marți, 16 iulie, 2024
26.6 C
Chișinău
HomepageAgroEcoCare e diferența dintre produsele eco/bio și naturale? Când pot fi utilizați acești termeni

Care e diferența dintre produsele eco/bio și naturale? Când pot fi utilizați acești termeni

Recomandate

Pandemia a afectat destul de grav producătorii din întreaga lume, iar în majoritatea țărilor comunitatea a decis să îi susțină optând, în special, pentru produsele crescute local.

De un exemplu de solidaritate demn de apreciat au dat dovadă și consumatorii locali, susținând producătorii prin cumpărarea și promovarea produselor acestora. Totuși, în mediul online o bună parte din anunțurile de comercializare a produselor, fie vorbim de legume, fructe sau altele, conțineau termeni precum bio/eco/organic, ceea ce cumva ar induce în eroare consumatorul. În acest articol vă explicăm care ar fi motivul.

Primii 3 termeni (eco/bio/organic) pot fi utilizați doar în cazul în care produsele comercializate au fost certificate eco de un organ abilitat (Organismul de Inspecție și Certificare). Producătorii se pot certifica atât la organismele naționale, cât și internaționale în acest sens. Însă, potrivit legislației, utilizarea acestor termeni fără a avea certificarea corespunzătoare este interzisă.

  • Legislația națională cu privire la producția agroalimentară ecologică poate fi consultată pe acest link.
  • Regulamentul UE privind producția ecologică și etichetarea produselor eco îl găsiți pe acest link.

Pe lângă faptul că riscați să achitați un preț mai mare pentru produsele care nu sunteți sigur de modul în care au fost crescute, riscați să vă puneți și sănătatea în pericol, în cazul în care nu cunoașteți originea produselor pe care le cumpărați.

Vă recomandăm să solicitați un certificat ce atestă calitatea produsului de fiecare dată când doriți să realizați o cumpărătură online și nu doar.

„Atunci când un produs este verificat, certificat de o companie terță conform legislației naționale sau UE, produsul poate fi numit ecologic, organic sau biologic. Produsele crescute la țară, în grădină, de persoane ce nu utilizează pesticide, fertilizanți sau altele, poate fi numit doar naturale. Dacă consumatorii au 100% încredere în producător, aceștia pot să cumpere produsele fără certificare, însă doar certificarea confirmă calitatea acestora. Astfel, îi îndrumăm pe toți să fie cinstiți și, pe de altă parte, prudenți, în acest fel vor avea de câștigat ambele părți”, ne-a explicat Alexei Micu, reprezentantul asociației producătorilor eco din țară – MOVCA.

Producătorii ce nu utilizează pesticide, aditivi sau alte substanțe de sinteză chimică la creșterea/procesarea produselor pot indica acest lucru în descrierea produsului – este crescut în mod natural, însă, fără certificarea eco, nu pot utiliza termenii de eco, bio sau organic.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco