Amânarea plăţilor, anularea comenzilor în ultimul moment, modificări unilaterale a prevederilor contractului – acestea, dar şi alte practici aplicate de reprezentanţii lanţurilor de supermarketuri față de furnizorii de produse în UE, ar trebui să fie interzise, potrivit noului proiect legislativ, prezentat de Comisia Europeană (CE) săptămâna trecută, scrie sadyogrody.pl.
„Propunerile noastre de bază se referă la onestitate în cooperare. Practicile comerciale neloiale sunt contrare principiului bunei credințe și onestității”, a declarat comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, la o conferință de presă de la Bruxelles.
Noul proiect de lege se bazează pe propuneri care vizează consolidarea poziției întreprinderilor mici și mijlocii, a producătorilor și a agricultorilor. Potrivit experților, proiectul de lege se referă și la așa aspecte ale comerțului cu amănuntul cum ar fi publicitate obligatorie a produselor, precum și principiile de plată pentru prelungirea contractului de furnizare.
Conform proiectului de lege al CE, cumpărătorul nu are dreptul să perceapă o taxă suplimentară de la furnizor pentru produsele alimentare cu termen scurt de depozitare, care nu sunt vândute.
„Astfel, ne dorim să protejăm legăturile cele mai vulnerabile din lanțul de aprovizionare cu alimente”, a spus Hogan.
Directiva propusă de CE obligă toate statele membre UE să desemneze autoritatea responsabilă pentru punerea în aplicare a principiilor acestei legi. Această autoritate va dispune de prerogative de a solicita informații în baza unor plângeri depuse, sau din propria inițiativă, totodată va impune sancțiuni, inclusiv financiare, și va impune executarea acestora.
De exemplu, în Polonia, Oficiul Concurenței și Protecția Consumatorilor are dreptul de a începe cercetarea judiciară în cazul practicilor neloiale în raport cu fermierii.
„Trebuie remarcat faptul că mai mult de 20 de state membre ale UE au implementat deja soluții similare, iar această directivă va fi o completare importantă pentru ei, astfel dorim să ne asigurăm că agricultorii din UE vor dispune de mai multe drepturi și mai puține obligații“, a declarat președintele Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, Czeslaw Sierski.
Cu toate acestea, conform opiniei experților, în cooperarea dintre furnizori și comercianții cu amănuntul, în special, este nevoie de un dialog, deoarece supermarket-urile pot găsi întotdeauna o modalitate de a nu respecta regulile, de exemplu, apelând la un intermediar între el și fermier.
Phil Hogan speră că acest proiect de lege va fi aprobat de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene. Deputații Comisiei pentru agricultură și-au exprimat deja atitudinea pozitivă față de această decizie. Următorul pas în consolidarea lanțului de aprovizionare cu produse din UE va fi inițiativa de transparență a prețurilor. Comisia Europeană trebuie să prezinte acest proiect de lege în cursul anului 2018.
Comentarii