‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCe cred producătorii despre anunțul Trans Oil cu privire la recolta record de floarea...

Ce cred producătorii despre anunțul Trans Oil cu privire la recolta record de floarea soarelui. Reacția companiei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Recent, Dumitru Lupu, directorul Departamentului comercial al Grupului de companii Trans Oil, a anunţat în cadrul Forumului Agrar-Logistic Nipru-Dunărea-Marea Neagră, care s-a desfășurat la Chișinău că, recolta de seminţe de floarea soarelui va ajunge la circa un milion de tone, ceea ce va constitui un nou record pentru Republica Moldova. Această veste nu-i bucură deloc însă pe producători, care sunt nevoiţi să-și vândă astfel recolta pe bani puțini.

Ion Ciumac, producător de floarea soarelui din raionul Donduşeni, a comunicat pentru Agrobiznes, că este nemulţumit de preţul oferit pentru seminţele de floarea soarelui, în acest an. Mai mult, în asemenea condiții, fiind un producător începător, îi este destul de greu să-și dezvolte afacerea.

„În anul acesta am obţinut prima recoltă de floarea soarelui, de pe 11 hectare, cu o recoltă medie de 2,5 tone/hectar. Cred că este un rezultat bun, mai ales ţinând cont de faptul că condiţiile climaterice nu au fost favorabile pentru dezvoltarea culturii. Sunt dezamăgit însă, de preţul oferit, avem cheltuieli mari pentru motorină, care este de 17 lei/litru, iar seminţele le-am vândut cu 4,45 lei/kilogram. Compania Trans Oil deţine monopol pe piaţa din Moldova, ea indică preţul, iar noi nu avem altă soluție decât să le vindem produsul la prețul lor. Atunci când colectează seminţele indică date incorecte. Prima zi când am dus mi-au pus 10% impurităţi, cu toate că seminţele erau curate. După ce au văzut că intenționez să fac o expertiză, au procurat seminţe din aceeaşi partidă cu un procent mult mai mic de impurităţi. E foarte greu să deschizi o afacere în agricultură în Moldova, plăteşti taxe mari. Anul acesta am procurat teren agricol pentru a-mi extinde afacerea. M-am întors recent de peste hotare şi vreau să încep o afacere aici, acasă, sper să reuşesc”, ne-a spus producătorul.

Vergiliu Josanu, un alt producător a menţionat într-un comentariu pe pagina de facebook Agrobiznes că preţurile din actualul sezon afectează grav producătorii, iar floarea soarelui era unica cultură care practic aducea venit.

„Unica cultură care, cât de cât, mai aducea venit agricultorilor a fost compromisă la nivel financiar. Noi ne străduim să investim în tehnologii noi, utilaje şi îngrăşăminte, ca până la urmă tot să fim afectați de prețurile oferite de companiile care dețin monopolul pe piaţă. Preţurile la motorină cresc, respectiv seminţele şi produsele de protecţie sunt destul de scumpe, iar producţia agricolă, de la an la an, se ieftineşte. În anul trecut, spuneau că se ieftineşte floarea soarelui, respectiv şi uleiul va fi mai ieftin. Însă, seminţele costau 5,60 lei/kg, iar uleiul s-a scumpit. Floarea soarelui s-a ieftinit comparativ cu 2016. În anul curent este şi mai rău. Preţul propus de 4,80 lei/kg cu TVA. Cine a zis că sunt recolte record, media este de 2 tone la ha în zona de centru. Pe alocuri, adică pe şes s-a recoltat 4 tone/ha, este adevărat, dar pe masiv 1,7 tone/ha, şi nu-s aşa de multe şesuri ca să fie record. Ajungem în situația în care „De vreau – îţi cumpăr floarea soarelui la preţ derizoriu, de vreau – nu ţi-o iau. Fă ce vrei cu ea”, a scris producătorul.

‹ adv ›

Solicitată de Agrobiznes pentru a comenta opiniile expuse de producătorii agricoli, reprezentantul Trans Oil, Tatiana Babacova, vicepreședintele financiar al grupului, a explicat că prețurile oferite nu sunt influențate de recoltele obținute.

„Preţurile sunt indicate de pieţele externe, nu de recolte. Astfel, în regiunea Mării Negre preţurile nu depind de recoltele pe care le obţin producătorii. Acestea scad la nivel global, respectiv scad şi în Moldova. În acest an, au fost obţinute recolte bune şi în Ucraina, România, Rusia, inclusiv şi Turcia, care este exportatorul de bază al seminţelor de floarea soarelui. Iar ţinând cont de faptul că, floarea soarelui este procurată pentru a produce ulei, preţul la acesta este, la fel, redus”, a explicat Tatiana Babacova.

În ultimii ani, preţul la floarea soarelui este în scădere, iar producătorii sunt nevoiţi să adopte noi practici şi tehnologii pentru a se menţine pe piaţă şi a obţine profit.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›