‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 iulie, 2024
18.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCâți cercetători au mai rămas în Moldova și ce bani se alocă pentru a-i...

Câți cercetători au mai rămas în Moldova și ce bani se alocă pentru a-i susține

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La 31 decembrie 2019 în Republica Moldova în sectorul cercetare -dezvoltare activau 4.058 de salariaţi din care 2.767 erau cercetători, arată un raport al Biroului National de Statistică.

Potrivit BNS, 38,6% din cercetători au studii de doctorat și postdoctorat, 1.778 persoane (43,8%) – studii superioare de master și licență, 277 persoane (6,8%) – studii profesional tehnice postsecundare și 435 persoane (10,7%) – alt nivel de pregătire.

În 2019, numărul cercetătorilor s-a diminuat cu 9,4%, iar comparativ cu anul 2018, se atestă o scădere a numărului de cercetători cu titlul științific de doctor cu 69 persoane (5,4%) și cu titlul științific de doctor habilitat cu 17 persoane (4,7%), scrie Mod-street.

‹ adv ›

Pentru tineri, se pare că, domeniul cercetării este mai puțin atractiv. Astfel, doar 2,1% din numărul total de cercetători sunt tineri cu vârsta de până la 25 de ani, iar 15,7% cu vârsta de 25 – 34 de ani.

În anul 2019, cheltuielile efectuate pentru activitatea de cercetare-dezvoltare în toate domeniile (științe medicale, umaniste, sociale, agricole etc.) au însumat 498 milioane lei, reprezentând doar 0,24% din produsul intern brut.

În domeniul științelor agricole în 2019 erau 352 de cercetători, cu 40 mai puțin comparativ cu anul 2018. Ceea ce nu poate să nu îngrijoreze este faptul că majoritatea cercetătorilor care activează la moment au vârsta de peste 55 de ani.

‹ adv ›

Un alt factor important ce ține de dezvoltarea sectorului agricol, ține de finanțarea acestuia. Anul trecut, o bună parte din instituțiile cu profil agrar au fost nevoite să-și revizuiască cheltuielile, iar pentru unele nu au fost alocate resurse financiare suficiente.

Spre exemplu, potrivit Aif.md, Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” nu a primit fonduri pentru proiectul de cercetare pe care l-a elaborat. Pentru a susține activitatea, MADRM a alocat 3 milioane de lei, bani suficienți doar pentru câteva luni.

Șeful Departamentului de Cercetare a Sistemelor Agricole „Selecția”, Boris Boincean, susține că Moldova ar putea pierde pentru totdeauna materialul genetic acumulat în cadrul institutului în peste 75 de ani de activitate. Iar Ion Boaghi, directorul adjunct al Institutului, susține că în perioada pandemiei este nevoit să reducă numărul angajaților pentru a face față cheltuielilor.

‹ adv ›

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›