‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 15 ianuarie, 2025
-6.8 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleCe cantități de mere mai avem în depozite, cât s-a exportat

Ce cantități de mere mai avem în depozite, cât s-a exportat

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În luna martie curent, Republica Moldova a exportat circa 18 mii de tone de mere. Cu toate acestea, în depozitele frigorifice din țară mai sunt la păstrare circa 50-70 de mii de tone de mere. 

Contactat de Agrobiznes, Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct a comunicat că, în ultima perioadă se observă o tendință de descreștere a exporturilor de mere.

„Din datele pe care le deținem la moment putem spune că, în depozite mai avem circa 50 de mii de tone de mere, dar nu mai mult de 70 de mii de tone. Aceste estimări le putem face după nivelul de export. Totodată, în luna martie 2021 s-au exportat circa 17-18 mii de tone. Pentru comparație, în luna martie 2020 – circa 30 de mii de tone de mere, adică exportul din anul curent este mai mic cu 13 mii de tone. În martie 2019, s-au livrat 41,5 mii de tone de mere. Observăm o tendință de descreștere a exporturilor. Un motiv ar fi faptul că, în anul 2020 am avut o recoltă mai mică, dar desigur că există și alți factori pe piața tradițională, care influențează cantitatea de export”. 

Fală spune că anul curent este unul specific, în care Federația Rusă și-a asigurat consumul intern practic din producția autohtonă.

„Probabil că este primul an în care auto suficiența Federației Ruse la mere devine o realitate. S-au plantat foarte multe livezi în ultima perioadă. În plus, pe piața de acolo au început să apară tot mai multe mere din Iran, Azerbaidjan, care în anul 2020 a exportat peste 60 de mii de tone și prognozează pentru anul curent circa 90 de mii de tone de mere. Alți concurenți ar fi Turcia și Armenia. Cea mai mare problemă este totuși faptul că, anual în Rusia crește cantitatea de mere de producție autohtonă”. 

‹ adv ›

Instabilitatea rublei rusești are un impact destul de puternic asupra exportului, mai constată Iurie Fală.

„Observăm că, practicile de comerț a operatorilor locali din Federația Rusă s-au schimbat, ei au construit frigidere proprii și au depozitat fructele. Totodată, în următoarea perioadă, în Rusia se prevede acordarea subvențiilor destul de consistente pentru infrastructura de post-recoltare. Putem constata că, Federația Rusă cu pași fermi se îndreaptă spre asigurarea consumului intern cu producție autohtonă. Nu afirm că producătorii de la noi nu vor mai fi prezenți pe piața rusă, dar concurența va fi destul de mare și în primul rând, la calitatea produselor. Gradul de profesionalism crește și în țările concurente”. 

Este important ca producătorii autohtoni să ia în calcul aceste informații, atunci când elaborează planurile de producere și dezvoltare. 

„În lume există mai multe țări care nu produc mere, dar consumă. Concurența deja, este foarte mare la merele de calitate înaltă. Republica Moldova are posibilitatea să fie flexibilă și să meargă pe alte piețe. Cunoaștem de exemplu că, India poate să ne ofere o fereastră pentru export în lunile august-septembrie. La fel, există posibilități și pe alte piețe, dar trebuie să propunem calitate și preț, care să aducă și profit”. 

Iurie Fală spune că, în următorii 2-3 ani piața de import a merelor în Federația Rusă se va micșora, iar cerințele de calitate și de marketing, solicitate de rețelele din Rusia, deseori sunt mai drastice decât cele din UE sau alte țări.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›