‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCe legume putem cultiva toamna

Ce legume putem cultiva toamna

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Chiar dacă majoritatea legumelor se cultivă primăvara pentru a fi recoltate vara, există și câteva care preferă temperaturile scăzute și se cultivă toamna pentru a fi recoltate primăvara.

Ceapa verde

Dacă ești amator de ceapă verde, proaspătă, de primăvara, este o variantă buna să plantezi arpagicul toamna. Lunile octombrie și noiembrie reprezintă cea mai bună perioadă.

‹ adv ›

Dacă în grădină solul este argilos, recolta va fi una foarte bună. Dacă nu, ar fi bine să aduci o cantitate suficientă de argilă și să o mixezi cu solul existent. Arpagicul are nevoie de umiditate pentru a încolți, iar argila este cea mai bună în acest sens.

Citește aici Când se plantează ceapa de toamnă – recomandări.

Pătrunjelul

‹ adv ›

Există două feluri de pătrunjel, cel pentru frunze și cel pentru rădăcină. Locul în asolament, fertilizarea și lucrările de pregătire pentru semănarea pătrunjelului sunt identice cu cele cunoscute la cultura morcovului.

Semănatul se face toamna, în pragul iernii sau primăvara. Semănarea pătrunjelului toamna se face la aceleași distanțe precum la morcov, cu 5-6 kg de sămânță la hectar.

Cultura forțată se execută prin plantarea rădăcinilor obținute în câmp sau răsădite, după o perioadă de repaus de cel puțin 2 săptămâni. Plantarea se face începând din octombrie până în februarie, iar recoltarea începe la 4-6 săptămâni.

‹ adv ›

Morcovul

Este a doua cea mai consumată legumă după cartof. Este o plantă care reușește bine pe soluri mijlocii sau ușoare, permeabile, bogate în humus, cu un pH neutru (6,5-7,5). Semințele încolțesc la 10-12 zile de la semănat, temperatura optimă în timpul vegetației este de 20-22 grade Celsius, preferă lumina.

Cultura se înființează prin semănat direct în câmp toamna târziu sau primăvara devreme pentru morcovul timpuriu și vara, pentru cultura târzie, destinată consumului din perioada de iarnă.

La cultura clasică se seamănă fie în benzi de câte cinci rânduri, la 25 cm între rânduri și 50 cm între benzi, fie în rânduri distanțate la 25-30 cm.

Norma de sămânță la unitatea de suprafață este de 7-8 kg/ha, în cazul culturii de toamnă, de 4-6 kg/ha, pentru semănatul de primăvară.

Dacă se folosesc semințe drajate, norma de sămânță este de 3-4 kg/ha. Acestea din urmă sunt recomandate mai ales pentru faptul că elimină răritul plantelor, lucrare extrem de costisitoare, dar asigură și o uniformitate mai bună a culturii.

Află aici și despre Plantare usturoi de toamnă. Sfaturi la cultivarea prin căței. 

Salata verde

Salata verde este o legumă de primăvară pe care o consumăm cu plăcere, mai ales datorită conținutului bogat de vitamine și minerale. Salata verde necesită temperaturi scăzute pentru a germina, iar în acest scop, ea trebuie cultivată toamna.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›