‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCazul Draexlmaier. Autăritățile susțin că nu vor pierde investitorul german

Cazul Draexlmaier. Autăritățile susțin că nu vor pierde investitorul german

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cazul Draexlmaier a ajuns din nou în atenția autorităților după ce compania a amenințat că își retrage investiția din cauza problemelor grave de mediu din regiune, care afectează puternic activitatea întreprinderii. În urma cercetărilor efectuate la fața locului, ministrul Mediului, Sergiu Palihovici, a precizat că s-a constatat că materia primă utilizată de „Vinăria din Vale” pentru producerea alcoolului etilic duce la oxidarea cablurilor produse de investitorul german Draexlmaier, informează UNIMEDIA.

Potrivit sursei, în ziua de 7 mai a fost sistată activitatea întreprinderii, iar actualmente autoritățile urmează să identifice soluțiile pentru ambele companii.

„Activitatea Vinăriei din Vale a fost sistată pentru o perioadă nederminată. Motivul e același ca și acum un an. Materia primă care este un acid destul de periculos din punct de vedere chimic duce la oxidarea cablurilor de la compania germană. Noi am fost anunțați despre această situație chiar de la începutul lunii mai, dar am oferit posibilitatea Vinăriei din Vale să utilizeze materia primă (melasa) pe care deja o aveau procurată până în ziua de 7 mai când a fost sistată activitatea. Întreprinderea trebuie să identifice altă materie primă care să nu poată fi expusă acțiunii de oxidare”, a declarat Palihovici.

‹ adv ›

Întrebat ce se va întâmpla dacă nu se va ajunge la un numitor comun în urma acestor ședințe comune, ministrul Mediului a dat asigurări că autoritățile vor depune toate eforturile necesare pentru ca să nu piardă investitorul german.

„Dacă nu se va ajunge la un numitor comun între aceste două companii atunci vom fi nevoiți să sistăm activitatea Vinăriei din Vale complet ori să identifice altă materie primă.

Este o situație care afectează două întreprinderi și sunt prinse instituțiile statului. Noi încercăm prin toate forțele să menținem aceste întreprinderi la capacitatea de producție. Noi vom face tot posibilul ca Draexlamaier să nu-și retragă investițiile”, a mai adăugat acesta.

‹ adv ›

În același context, premierul Chiril Gaburici a declarat că ministerul Economiei și ministerul Mediului urmează să examineze situația și să vină cu soluții și propuneri.

„Vinăria din Vale nu trebuie să mai producă acel lucru din materia primă pe care o au acum. Ceea ce produc ei poate fi făcut din alt tip de materie primă. Noi nu ne dorim închiderea Vinăriei din Vale. La fel este un agent economic care plătește taxe și oferă locuri de muncă. Va fi o soluție bună pentru ambele părți”, a precizat Gaburici.

Potrivit reprezentanților companiei, impuritățile eliminate în aer ca urmare a producerii spirtului de către Fabrica „Vinăria din Vale” duc la oxidarea cablurilor produse, iar ca urmare investitorul german înregistrează pierderi de milioane de euro.

‹ adv ›

„În rezultatul emisiilor din anul 2014 compania noastră a suportat pierderi mari (casarea firelor de cupru în valoare de circa 500 mii euro, ca urmare a oxidări” informează managerul întreprinderii germane, Guido Meinel.

Potrivit sursei, după ce anul trecut autoritățile au intervenit și au stopat activitatea producătorului de alcool, în luna aprilie 2015 fabrica și-a reluat activitatea și problema a reapărut.

La început săptămânii trecute premierul Gaburici a convocat o ședință operativă de Guvern și a cerut rezolvarea problemei. Totodată, Inspectoratul Ecologic de Stat a anunțat că la fabrica de alcool din Bălți a fost efectuat un control ecologic inopinat și s-a decis sistarea activității acesteia.

Inspectorii de la ecologie au constatat că întreprinderea nu ar fi respectat prescripțiile date anterior și au aplicat o amendă de 10 mii lei.

De cealaltă parte, proprietarul „Vinăriei din Vale” susține că întreprinderea sa nu încalcă normele ecologice și spune că a făcut investiții foarte mari pentru ca aceasta să funcționeze. „Dacă vor să nu mai funcționăm să ne întoarcă creditele de milioane de euro. Dacă ne închid ne vom adresa în judecată”, a declarat Davidescu.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›