‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCâțiva producători din țară planifică să înființeze ferme zootehnice ecologice - primele în Moldova

Câțiva producători din țară planifică să înființeze ferme zootehnice ecologice – primele în Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La moment, în Republica Moldova nu există ferme ecologice în sectorul zootehnic, iar insuficiența produselor eco de origine animalieră pe piață este acoperită din import. Totuși, mai mulți producători, care deja au afaceri eco în agricultură, își doresc să deschidă ferme sau să intre în conversia eco cu cele deja existente.

Neavând exemplul unei astfel de afaceri, producătorii nu erau siguri de succesul activității pe care își doreau s-o desfășoare și care sunt criteriile cărora trebuie să corespundă ferma ecologică. Astfel, Organizația People in Need a organizat recent o vizită de studiu în România, la un producător ce deține o fermă de găini pentru ouă eco.

În urma vizitei realizate, Maria și Tudor Darii, vestiți în zona de nord a țării datorită legumelor eco pe care le produc, susțin că, pe piață există o cerere crescândă de carne de pasăre și ouă eco. Astfel, și-au stabilit drept obiectiv, pentru anul în curs, inițierea construcției unei astfel de ferme.

„Avem spațiul rezervat în cadrul gospodăriei pentru ferma ecologică de păsări. Acum, deja cunoaștem ce suprafață trebuie rezervată pentru fiecare pasăre și ce particularități are producerea eco. Ne propunem să întreținem circa 500 de găini și curci în acest sistem, să avem și actele necesare ce confirmă faptul că, ceea ce producem noi nu este doar inofensiv, ci și benefic pentru sănătate. Cred că vom reuși, cererea pe piață este mare, iar hrana necesară animalelor, certificată eco, o creștem pe propriile câmpuri”, a spus Maria Darii.

‹ adv ›

În cadrul GȚ „Ursachi Andrei” sunt produse culturi eco pe o suprafață de circa 50 de hectare, însă producătorul care gestionează afacerea, vede o oportunitate și în lansarea unei ferme de găini.

„Cred că, vom lansa ferma cu circa o mie de păsări, după care mai vedem. Avem spațiul necesar pentru acest număr de găini, dar dacă reușim să gestionăm cum trebuie afacerea, poate că ne vom extinde. Această fermă este importantă pentru noi nu doar pentru produsul de bază, dar și datorită gunoiului de păsări pe care îl putem utiliza pentru îngrășarea solului”, a menționat Ursachi Anatol.

Andrian Dumitraș din Soroca deține o ferma de bovine de peste 240 de capete, având atât rase pentru lapte, cât și pentru carne. Acesta își dorește mult ca, în cadrul fermei sale produsele animaliere obținute să fie marcate eco, ceea ce le va oferi un plus valoare.

„Am deschis această fermă acum 5 ani, iar acum am ajuns la efectivul de 240 de capete. Totuși, atunci când produsele sunt obținute în circuit ecologic acestea au o altă valoare, ceea ce îmi și doresc. Producem și culturi de câmp în sistemul ecologic, deci suntem asigurați cu furaje pentru animale, totodată asigurăm câmpurile cu îngrășăminte organice de calitate”, a adăugat Andrian Dumitraș.

Alexei Micu planifică să finalizeze construcția fermei eco, dar și să lanseze producerea ouălor și cărnii de găină în sistem ecologic până vara viitoare.

„Avem deja o fermă de vaci, circa 120 de capete, dar planificăm să deschidem o fermă eco de găini, circa 3000, acestea fiind mai ușor întreținute în sistemul organic de producere. Totodată, nu prea sunt sigur de faptul că vom avea unde comercializa lapte eco, de aceea și am optat pentru ferma de găini. Desigur, un avantaj important a unei astfel de ferme sunt îngrășămintele pe care le vom administra la culturile pe care le producem anual pe o suprafață de circa 280 de hectare”, a conchis Alexei Micu.

‹ adv ›

Creșterea și întreținerea animalelor în sistemul de agricultură ecologică are unele particularități, ce trebuie cunoscute și implementate de către fermieri, de aceea vom reveni în curând cu un articol la această temă.

