Campania de recoltare a început tradițional în sudul țării, fiind recoltate culturile din prima grupă. Și dacă unii fermieri recoltează orzul, alții deja au trecut la rapiță. Prognozele pentru secerişul din acest an sunt optimiste, fiind prognozată o roadă destul de bună.
Potrivit consultantului superior la Direcţia MADRM pentru politici de producţie, procesare şi reglementare a calității produselor de origine vegetală, Marin Grama, prognozele preliminare arată o recoltă globală de grâu, principala resursă alimentară din ţară, de peste un milion de tone, scrie Moldpres.
„Avem practic aceeaşi situaţie ca şi în ultimii cinci ani. Desigur, ploile abundente şi grindina de la începutul verii au afectat unele terenuri agricole, dar este vorba de cazuri izolate care nu vor afecta starea generală a recoltei. Totodată, aș vrea să menționez despre faptul că, în campania de recoltare este recomandat să fie utilizate combinele, camioanele şi tractoarele dotate cu sisteme de eşapare a gazelor fierbinţi, instalaţii parascântei şi mijloace de primă intervenţie. În acelaşi timp, este necesar să se asigure controlul riguros al tuturor edificiilor destinate depozitării şi păstrării cerealelor şi furajerelor. Sunt nişte norme, respectarea cărora va aduce doar plusvaloare campaniei de recoltare”, a adăugat Marin Grama.
Recoltarea culturilor cerealiere de grupa I (orzul, grâul, rapiţa, mazărea), de regulă, începe în luna iunie şi se finalizează în iulie. Anul trecut, ploile abundente au determinat prelungirea campaniei de recoltare a cerealelor. În acest an, primii (17 iunie) au început secerişul agricultorii din UTA Gagauz-Yeri.
Comentarii