‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-1.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCât de important este sectorul zootehnic pentru Republica Moldova

Cât de important este sectorul zootehnic pentru Republica Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sectorul zootehnic este extrem de important pentru Republica Moldova a afirmat, astăzi, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, în cadrul conferinței „Animal Feed” care a avut loc, pe data de 14 martie, la Chișinău.

La conferință au participat mai mulți specialiști în nutriție animaliere de peste hotare care au vorbit despre importanța alimentației animalelor.

S-a pierdut

‹ adv ›

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, a subliniat că domeniul zootehniei reprezintă o prioritate pe agenda instituției. Acesta și-a amintit că anterior acest sector era mult mai dezvoltat.

Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama. FOTO: mold-street.com

„Pentru noi zootehnia a devenit un domeniu prioritar în ultimii doi ani. Guvernul încearcă prin diferite metode să investească și să dezvolte acest sector care cândva în Republica Moldova a fost vestit. A fost un sector foarte puternic, dar, din păcate, s-a pierdut”, a menționat Eduard Grama.

Ministrul a mai spus că și calitatea nutriției cu care sunt hrăniți animalele joacă un rol important în ceea ce ține de obținerea unor produse calitative.

„Pe lângă calitatea animalelor pe care noi încercăm să-i dezvoltăm, să-i creștem este foarte important să avem și calitatea nutriției. Este foarte important să avem calitatea produsului finit. Trasabilitatea produsului contează foarte mult – de la naștere până la produsul final. Nu numai calitatea animalului sau fermei sunt importante dar fiecare moment este important în producerea și în lucru în zootehnia”, a specificat Grama.

De asemenea, acesta a subliniat că știința în prezent ar trebui să devină mult mai practică. „La ziua de azi știința, în mare parte, ar trebui să fie știința aplicativă. Noi trebuie să preluăm practicile bune și să le aplicăm în Republica Moldova. Totodată, să dezvoltăm și știința locală”, a spus ministrul.

‹ adv ›

Rolul nutriției

Manole Mihailescu consultat pe patologii și nutriție porcină din cadrul companiei DSM Nutritional Products Romania a vorbit despre cât este de importantă nutriția pentru sănătatea animalelor.

Manole Mihailescu consultat pe patologii și nutriție porcină din cadrul companiei DSM Nutritional Products Romania . FOTO: Agrobiznes

„Nutriția este extrem de importantă în fiecare fermă. Foarte importante sunt materiile prime. Pentru că cerealele și șroturile, adică proteinele, reprezintă 97% din rețete. Cam 3% revine pentru calciu, fosfat de calciu, aminoacizi, vitamine și minerale. Deci acestea sunt principalele componente. Apoi, desigur, vitaminele de calitate, vitaminele care să nu degradeze în timp, vitamine capsulate. Dacă se granulează furajul îți trebuie vitamine rezistente la granulare pentru că granularea se face la o temperatură ridicată. Și atunci scade biodisponibilitatea o parte din ei sunt distruse cum este acidul ascorbic, sau vitamina C dacă crește prea mult temperatura la granulare și o perioadă prea lungă de timp”, a spus Mihailescu.

Expertul român a mai spus că fermierii ar trebui să atragă atenția ca să în nutriția animalelor să nu apară mâncare mucegăită pentru că acest lucru este extrem de nociv pentru aceștia.

„Foarte important este de evitat micotoxinele. Sunt considerate dușmanul numărul unu al producătorilor de furaje. Pentru că sunt extrem de greu de combătut. Ravagiile pe care le fac animalelor sunt devastatoare – de la scăderea imunității la cancer până la refuzul total, pierderi grozave de furaj cum este cazul la DON (fusariotoxină deoxinivalenolul) când poate ajunge până la refuzul total al hranei din partea animalului. Și atunci nu ai ce să faci cu cereale – trebuie să le arunci”, a explicat riscurile expertul din România.

‹ adv ›

Ingrediente alternative

Bart Hillen doctor în ameliorarea genetică în știința animalelor din Olanda a spus că este important de schimbat ingredientele tradiționale în nutriția animalelor în una alternativă.

Bart Hillen doctor în ameliorarea genetică în știința animalelor din Olanda. FOTO: Agrobiznes

„În primul rând trebuie să reduci energie în nutriție – ulei, amidon, zahăr, dar și proteine, care sunt destul de scumpe. Doi, trebuie de căutat alternative, ce variante sunt. În cel de-a treilea caz este vorba despre o strategie destul de răspândită – utilizarea fermenților”, a spus Hillen.

Printre produsele alternative acesta a numit și bardul (deșeuri de alcool etilic).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›