‹ adv ›
‹ adv ›

10 Comentarii

  1. Un sfat E V I D E N T, cred eu: Accesati cel mai popular site de anunturi din RM, ca sa nu fac reclama, incepe cu cifra 9 si cu ea si se termina. Si acolo produse ecologice de origine animaliera cat trenul duce. Direct de la producator si mult mai E C O decat acele cu certificat E C O. Apropo si cu pret de rasul gainelor.

    • Domnul Alexei, în cazul în care cineva procură aceste produse, ce nu dețin certificat de calitate, de proveniență și, în fond, nici o garanție a calității decât „pe cuvântul meu de onoare e bun” și se intoxifică, D-stră veți răspunde pentru sănătatea sau chiar pentru viața acestor oameni? Promovăm doar ceea ce garantat nu dăunează, chiar dacă ne bazăm pe încrederea producătorului, aceasta trebuie să aibă o confirmare.

  2. Dle Alexei, înainte de a face careva comentarii, documentați-vă atent ce este un produs eco si nu duceți lumea în eroare! Acei de pe site-ul sugerat vand produse în mare parte din gospodăria proprie, dar ati verificat d-voastră cu ce sunt hranite acele animale si care este calitatea furajelor de declarati ca sunt eco???

  3. Dna Luminita, putina marfa cu certificare merge sub senilele buldozerelor in Federatia Rusa? Chiar credeti ca CERTIFICATUL (oricare ar fi el, de provinienta, eco s. a. m. d.) are o valoare (si nu de bani vorbesc) mai mare ca „pe cuvântul meu de onoare e bun”? Sau chiar credeti ca daca are certificat nu riscati intoxicatii? Toata lumea stie ce si cum se promoveaza!

    • Merge sub roți produsul a căror acte sunt falsificate, dar, de fapt, provine din alte țări (din câte cunosc). Ceea ce a fost depistat în loturile reale din Moldova sunt organisme de carantină fitosanitară (spori, dăunători).

      • Despre asta vorbesc si eu. Despre acte falsificate, sau agentii corupte. Atata timp cat o sa fie dezordine in acest domeniu prefer sa procur de la persoane de acasa!

  4. Pai informati-va si d-voastra, Dna Liliana, de la acei care nemijlocit sunt implicati in aceste ramuri: cum se cultiveaza produsele, cel putin in sere, la noi in tara, RM, cum se cresc animalele in ferme/ complexe? Nu de la producator, ci de la L U C R A T O R! Si o sa aflati ca se dobandeste orice certificat, bine nu ECO, dar oricum document, dar care nu garanteaza deloc calitate, atata timp cat acesti lucratori si chiar producatori NU CONSUMA propria marfa cu toate certificatele de calitate si conformitate si cu multe alte hartii, eu tot nu o sa o procur fie ea chiar si cu stea ECO in frunte!!! EU mai bine procur de acasa, fara premix, fara aditivi, hraniti cu hrana din propriile gradini, unde se arunca compost si unde nu are acces tractorul cu ierbicide. Oare nu asta este eco?

    • Informați-Vă d-stră ce reprezintă certificarea și producerea eco. Nimeni nu vă interzice să consumați aceste produse, fiecare face alegere pentru sine. D-stră monitorizați procesul de creștere a fiecărui om în parte? Cunoașteți că cel mai des utilizat medicament pentru leziunilor la animale este tetraciclină în cadrul gospodăriilor private; cunoașteți că resturile ei sunt depistate în lapte peste 2-3 săptămâni de la tratare ( în dep. De cantitatea aplicată), ceea ce nu este admis în laptele certificat eco, care este verificat; cunoașteți că o bună parte din noi au rezistență la antibiotice și nu mai putem aplica un tratament eficient din cauza că consumăm asemenea produse? Cunoașteți că iarba și arbuștii de pe marginea șoselelor (unde deseori sunt legate la păscut vaci, capre, miei ) conțin de zeci de ori mai multă 3,4 benzipirenhidrocarbură (cea mai cancerigenă) decât norma? Această listă poate fi continuată la infinit. Evident, avem și mici familii care produc calitativ și bine, dar nu există nici un filtru care ne-ar permite să-i depistăm și cunoaștem. Fiecare face alegerea pentru sine, dar nu promovați printre rândurile consumatorilor ceea de ce nu sunteți 100% sigur. Cunosc peste 5 cazuri, când vecinii povestesc cum sunt administrate antibiotice la vaci, după care laptele vândut ca „De casă”. Acest lucru nu este caracteristic pentru toți micii producători, dar repet încă o dată NU avem nici un filtru (fără teste de laborator și certifcare) care ne-ar permite să-i deosebim.

