13 C
Chișinău
vineri, 29 mai, 2020
13 C
Chișinău
‹ adv ›

Cașcaval italian produs la Basarabeasca. Afacerea familiei Baciu revenită după 10 ani de trai în Italia

‹ sponsorizat ›

Recomandate

Apicultori: Amenzile aplicate fermierilor sunt simbolice, iar noi rămânem doar cu pagube și albine moarte

Majoritatea apicultorilor ce au suportat pierderi ale familiilor de albine din cauza pieirii în masă a acestora ca rezultat al acțiunii unor...

Producători: Recolta de cireșe a fost compromisă în proporție de 80-90%

Înghețurile din această primăvară au distrus recolta de cireșe la o bună parte dintre producătorii de la noi. În mare parte au...

Nicolae Pascal, producător: Sistemele moderne pot proteja livezile de calamități în proporție de peste 90%

Ultimii ani demonstrează încă o dată cât de importante sunt investițiile în agricultură, în special în horticultură. Seceta, înghețurile, ploile cu grindină...

Agrobiznes s-a înscris la concursul „Marca Comercială a Anului”

Dragi prieteni, în acest an am decis să ne încercăm puterile în cadrul concursului național „Marca Comercială a Anului”. Dosarul Agrobiznes, în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Familia Baciu din satul Sadaclia, Basarabeasca, au început să producă cașcaval italian Sălașul Baciului din anul 2017. Au 200 de oi care îi asigură cu lapte pentru producție, iar ideea de a dezvolta o astfel de afacere s-a născut după ce au locuit și muncit mai mult de 10 ani în Italia.

Reveniți acasă au decis să procure mai multe oi de rasă și împreună cu tatăl său să crească mica fermă pe care deja o aveau.

„Am locuit în Italia împreună cu soțul mai mult de 10 ani și munceam în acest domeniu acolo. Tatăl meu avea câteva oi și ne-am gândit să încercăm să producem cașcaval după tehnologia pe care am văzut-o în Italia. Desigur că am mai cumpărat oi de rasă pentru lapte și am pornit procesul. Am vrut să propunem consumatorilor de la noi un produs natural, nou și mai puțin cunoscut pe meleagurile noastre. Moldovenii sunt obișnuiți cu brânza și cașul de oi, mai puțin cu cașcavaluri din lapte de oi (pecorino). Noi avem cașcavaluri cu maturare de 20 de luni și mai mult”.

Așa a început micul business de familie. Pe parcurs au mărit asortimentul și la moment, propun o gamă largă de cașcavaluri artizanale, produse cu echipament performant din străinătate.

„După o perioadă am dezvoltat asortimentul și acum propunem cașcavaluri maturate în vin, marmorizat cu vin, cu piper, cu nucă. Producem și cașcaval din lapte de vaci (caciotta), dar totuși suntem specializați mai mult pe cașcavalurile din lapte de oi”.

‹ adv ›

Au investit în afacere banii adunați cu multă silință peste hotare.

„Nu am apelat la nici un proiect, nu am beneficiat de granturi, tot ce am investit sunt banii munciți și adunați peste hotare. Dar scopul nostru este nu de a produce cantitate, ci ne axăm foarte mult pe un produs de calitate, respectiv producem cantități mici. Propunem consumatorilor cașcaval artizanal, natural, nu folosim alte ingrediente decât lapte, cheag și sare. Coaja cașcavalului este comestibilă și este prelucrată în fiecare zi cu apă cu sare. Desigur că și prețul este unul un pic mai mare, dar consumatorii trebuie să înțeleagă cu un cașcaval de calitate presupune multă muncă, în fiecare zi, timp de 20 de luni, prelucrăm fiecare bucată cu apă și sare. Este multă muncă. Un proces durează până la 12 ore, nu vorbim despre un produs pe care îl pui undeva și revii când este deja gata. Obișnuiesc să spun ca cașcavalul pe care îl producem este asemeni unui copil”.

FOTO: sălașul baciului

La producerea cașcavalului este antrenată întreaga familie, pentru că, ne-a spus producătoarea, este foarte greu să găsești oameni de încredere care să dorească să muncească cu dăruire.

„Este destul de greu să găsești aici la sat o persoană de încredere. Am încercat, dar mi s-a creat impresia că lumea la noi nici nu prea vrea să muncească”.

În perioada aceasta destul de complicată pentru toți, dar mai ales pentru producătorii agricoli, desigur că înregistrează o scădere a vânzărilor.

