‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 3 ianuarie, 2025
0.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCe recolte de soia așteaptă fermierii din nordul țării - seminar Donau Soja

Ce recolte de soia așteaptă fermierii din nordul țării – seminar Donau Soja

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Recent, a fost organizat un seminar regional de instruire pentru fermierii mici și mijlocii producători de soia din raionul Briceni în cadrul proiectului „Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea în lanțurile valorice interne și globale în special a sectorului cultivării soiei”.

La seminar au participat fermierii mici și mijlocii, care cultivă soia pe suprafețe de la câteva la zeci de hectare. Seminarul a avut loc cu respectarea tuturor condițiilor de prevenire a răspândirii virsului COVID 19.

„Potrivit estimărilor realizate în câmp de către specialiștii proiectului și preprezentanții întreprinderii, recolta de soia ce urmează a fi obținută este de circa 1-1,5 tone per hectar. În condițiile acestui an, pentru zona de nord a țării recolta este destul de bună Rezultatele obținute în acest an în cadrul platformelor demonstrative ne vor ajuta să realizăm recomandări viabile pentru fermieri, care vor putea cultiva soia mult mai rentabil”, a specificat Ela Malai, Coordonator Agro, Cercetare şi Inovare al Reprezentanței „Donau Soja”.

În cadrul evenimentului, a fost realizată evaluarea formării recoltei de soia în condițiile anului curent, discutate elementele tehnologice ce nu trebuie omise de fermieri: fertilizarea și nutriția plantelor de soia, inocularea – element tehnologic necesar în aprovizionarea plantelor cu azot, dar și alte aspecte importante.

‹ adv ›

Totodată, fermierii participanți au putut aprecia starea actuală a câmpurilor de soia în sistem convențional din regiunea de Nord cultivate în SRL Duval din satul Criva, Briceni.

La finele sezonului, experții proiectului vor prezenta rezultatele obținute în condițiile acestui an în întreprinderile participante în cadrul proiectului, recomandări viabile pentru fermieri, dar și alte aspecte importante ce ar permite cultivarea rentabilă a culturii de soia, nu doar datorită importanței acesteia pentru un asolament echilibrat.

Proiectul „Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea în lanțurile valorice interne și globale în special a sectorului cultivării soiei” este parte a Programului „Dezvoltarea Zonelor Rurale în Republica Moldova (DevRAM), finanțat de Uniunea Europeana și implementat de Agenția de Dezvoltare a Austriei (ADA), în parteneriat cu Donau Soja Austria și Centrul Educațional ProDidactica în colaborare cu MADRM.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›