‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 1 noiembrie, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCăpșunarii din satul Plop

Căpșunarii din satul Plop

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Căpșunele, fructele de vară, care le-am savurat până acum, undeva în satul Plop, raionul Dondușeni, abia se coc. Un agricultor a decis să pună pe roate o afacere de familie cu căpșun, investiție care se pare că i-a reușit. Ce-i drept, a avut șansa să învețe despre tehnologia de cultivare a căpșunului de la diverși producători și specialiști în domeniu.

”Totul a început în iarna anului 2013, când soția a participat la o masă rotundă unde se discuta eficiența cultivării culturilor de seră, în cadrul căreia s-a prezentat și performanța cultivării în sere a căpșunului. Aceasta atât de mult a impresionat-o pe soția mea, încât m-a convins foarte rapid despre necesitatea lansării unei afaceri similare”, a mărturisit Igor Negreață.

Cunoșteau din start că pentru a iniția o afacere de succes trebuie, în primul rând, să studiezi tehnologia de cultivare a căpșunului, să identifici soiurile performante, să elaborezi un plan de afacere și, nu în ultimul rând, să muncești foarte mult. Așa au și făcut. După ce au studiat piața și au estimat riscurile existente, au apelat la A.O.” ProRuralInvest” pentru a participa în cadrul Proiectului ”Suport în Utilizarea Remitențelor pentru Crearea Noilor Afaceri și a Locurilor de Muncă”. Fiind instruiți în lansarea și gestiunea unei afaceri, au înregistrat o gospodărie țărănească și au beneficiat de suport din partea Proiectului la elaborarea unui plan de afacere.

‹ adv ›

Fiind siguri în propriile forțe, au pornit cu pași rapizi să-și realizeze visul. Astfel, că în primăvara anului 2013 au procurat stoloni de căpșun de soi ”Corona”, care au considerat-o ca fiind cea mai potrivită datorită proprietăților gustative și estetice, aromată și ușor transportabilă. Au construit o seră de 100 m.p., unde au instalat un sistem de irigare. Concomitent, pentru comparație, pentru a vedea cum se manifestă căpșunul pe teren deschis au plantat stoloni de căpșun pe o suprafață de 8 ari. Investiția de 52 mii lei nu a fost una semnificativă, dar banii pe care îi aveau nu erau suficienți. Astfel, au fost susținuți financiar de rude care muncesc peste hotare. ”Un ajutor foarte mare l-am primit datorită banilor proveniţi de la rudele noastre care muncesc în Germania. Este foarte important ca pe lângă en- tuziasmul și dorințele existente, să fii susținut la momentul potrivit”, au mărturisit antreprenorii.

Recolta de căpșun au cules-o împreună, iar producția de căpșun obținută au comercializat-o în piața din or. Dondușeni la un preț de cca. 60 lei/kg, ceea ce le-a permis să-și recupereze practic toate investițiile. ”Recunoaștem că nu ne-a fost deloc ușor, dar fiind optimiști și perseverenți în ceea ce facem am reușit să recuperăm investiția în primul an de activitate”, a constatat Igor Negreață.

Începătorii, care au făcut efortul de a învăța au ajuns să obţină şi profit, au devenit încântaţi de reușitele înregistrate. Pe măsură ce învață meserie, totul li se pare mai ușor. Ambii sunt conștienți că nu au avut cunoştinţe despre căpşun, dar, peste o perioadă foarte scurtă de timp, li se pare că cunosc totul despre ele: cum trebuie plantate, când este perioada culesului, ce cantitate de apă este necesară, care este metoda de înmulţire și de protecție a culturii de căpșun…

‹ adv ›

”Chiar și locuitorii din Plop, când ne vedeau în piață, nu credeau că pomuşoarele vândute sunt rezultatul muncii noastre. Am decis să-i invitam la plantația noastră, care i-a fascinat. Aceasta ne-a determinat să mergem mai departe. Făcând comparație între căpșunele cultivate în seră și cele pe teren deschis, am constatat că trebuie să continuăm să cultivăm căpșun ca să avem pomuşoare în diferite perioade de timp și să fim în permanență în piață cu producția noastră”, au spus antreprenorii.

Având drept scop extinderea afacerii, în toamna anului 2013 fermierii au construit alte 2 sere a câte 100 m.p., și au înființat o plantație de 0,8 ha de căpșun pe terenul agricol propriu din extravilanul satului. Neavând posibilitate să-și extindă afacerea doar utilizând munca proprie, că au angajat alte 2 persoane care să-i ajute.

”Suntem foarte mândri de ceea ce am creat. Afacerea pe care am lansat-o este deja modul nostru de viață, este un vis realizat. Și acest succes se datorează nu doar perseverenței noastre, dar și suportului consultativ obținut în special din partea Proiectului și altor experți în domeniu, și nu în ultimul rând rudelor din Germania care ne-au susținut financiar. Sperăm să fie un exemplu și pentru ei, când vor reveni acasă, ca să-și identifice o oportunitate de afacere care să le reușească și să nu fie nevoiți să mai plece la muncă peste hotare”, au spus, în încheiere, fermierii.

‹ adv ›

Acest material a fost elaborat și editat în cadrul Proiectului ”Suport în Utilizarea Remitenţelor pentru Crearea Noilor Afaceri şi a Locurilor de Muncă”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Cooperarea Cehă pentru Dezvoltare și implementat de Caritas Republica Cehă și A.O. ”ProRuralInvest”, și este destinată persoanelor cu intenții de a crea și dezvolta noi afaceri, precum și specialiștilor și consultanților.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›