„Lucram anterior cu restaurantele și cu vinăriile, dar acum ne-am axat mai mult pe vânzările online și pot să vă spun că avem cumpărători. Desigur că nu se compară cu ceea ce era înainte, dar nu avem alte soluții, cred că și pe viitor ar trebui să ne concentrăm pe vânzările online, așa cum este și în țările vecine. Vânzările sunt în scădere, dar înțelegem că nu avem o altă șansă. Mergeam și la piața EcoLocal care ne asigura un venit în plus, dar la moment nu avem această posibilitate”.

FOTO: sălașul baciului
‹ adv ›

Întrebată dacă este descurajată, Dorina Baciu ne-a spus că și-ar dori ca și statul să se implice și să ajute micii producători.

„Ar fi poate cazul ca și statul să ne ajute să dezvoltăm vânzările online. Sectorul în care activăm este unul foarte riscant, dacă e să fiu sinceră, ne-a fost foarte greu, abia anul aceasta am început a vedea rezultatul muncii noastre. În primul rând, din cauza că avem un produs necunoscut pe piață, a fost nevoie de mult efort ca să convingem consumatorii că este de calitate. Totodată, cei care se axează pe a produce ceva de calitate trebuie să înțeleagă că va fi nevoie de foarte multe investiții și mai puțin vor avea de câștigat. O altă problemă cu care ne confruntăm este faptul că, achităm aceleași impozite ca și companiile mari, deși suntem un producător mic. Ne-am dori totuși, să existe o diferență între un produs artizanal, natural. Desigur că nu pot să spun că am un produs eco, pentru că nu dețin nici un certificat, dar avem un cașcaval natural”.

Vor începe să producă cașcaval de săptămâna viitoare, așa este ciclul de producere.

„În anul trecut am produs 1,5 tone de cașcaval, în anul curent încă nu am început producerea. Producerea cașcavalului începe atunci când se taie miei, adică mai aproape de Paște. Sezonul de producere durează cam vreo șase luni, din aprilie până în octombrie”.

FOTO: sălașul baciului

Oamenii din regiune se adresează producătoarei ca să le procure laptele.

„Colectăm o anumită cantitate, pentru că înțelegem că astfel mai ajutăm oamenii care cresc animale și nu au unde duce laptele”.

‹ adv ›

Cel mai complicat este procesul de maturare, deoarece necesită multă atenție, dar și cheltuieli.

„Noi nu putem să plecăm în vacanță, cum spuneam cașcavalurile sunt ca și copii mici, necesită multă grijă și atenție. Ne propunem și ne dorim să ne dezvolăm, să creștem și să aducem consumatorilor un produs de calitate, care să fie apreciat și consumat cu mare plăcere. Totodată, ne-am dori să dezvoltăm și o pensiune agro, unde turiștii ar putea să vadă întreg procesul de producere a cașcavalului”.

FOTO: sălașul baciului

Eroina noastră crede că atunci când pornești o afacere, indiferent de domeniu, trebuie să ai încredere în tine și în ceea ce faci, să fii optimist și să crezi că ceea ce faci este bine. Atunci când ești o persoană pozitivă poți deschide foarte multe uși.

‹ adv ›

Video

‹ adv ›

Citește și ›

Cașcaval cu gust „european” produs în raionul Drochia

Afacere cu gust de cașcaval la Pelinia, raionul Drochia. De mai bine de jumătate de an, familia Țurcanu produce brânzeturi din lapte...

3 Comentarii

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here

‹ adv ›

Citește despre ›

‹ adv ›

Recente

Instruire: Certificarea conform standardului Donau Soja în Republica Moldova

În vederea construirii unor lanțuri de valori durabile și incluzive pentru soia organică și nemodificată genetic, Donau Soja a elaborat două cursuri...

Autorităţile din India apelează la drone pentru a combate invazia de lăcuste

Invazia de lăcuste de deşert a devenit cea mai nouă ameninţare cu care se confruntă India, deja afectată de epidemia de COVID-19,...

În atenția apicultorilor. Cum poți obține subvenții pentru activitatea pe care o desfășori

Tot mai mulți producători din țara noastră apelează la subvențiile oferite de către stat pentru a-și dezvolta sau iniția afaceri. Nu sunt...

Parlamentul European va adopta o rezoluţie despre muncitorii români sezonieri. Ce prevederi va conţine

Parlamentul European va dezbate şi va vota în sesiunea plenară din 17-19 iunie o rezoluţie despre situaţia muncitorilor sezonieri, făcută la propunerea...
‹ adv ›