‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCantitate record de zahăr la Südzucker Moldova

Cantitate record de zahăr la Südzucker Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În anul 213, compania Südzucker Moldova a produs 99,5 mii tone de zahăr – cea mai mare cantitate de la înfiinţarea sa în anul 2001.

Acest volum de producţie a fost extras din 692,2 mii tone de sfeclă de zahăr, cultivată de pe 16,4 mii ha de plantaţie, subcontractate de Südzucker Moldova pentru recolta anului 2013. Suprafeţele cultivate cu sfeclă de zahăr de către agricultori, în baza contractelor încheiate cu compania în anul trecut, s-au păstrat la nivelul anului precedent, însă indicatorii de randament ai materiei prime au crescut simţitor. Astfel, în anul 2013, productivitatea medie a sfeclei de zahăr de pe suprafeţele de materie primă ale Südzucker Moldova a depăşit 40 t/ha, conţinutul de zahăr al rădăcinilor – 17 %, randamentul zahărului – 14 %. În consecinţă, compania Südzucker Moldova a petrecut unul din cele mai lungi, în istoria industriei de sfeclă de zahăr din RM, sezoane de procesare – 100 de zile, relatează Infotag.

Recolta bună de sfeclă de zahăr a fost condiţionată, în linii generale, de condiţiile climaterice favorabile din sezonul agricol trecut. Cu toate acestea, şi în anul trecut, cultivatorii de sfeclă şi producătorii de zahăr au întâmpinat unele dificultăţi. În special, din cauza temperaturilor înalte din a doua jumătate a lunii iulie, în unele zone de cultivare a sfeclei de zahăr, colectarea sfeclei a fost începută deja în luna august – cu o lună mai devreme de termenul planificat, ceea ce a determinat conducerea companiei să ia decizia de pornire anticipată a fabricii din Făleşti, pentru a evita pierderile de materie primă. Ulterior, ca rezultat al faptului că pe teritoriul ţării a căzut o cantitate mare de precipitaţii, funcţionarea acestei fabrici a trebuit să fie suspendată, ceea ce a generat pierderi financiare pentru companie. Cu toate acestea, în cea mai mare parte a timpului campaniei de recoltare a anului 2013, vremea a favorizat păstrarea şi chiar îmbunătăţirea calităţii recoltei de sfeclă de zahăr. În aceste condiţii, departamentul de materie primă a Südzucker Moldova a optimizat procesul de logistică de materiei prime – s-a stabilit un orar fix de furnizare a sfeclei de pe câmpuri la fabrici, a optimizat rezervele de sfeclă pe câmpurile de depozitare, ceea ce a condus la o reducere radicală a pierderilor.

‹ adv ›

De rând cu condiţiile favorabile climaterice, a fost posibil atingerea unui rezultat record şi datorită implementării în procesul de cultivare a sfeclei de zahăr a unui sistem de conservare a prelucrării terenurilor agricole – tehnologia de economisire „mini-till” se foloseşte pe mai mult de jumătate din plantaţiile de sfeclă de zahăr Südzucker Moldova.

În sezonul agricol 2013, graţie unei productivităţi bune şi preţurilor mai înalte de realizare în raport cu preţurile regionale (mai mult de 700 Lei/tona), sfecla de zahăr a devenit cea mai rentabilă cultură de câmp în RM. În condiţiile unui nivel maximal al costurilor de producţie (max. 20 mii Lei/ha), venitul brut al gospodăriilor agricole de pe 1 ha de plantaţie de sfeclă de zahăr a constituit aproximativ 7-8 mii Lei.

În acelaşi timp, datorită calităţii înalte a materiei prime, reducerii pierderilor de producţie şi majorării eficienţei energetice la fabricile de zahăr Südzucker Moldova, un cost relativ redus al zahărului, a asigurat competitivitatea producţiei companii nu numai pe pieţele UE, unde preţurile la zahăr sunt înalte, dar şi pe pieţele Federaţiei Ruse şi Republicii Belarus. La majorarea competitivităţii zahărului moldovenesc a contribuit, de asemenea, reducerea cotei TVA la acest produs cu 8 %. La momentul actual, preţul mediu al zahărului pe piaţa Republicii Moldova (cca 790 USD/tona) este considerabil mai mic decât cel la nivel regional – în Ucraina şi România (830-840 USD/tona).

‹ adv ›

Pe parcursul activităţii sale în Republica Moldova, compania Südzucker Moldova SA a investit în producerea de sfeclă de zahăr peste 600 de mln. Lei. În rezultat, cheltuielile de energie ale întreprinderii s-au diminuat cu mai mult de două ori. Calitatea zahărului a crescut esenţial, astfel în anul 2008, ÎM Südzucker Moldova SA a fost certificată conform standardelor internaţionale ISO 9001:2000 şi HACCP. Acţionarul principal al companiei este concernul european Südzucker AG – cel mai mare producător de zahăr din lume. În componenţa acestuia întră fabrici de zahăr amplasate în Germania, Belgia, Bosnia şi Herzegovina, Franţa, Austria, Polonia, România, Ungaria, Cehia şi Slovacia, precum şi rafinării, fabrici de producere a bio-etanolului, pizzei, aditivilor alimentari, concentratelor de fructe şi produselor intermediare.

Actualmente, pe piaţa zahărului din Moldova activează trei operatori: „Magt-Vest” SRL (fabricile din Glodeni şi Donduşeni, capacitatea lor de producţie constituie circa 32% din întreaga capacitate a ramurii), „Moldova-Zahar” SRL (fabrica din Cupcini, 29% din capacitatea totală de producţie) şi ÎM „Südzucker Moldova” SA (fabricile din Drochia şi Făleşti, 39% din capacitatea totală de producţie).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›