Altoirea este cea mai utilizată metodă de înmulțire a pomilor fructiferi. Indiferent de metodă de oculare pentru care ați optat, unul din aspectele importante ce influențează reușita lucrării, este calitatea cu care a fost realizată legarea locului altoirii.
Astfel, legatul strâns și acoperirea rănilor cu ceară de altoit (mastic) este o procedură obligatorie.
Datorită faptului că este legat, în locul altoirii este obținut un contact corespunzător între zonele partenerilor ce urmează să se îmbine. Totodată, în acest mod este limitată pătrunderea excesivă a aerului, apei sau deshidratarea pomilor.
Materialul ce urmează să proteje locul altoirii, trebuie să aibă dimensiunile de circa 1-1,2cm lățime și 25-30cm lungime. Totodată, este recomandat ca acestea să se întindă cu 100-200%.
Legătorul trebuie să apuce cu mâna stângă capătul scurt al materialului utilizat, iar cu mâna dreaptă capătul lung și să-l aplice la un cm mai jos de locul altoirii, apoi să înfășoare materialul de jos în sus în formă de spirală, ținându-l strâns. Marginile spirelor trebuie să se acopere una pe alta. La altoiri cu muguri este important de ocolit mugurele altoi.
Ceea ce ține de materialele utilizate pentru legare, fermierii, de-a lungul timpului, au reușit să testeze și utilizeze cu succes mai multe metode:
- Benzi speciale elastice din policlorvinil subțire – materialul permite circulația suficientă a aerului pentru a avea loc formarea calusului. Avantaj – nu strangulează ramura ci se mulează, pe măsură ce aceasta creşte în grosime. Spre regret, benzile sunt destul de costisitoare, comparativ cu alte metode.
- Peliculă de polietilenă – metoda este utilizată de producători datorită costurilor reduse pe care le generează. În acest scop, pelicula este tăiată în benzi de dimensiunile scrise mai sus (1-1,2cm lățime). Spre deosebire de benzile din policlorvinil, pelicula de polietilenă după întindere nu revine la dimensiunile inițiale.
- Rafia plastifiată – se folosește la altoirea pomilor, arbuștilor, sau la legarea rănilor de pe copaci. Totodată, mai poate fi utilizată rafia naturală, care este biodegradabilă.
- Bumbac – metoda este mai puțin utilizată, însă poate fi aplicată în cazul în care nu sunt disponibile alte metode.
Indiferent de materialul utilizat, trebuie să țineți cont de faptul că legarea locului altoirii se face imediat după oculare. Între altoitor și legător nu trebuie să fie mai mult de 2-3 altoiri nelegate.
După 14-16 zile de la altoire este necesar să verificați locul prinderii.
Articol realizat în baza recomandărilor lui Valeriu Manziuc, doctor în horticultură.
FOTO: imagine simbol; sursă: sad.usadbaonline.ru
Pomi fructiferi de mere pe mm106: Erli Geneva . Discaveri . Slava peremojțam . Red Fri . Prima ruj (Acane) . Gala mast . Gala Baron . Gala Bakey . Jono prinț ( чёрныи принц ). Jeromin geromin .Campion Reno 2 . Golden Rengers . Florina . Red cif . Super cif . Aidaret .
Pe mm 26: Gala Baron . Gala Bakey . Cempion reno 2 . Naidaret
Prune : stenley ; Prezident
Cires : Crupnoplodnaia ;
Abricos Ananasovîi ( Надежда) децкий аншлаг
Nuci . Alune .
Coacază neagră soi Titania
Avem toate actele necesare care confirma calitatea și pentru a obține subvenționare.
Este posibila si livrarea .
Primim comenzi pe la toamna viitoare pe mm9 . mm26 .mm106
Material saditor m106 antipca alicea
068850785