Fiecare apicultor își dorește, ca albinele sale să-și mențină productivitatea înaltă pe o perioadă cât mai îndelungată, iar durata productivității depinde direct de durata vieții.
La general vorbind, speranța de viață a albinelor nu este prea mare. Există și o serie de factori nocivi, care le scurtează zilele și mai mult.
În același timp, o îngrijire corespunzătoare poate reduce la minim pagubele și prelungi viața albinelor într-o oarecare măsură.
Se cunoaște, că albinele sunt vietăți sociale, familiile lor fiind compuse din mai multe tipuri de indivizi. Fiecare tip de albină își are propria durată de viață, care este legată de rolul lor în familie. Activitatea intensă este în stare să epuizeze resursele organismului, reducând durata vieții.
Vedeți în continuare:
- Ciclul de viață al familiei de albine;
- Structura familiei de albine;
- Cât trăiește o matcă de albine;
- Durata de viață a unui trântor;
- Cât trăiește o albină lucrătoare;
- Speranța de viață a albinelor sălbatice.
Ciclul de viață al familiei de albine
Albinele se reproduc în stup sau în afara lui în roi. Matca bătrână poate fi alungată din stup și înlocuită cu alta tânără. În lipsa celei din urmă, familia moare. Opțional, apicultorul poate introduce artificial o altă matcă în stup.
În condiții naturale, în stup cresc toate tipurile de albine: mătci, albine lucrătoare și trântori – pentru menținerea echilibrului populației.
Matca trebuie să depună de la câteva sute până la două mii de ouă pe zi, ținând cont de faptul, că zilnic moare aproximativ 1% din populația stupului.
În jur de 90% din ouăle depuse vor deveni albine lucrătoare (de sex feminin) – după ce sunt fecundate de către trântori. Din ouăle nefecundate se dezvoltă trântorii – de sex masculin. Aceștia pot fi în raport de 10% din populația stupului.
Fiecare individ are un ciclu de viață format din patru etape:
- Ou – durează până la 3 zile;
- Larvă – durează până la 6 zile;
- Pupă în celulă sigilată – 12 zile;
- Albină adultă.
Structura familiei de albine
Albinele sunt insecte sociale: ele nu pot supraviețui de sine stătător. Comunitatea lor reprezintă un sistem integru, cu rol de supraorganism.
La baza familiei stă cuibul, matca reproducătoare, albinele lucrătoare, trântorii și puietul. Fiecare element își are rolul său, iar pe măsura epuizării resurselor vitale se înlocuiește cu altul nou.
În continuare o să descriem aceste roluri, precum și durata de viață a fiecărui tip de albine: mătci, albine lucrătoare și trântori.
Vedeți și cum hrănim albinele primăvara – recomandări și rețete.
Cât trăiește matca albinelor
Regina stupului este cel mai longeviv reprezentant, atingând vârsta de până la 6 ani. Asta, pentru că matca nu este implicată în muncă, fiind responsabilă doar de reproducere.
Membrii familiei de albine au mare grijă de ea, hrănind-o și protejând-o. Hrana reginei constă doar din lăptișor de matcă – cel mai de preț și mai bogat în nutrienți produs al stupului.
În practică, durata medie de viață a mătcii este de 2-3 ani. Asta deoarece ritmul intensiv de depunere a ouălor epuizează organismul acesteia și reduce speranța de viață. Dacă cantitatea ouălor începe să scadă, regina va fi înlocuită cu una nouă de către albinele lucrătoare.
Apicultorii la fel urmăresc calitatea procesului reproductiv și cantitatea ouălor depuse de către regină. De regulă, matca este înlocuită artificial la fiecare 2 ani.
Durata de viață a unui trântor
Trântorii sunt unicii reprezentanți în familia de albine de gen masculin. Rolul lor este de a fecunda și de a proteja regina.
Trântorii sunt gata de împerechere deja din ziua a 12-14-a după ieșirea din celulă. Procesul de împerechere are loc în aer, la o înălțime de 10-20 metri.
Cei mai puternici și mai activi trântori, care reușesc să se împerecheze cu regina, sunt condamnați la moarte. Asta, pentru că împreună cu spermatozoizii, ei lasă în abdomenul femelei o parte din organele genitale și în consecință pier. Trântorii, care nu participă în reproducere pot trăi în stup până la 2-3 luni.
La sfârșitul sezonului albinele încep a izola trântorii de fagurii cu miere, iar atunci, când insecta devine slăbită de foame, ea este împinsă în afara stupului.
Cale de întoarcere ei nu au. Uneori aceștia pot fi acceptați în alte familii, unde regina nu este fecundată. Însă, după îndeplinirea rolului, ei din nou vor fi izgoniți.
Cât trăiește o albină lucrătoare
Rata de bază a populației de albine o constituie albinele lucrătoare. Ele au funcțiile principale în supraviețuirea familiei. Dezvoltarea acestor albine de la ou la insectă adultă durează 21 de zile.
Pe parcursul vieții sale albina lucrătoare îndeplinește un spectru larg de activități: îngrijirea puietului, curățarea stupului, aprovizionarea cu hrană, construcția fagurilor, curățarea sanitară, paza ș.a.
Albina lucrătoare trăiește puțin, acest indice fiind dependent de perioada anului. Indivizii, dezvoltați în martie trăiesc în medie 40 de zile.
Cei, apăruți pe lume vara, când are loc cea mai intensă activitate de colectare a polenului, ajung până la vârsta de 30 de zile. Cel mai mult trăiesc albinele care au eclozat în septembrie – până la 200 de zile.
Aceste diferențe sunt legate de mai mulți factori: intensitatea exploatării, disponibilitatea hranei în perioada de creștere, suprafața disponibilă în funcție de numărul de celule ocupate, stresul, bolile, dăunătorii, condițiile de climă, factorul uman ș.a.
Citiți și despre nosemoza albinelor sau diareea parazitară – cum o tratăm și prevenim.
Speranța de viață a albinelor sălbatice
Albina sălbatică are o durată de viață mai mare. Asta, pentru că are un ritm de viață diferit. Ele lucrează mai puțin și se reproduc nu atât de intens.
Astfel, regina unui roi de albine sălbatice atinge ușor vârsta de 5 ani, ajungând și până la 8 ani.
Albinele lucrătoare sălbatice au și ele o viață cu aproximativ 20-30% mai lungă, decât cele domestice. În același timp, trântorii sălbatici au durata de viață similară cu cei domestici. Aceștia la fel vor muri după împerechere sau vor fi izgoniți din familie, dacă nu vor fi utili.
Comentarii