‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 21 iunie, 2024
28.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCampania de recoltare a grâului, orzului și rapiței s-a încheiat. Agricultorii susțin că au...

Campania de recoltare a grâului, orzului și rapiței s-a încheiat. Agricultorii susțin că au obținut o roadă bună

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Campania de recoltare a grâului, orzului și rapiței a ajuns la etapa finală. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a comunicat că producătorii agricoli au înregistrat roadă bună.

Producția medie de grâu depășește 4 tone per hectar. Pentru a celebra excelența în practicile agricole, sustenabilitatea și inovația, a fost organizată prima ediție a evenimentului festiv „Seceriș 2023”, dedicat profesioniștilor din domeniu, transmite MOLDPRES. 

Evenimentul s-a desfășurat pe câmpul unui agricultor din comuna Băcioi. În cadrul acestuia, circa 180 de agricultori au fost distinși cu diplome de merit, acordate la categoriile: înalta productivitate a cerealelor de Grupa I, contribuție exemplară la plata impozitelor, crearea și menținerea locurilor de muncă, cel mai activ tânăr implicat în agricultură și mecanizatorul cu abilități tehnice remarcabile.

La eveniment a fost prezent și președintele Parlamentului, Igor Grosu, care s-a referit la provocările asociate războiului din regiune și a subliniat importanța și impactul modernizării activităților agricole. 

„Vom identifica modalități ca agricultorii să aibă acces la tehnică performantă, pentru a genera plusvaloare. Războiul din Ucraina și blocarea Mării Negre au dat peste cap căile logistice, însă este o șansă pentru a transforma nenorocirile în oportunități. Am convingerea că împreună cu partenerii noștri vom găsi soluții”, a declarat Igor Grosu.

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a vorbit despre acțiunile lansate în sprijinul producătorilor agricoli. 

„Guvernul a aprobat alocarea a 200 de milioane lei, bani ce vor fi distribuiți agricultorilor, pentru a reduce prețurile de cost. Măsura de subvenționare a îngrășămintelor utilizate în toamna anului 2022 va fi deschisă în cel mai scurt timp. De asemenea, producătorii agricoli vor beneficia de subvenționarea accizei la motorina achiziționată. Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură a finalizat deja prima etapă de recepționare a cererilor de acordare a subvenției pentru această măsură”, a spus Vladimir Bolea.

Oficialul a specificat că „situația din regiune este complicată, ceea ce ne determină să ne adunăm și să vorbim despre strategia economică de vânzare a produselor”. 

„Ministerul este interesat să vindeți la un preț cât mai bun produsele pe care le aveți în stoc, pentru că munca agricultorilor este foarte importantă și de mare perspectivă în Republica Moldova”, a conchis Vladimir Bolea.

‹ adv ›

La eveniment au participat ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yamada Yoichiro, șeful adjunct al misiunii diplomatice a SUA în Republica Moldova, Laura Hruby, ministrul Finanțelor, Veronica Sirețeanu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, directorul executiv al Agenției pentru Modernizarea și Dezvoltarea Agriculturii, Maxim Popov, distribuitori de tehnică și utilaj agricol.

Potrivit datelor statistice, în acest an, în Republica Moldova, suprafața însămânțată cu grâu a fost de 372,2 mii ha, de orz de toamnă și primăvară – 59,6 mii ha, iar de rapiță – 81,6 mii ha. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›