Campania de recoltare a grâului, orzului și rapiței a ajuns la etapa finală. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a comunicat că producătorii agricoli au înregistrat roadă bună.
Producția medie de grâu depășește 4 tone per hectar. Pentru a celebra excelența în practicile agricole, sustenabilitatea și inovația, a fost organizată prima ediție a evenimentului festiv „Seceriș 2023”, dedicat profesioniștilor din domeniu, transmite MOLDPRES.
Evenimentul s-a desfășurat pe câmpul unui agricultor din comuna Băcioi. În cadrul acestuia, circa 180 de agricultori au fost distinși cu diplome de merit, acordate la categoriile: înalta productivitate a cerealelor de Grupa I, contribuție exemplară la plata impozitelor, crearea și menținerea locurilor de muncă, cel mai activ tânăr implicat în agricultură și mecanizatorul cu abilități tehnice remarcabile.
La eveniment a fost prezent și președintele Parlamentului, Igor Grosu, care s-a referit la provocările asociate războiului din regiune și a subliniat importanța și impactul modernizării activităților agricole.
Viceprim-ministrul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a vorbit despre acțiunile lansate în sprijinul producătorilor agricoli.
Oficialul a specificat că „situația din regiune este complicată, ceea ce ne determină să ne adunăm și să vorbim despre strategia economică de vânzare a produselor”.
La eveniment au participat ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yamada Yoichiro, șeful adjunct al misiunii diplomatice a SUA în Republica Moldova, Laura Hruby, ministrul Finanțelor, Veronica Sirețeanu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, directorul executiv al Agenției pentru Modernizarea și Dezvoltarea Agriculturii, Maxim Popov, distribuitori de tehnică și utilaj agricol.
Potrivit datelor statistice, în acest an, în Republica Moldova, suprafața însămânțată cu grâu a fost de 372,2 mii ha, de orz de toamnă și primăvară – 59,6 mii ha, iar de rapiță – 81,6 mii ha.
Comentarii