Ministerul Agriculturii nu a asigurat monitorizarea suficientă a programului Filiera Vinului, ceea ce a dus la ineficiența finanțării unor componente. Acest lucru se menționează în raportul de audit al Curții de conturi cu privire la eficiența acestui program.
Potrivit Info-Market, auditul a scos la iveală că firmele vinicole au avut posibilitate să obțină finanțări accesibile în cadrul acestui program, dar monitorizarea insuficientă a implementării programului a dus la unele abateri.
Astfel, echipament în valoare de 0,2 mln de euro, cumpărat din banii programului, nu a fost folosit de peste 1,5 ani. Cu întârziere a fost lansată componenta Operațiuni de leasing, ceea ce a limitat accesul la credit pentru potențiali beneficiari.
Curtea de conturi a stabilit că Ministerul Agriculturii și unitatea de administrare a programului Filiera Vinului, din componența sa, nu au asigurat monitorizarea suficientă a acestui proiect, ceea ce a dus la folosirea ineficientă a banilor, în unele cazuri.
Garanția restituirii creditului nu a fost pe deplin asigurată de Ministerul Finanțelor – în gaj (în sumă de 1,5 mln euro) au fost acceptate echipamente uzate și vechi.
Programul de restructurare a sectorului vinicol și viticol (Filiera Vinului) a fost lansat în 2010. Finanțarea acestuia, în mărime de 75 mln de euro, a fost asigurată de Banca Europeană de Investiții. Banii sunt oferiți pe 12 ani, cu 3% dobândă anuală și vacanță la plăți de 4 ani. Programul includea 4 componente: linii de creditare, linii de creditare pentru achiziția strugurilor, operațiuni de leasing financiar, dar și laboratoare, educație, pregătirea cadrelor, dezvoltarea securității alimentare. Beneficiari ai Filiera Vinului au devenit 37 de companii, iar banii au fost oferiți prin 4 bănci: Mobiasbancă-Groupe Société Générale, ProCreditBank, Energbank și Comerț Bank.
Aici puteți face cunoștință cu raportul auditului performanței Programului de restructurare a sectorului vitivinicol „Filiera Vinului”.
Comentarii