Cancerul bacterian este o boală comună a plantelor cauzată de bacteria din sol Agrobacterium tumefaciens. Se întâlnește în întreaga lume și afectează pomii, arbuștii lemnoși și plantele erbacee, inclusiv vița-de-vie, zmeura, murele și trandafirii.
Cancerul bacterian la zmeur – simptome
Este important să analizăm cu atenție simptomele cancerului, deoarece în mare parte apar subteran sau la nivelul solului.
Plantele afectate de cancerul bacterian devin slăbite, îngălbenesc, pot pierde frunzele la mijlocul verii, aproape că nu mai fructifică, iar puținele fructe care se dezvoltă nu corespund caracteristicilor soiului.
Cu toate acestea, toate simptomele menționate pot indica și lipsa de apă sau nutrienți, așa că este important să vă asigurați că acestea sunt în ordine.
Alte semne de alarmă includ numeroși lăstari subțiri în jurul plantei, îngroșarea coletului rădăcinii (pe care pot apărea și gale) și absența lăstarilor de înlocuire.
În general, simptomele cancerului bacterian includ tumori sau gale rotunde, de 5 cm sau mai mari în diametru, care apar la nivelul solului sau puțin deasupra acestuia, pe ramurile inferioare și pe tulpini.
Plantele care dezvoltă mai multe astfel de excrescențe pot avea dificultăți în transportul apei și al nutrienților în susul plantei, ceea ce le face să devină slăbite, pitice și neproductive (de aici și simptomele menționate mai sus).
Plantele tinere pot fi omorâte de țesutul format de aceste tumori.
Particularități ale cancerului bacterian
Bacteria responsabilă pentru cancerul bacterian poate persista în sol timp de mulți ani și este eliberată atunci când tumorile sunt saturate cu umiditate sau pe măsură ce cele mai vechi se descompun.
Plantele susceptibile sunt infectate prin răni proaspete sau leziuni, multe dintre acestea fiind cauzate de tăieri, îngheț, insecte din sol, lucrări de întreținere și alți factori.
Plantele din pepiniere sunt adesea infectate prin cicatricile de altoire.
În articolul realizat de către expertul Otilia Cotuna este specificat, condițiile optime de temperatură pe care le necesită bacteria sunt de 22 – 30 grade°C.
Peste 30 și sub 8 grade°C bacteria este inhibată, iar tumorile nu se mai dezvoltă. Umiditatea relativă trebuie să fie mai mare de 80 – 90% pentru ca infecțiile să se realizeze și tumorile să se dezvolte.
Cancerul bacterian la zmeur și mur – prevenire:
- Selectați soiuri rezistente, dacă este posibil, și achiziționați plante de la o pepinieră de încredere.
- Plantați doar soiuri suficient de rezistente pentru clima dumneavoastră; deteriorarea cauzată de îngheț la soiurile sensibile este un punct de plecare comun pentru cancerul bacterian.
- Nu cumpărați plante care prezintă semne de gale sau tumori.
- Zmeurul și murul este recomandat să fie transplantat la fiecare 4-10 ani într-un loc nou, în funcție de condițiile de creștere și starea plantelor. În timpul procedurii, este necesar să se inspecteze rădăcinile.
- Când îngrijiți plante susceptibile, evitați rănirea sau tăierile care ar putea intra în contact cu solul.
- Folosiți bandaj pentru a proteja împotriva rănilor cauzate de motocoasă și mențineți uneltele de grădină curate.
- Oferiți protecție de iarnă cu sac de iută naturală pentru a preveni crăparea scoarței.
- Scufundarea rădăcinilor arbuștilor în soluții de cupru înainte de plantare.
- Dezinfectarea solului.
- Controlul biologic se face cu utilizarea unor preparate care conțin tulpina K84 din Agrobacterium radiobacter – tratarea înainte de plantare sau A. radiobacter K1026.
- Îndepărtați galele existente cu un cuțit ascuțit. Distrugeți țesutul plantelor infectate și tratați rana cu un sigilant pentru tăieri. Dacă planta nu își revine, îndepărtați-o și distrugeți-o.
Referințe:
- Crown Gall and Cane Gall. Agrobacterium tumefaciens, Agrobacterium rubi. University of Minnesota.
- Raspberries: Crown Gall. Cornell University.
- Crown Gall. Planet Natural Research Center.
Comentarii