‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 30 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCe se întâmplă pe piața nucilor în acest sezon

Ce se întâmplă pe piața nucilor în acest sezon

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

După o perioadă mai lungă de stagnare, vânzările pe piața nucilor s-au activizat. Potrivit informațiilor furnizate de către Asociația Nucicultorilor din țară, sezonul a început cu prețuri mai mici decât în anii precedenți.

La moment, prețurile oferite pentru miezul de nuci în acest sezon variază de la 60 până la 110 lei per kilogram, în dependență de calitate și soi.

„Ce ține de prețuri, prea multe schimbări pe piață nu au avut loc, în primul rând deoarece recoltă obținută în acest sezon este cu mult mai mică. Spre regret, din cauza faptului că o bună parte din nuci sunt recoltate din fâșiile de aliniament, nu putem prognoza exact ce cantitate de nuci avem. Înghețurile, dar și seceta, au afectat nu doar cantitatea recoltei, ci și calitatea recoltei. Nici oamenii de la sate care, tradițional, recoltau în acest sezon nu au fost atât de activi”, a menționat Oleg Tîrsînă, președintele Asociației.

Despre faptul că piața a fost stagnată ne-au spus și agenții economici care colectează miezul de nuci. Aceștia susțin că tradiționalele cozi formate în anii precedenți la livrarea miezului de nuci centrelor de procesare, în acest an lipsesc.

„Estimarea inițială că avem cu circa 50% mai puțin miez de nuci în acest sezon – se confirmă. Anul trecut au fost exportate circa 14 mii de tone de miez, adică circa 95% din recolta totală. Respectiv, am avut aproximativ 33 de mii de tone de nuci în coajă. Anul acesta așteptăm cantități mult mai mici”.

Din cauza recoltelor mici, mai mulți furnizori din Moldova nu au putut îndeplini clauzele stabilite în contractele de vânzare-cumpărare. Astfel, partenerii de peste hotare s-ar putea orienta spre alte piețe.

‹ adv ›

Advertoriale

Controlul eficient al lupoaiei și buruienilor la floarea-soarelui cu Listego® Pro

Pentru o cultură profitabilă de floarea-soarelui sunt importante: pregătirea terenului, alegerea hibrizilor potriviți, combaterea buruienilor, a dăunătorilor și a bolilor. Pregătirea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›