprafață de 99% din circa 44 de mii ha cultivate. Recolta medie pe ţară constituie 2,1 tone/ha, echivalent cu recolta medie pe din ultimii 5 ani”, a explicat Marin Grama.
În majoritatea localităţilor din Republica Moldova, campania de recoltare a culturilor cerealiere de grupa I a început la sfârşitul lunii iunie. Din cauza precipitaţiilor, în 11 raioane secerişul a demarat cu întârziere de aproximativ o săptămână. Specialiştii susţin că ploile abundente din ultima perioadă impun mai multe riscuri campaniei de recoltare a cerealelor şi pot cauza prejudicii materiale producătorilor agricoli.
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în acest sfârşit de săptămână precipitaţii nu se prevăd, însă de luni ploi cu descărcări electrice sunt posibile pe întreg teritoriul ţării, mai cu seamă în regiunea de nord.
Comentarii