      • Pai chiar daca o sa apara acest filtru miraculos, nimeni nu-mi poate garanta ca testele si certificarea nu au fost falsificate, platite etc. La fel cunosc o sumedenie de cazuri, BINE, NU’I LEGAT DE PRODUSE ECO, dar de certificate de calitate, la intreprinderi unde in sere personalul isi pierde cunostinta de la dozele de chimicale administrate, sau ferme zootehnice, unde antibioticele se administreaza fara nici un regulament, in doze atat de mari, ca unele animale mor mai degraba de la antibiotic decat de la boli. Dar ulterior produsele apar pe piata bine mersi. REPET nu sunt BIO, da! dar au certificat care la sigur nu sufla nici gram de incredere, cel putin pt ca nici chiar acei care produc si vand propria productie, in final NU O CONSUMA!!! Cand filtrele vor aparea, si CEL MAI IMPORTANT vor LUCRA CU ADEVARAT, atunci o sa caut certificate, pana atunci, prefer sa cred micilor producatori, care vand de acasa, cel mai bine viu!

  5. Doresc sa fac o precizare, vad ca din cauza de necunostinta unele persoane confunda terminologia intre produs natural asa zis crescut de acasa si produs certificat eco conform terminologiei nationale. Deci asa cum piata interna este practic nula pentru produsele eco, cei ce au marele curaj de a face agricultura sustinabila la inceput sunt orientati catre export, din aceste considerente un certificat eco este acordat doar de un organism international acreditat de catre Comisia Europeana, cind produsul este destinat exportului. Doresc sa mentionez ca organismul de certificare nu detine laborator propriu, mostrele sunt transmise la laboratoare internationale din Germania, Austria, Franta, Belgia, etc. Toate mostrele de produse sunt codificate si nimeni de la laborator nu cunoaste careva info despre originea acestora. Deci verdictul ca orice doc poate fi procurat sau falsificat va garantez ca decade. Doar pentru interes va rog sa verificati norma maxima admisibila de fiece substanta activa permisa pentru productia eco, de fapt e de sute, in careva cazuri mii de ori mai mica in comparatie cu produsele conventionale. Fiece mostra este analizata pentru fiece substanta activa conform a 3 metodologii ce ar insemna metodologia gaz cromatograf si lichid cromatograf ionizare pozitiva si negativa. Per total pentru o mostra sunt alocate 3 zile si sunt efectuate 1547 analize. Avem in considerare ca Republica Moldova este in grupa a doua de risc, exigentele fata de producatorii eco locali sunt duble in comparatie cu producatorii europeni, permanent se afla sub lupa inspectorilor. O placere destul de costisitoare. Asa ca credibilitatea unui certificat eco, obtinut de producatorii certificati nu cred ca e cazul de a fi pus sub semnul intrebarii. Mai mult producatorii bio dunt obligati de a certifica fiece volum de productie. Sunt constienti ca volumele nu sunt la un nivel asemanator cu producatorii convetionali, riscurile , lipsa in careva situatii a solutiilor pentru ca nu este permis duc la cantitati minore, calitatea insa este pe masura, de unde se formeaza pretul corect pentru aceste tipuri de produse , conform lantului valoric. Si ca filtru aveti tot dreptul permanent de a solicita atit certificatul eco care nu inspira incredere pentru unii, dar mai corect buletinul de analiza pentru volumul certificat. O zi reusita si bafta mare producatorilor angrenati in producerea eco.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›