‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 12 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCarnea de porc se va scumpi cu 25%. Marii importatori şi procesatori cer facilităţi...

Carnea de porc se va scumpi cu 25%. Marii importatori şi procesatori cer facilităţi fiscale

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În Republica Moldova, sunt premise pentru creșterea semnificativă a prețului la materiile prime din carne, în primul rând, la carnea de porc congelată – cu aproximativ 25 de lei/kg și, respectiv, la produsele finite din carne, în viitorul cel mai apropiat, avertizează Patronatul Întreprinderilor de Prelucrare a Cărnii, scrie mold-street.com.

Potrivit lor pentru a preveni această situație, la sfârșitul lunii trecute, Patronatul, care reuneşte cei mai mari importatori şi procesatori de carne, s-a adresat Guvernului şi Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) cu o cerere de întâlnire, pentru a discuta despre prognoza foarte alarmantă a creșterii prețurilor la carnea de porc și despre adoptarea unor măsuri anticriză.

Cer scutirea de taxe vamale la import

„Cea mai importantă dintre ele pe termen scurt este scutirea de taxe vamale la materii prime (tariful actual la carnea de porc congelată importate este de 20% + 200 euro/tona, dar nu mai mult de 25% din prețul mărfurilor importate)”, susţin reprezentanţii patronatului.

De notat că astfel de avertizări însă sunt emise practic în fiecare an de către importatorii şi procesatorii de carne şi de organizaţiile lor de lobby.

‹ adv ›

Autorităţile ar fi răspuns cu un refuz, invocând necesitatea de a proteja producătorii locali, în special pe crescătorii de porcine, dar şi pentru a nu rata venituri al bugetul de stat.

Conform calculelor patronatului industriei de procesare prețul intervenției statului (în cazul în care taxa la carnea de porc congelată este anulată înainte de sfârșitul acestui an) va fi de circa 1,2 milioane de euro, adică 23-24 milioane lei.

De notat că în cadrul Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană se prevede o cotă de 5.500 tone de import carne de porc congelată fără taxe vamale pentru aprovizionarea pieței moldovenești.

‹ adv ›

De obicei, până la sfârșitul verii, această cotă este consumată integral de importatori.

Subvențiile şi taxele de protecţie nu ar fi dat rezultat

Patronatul subliniază faptul că subvențiile și menținerea timp de mai mulţi ani la nivel de politici de către stat a taxelor vamale restrictive nu au dus la o creștere stabilă a producției locale de carne de porc de calitate. 

Mai mult! Din cauza pestei porcine africane (PPA), doar în prima jumătate a acestui an aproximativ 30.000 de animale ar fi fost sacrificate în fermele de porcine, ceea ce echivalează cu pierderea a circa 5.000 de tone de carne de porc proaspătă sau congelată.

‹ adv ›

Astfel pe piaţă se creează un deficit artificial de materii prime, iar costul cărnii de porc importate va deveni inaccesibil pentru majoritatea procesatorilor de carne din Moldova și, în consecință, pentru consumatorii locali, avertizează Patronatul.

Cine profită

„Profitând de această situație pe piață, marii producători locali de carne de porc (care de fapt sunt formatori de prețuri pe piața locală) vor putea din nou să ridice prețurile la aceste materii prime fără teama de concurență”, susţin procesatorii.

Conform previziunii patronatului procesatorilor de carne preţul va creşte cu circa 25%: de la 77 de lei/kg la 96 de lei/kg (inclusiv TVA) în mediu, iar acest lucru va afecta prețul produselor finite, „care pare deja inaccesibil unui număr foarte important de consumatori”.

Maxim Cazacu, de la Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc a refuzat să comenteze previziunile apocaliptice făcute de importatorii de carne, dar şi acuzaţiile aduse de procesatori. Am încercat să discutăm şi cu unii producători, dar fără vreun rezultat.

Anatolie Triteac, preşedintele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Produse din Carne și Lapte din Republica Moldova a spus că de situaţia creată profită producătorii locali care ar fi majorat nejustificat costul cărnii.

„Cum poate fi explicat faptul că deşi costul cerealelor şi a hranei pentru animale este scădere semnificativă, preţul la materia primă de carne este în creştere. S-a ajuns ca purceii vii să fie vânduţi la un preţ de 80 de lei pentru un kilogram, în timp ce un an în urmă erau de două ori mai ieftin”, a declarat Triteac, care este unul dintre cei mai mari importatori de carne în Moldova, în special de pasăre.

Datele oficiale arată că în primele şapte luni ale acestui an preţul la carne, preparate şi conserve din carne a crescut cu doar 0,78%, mult sub nivelul mediu al preţurilor de consum. 

Importurile de carne depăşesc de 20 de ori exporturile

Totodată datele statistice relevă că deşi în prima jumătate a acestui an importurile de carne şi preparate din carne s-au redus cu 13,34% şi au constituit circa 36,1 milioane de dolari, acestea sunt de 20 de ori mai mari decât exporturile de astfel de produse. Cinci ani în urmă importul depăşea doar de trei ori exportul.

Doar la carnea de pasăre Republica Moldova poate asigura din producţia locală aproape 90% din necesităţi.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›