„Salcia energetică este o plantă agricolă care poate fi cultivată oriunde, însă rezultatele cele mai bune s-au obţinut pe terenuri cu nivel de umiditate ridicat şi un PH cuprins între 5.5 — 7.5. Marele avantaj al cultivării salciei energetice este posibilitatea utilizării terenurilor cu umiditate mai ridicată, care nu sunt adecvate pentru alte culturi”, explică Alexandru Benko, directorul companiei Kontrastwege — KWG din Miercurea-Ciuc, judeţul Harghita, care a cumpărat din Suedia licenţa pentru salcie energetică pentru România şi Republica Moldova.
Potrivit lui Vladimir Bragaru, antreprenorul din Moldova care a sădit câteva zeci de hectare de salcie energetică şi a sădit şi o pepinieră, investiţia în salcie energetică se recuperează în anul 3 de la prima recoltă. Calculele arată că pentru o plantaţie de 1000 ha este nevoie de o investiţie de 3,6 milioane de euro, inclusiv tehnica necesară, care generează până în anul 5 de creştere 4,2 milioane de euro, iar în următorii 20 de ani câte 1,2 milioane de euro pe an.
În general, cultura salciei energetice devine rentabilă de la 5-10 hectare în sus, până la câteva sute de hectare, suprafeţe care sunt de regulă cultivate în ţări ca Germania, Austria, Polonia, Ucraina sau Lituania.
Bragaru avertizează însă asupra câtorva lucruri de care trebuie să ţină cont un antreprenor care a decis să planteze salcie energetică.
Terenul
Dacă nu a fost cultivat în ultimii ani, terenul trebuie erbicidat, efectuată o scarificare la adâncimea de până la 60 cm şi un arat de toamnă cu adâncimea de 30-35 cm. Dacă terenul a fost prelucrat anterior, e suficientă o arătură de toamnă.
Plantarea
Plantarea trebuie făcută cât mai devreme, recomandabil în luna martie.
Îngrijirea plantaţiei
O bună parte a lucrărilor agricole să face înainte şi la începutul vegetaţiei: tratament cu ierbicid total, arătura adâncă, dezinfectarea solului, plantarea şi combaterea chimică şi mecanică a buruienilor. La primul an de creştere, lăstarii trebuie tăiaţi la 10 cm deasupra solului pentru a forma, în primăvara viitoare, o tufă din 10-15 lăstari. O jumătate dintre aceştia vor ajunge în al doilea an de creştere la o înălţime de până la 7 metri, cu un diametru de 3-4 cm.
Mărimea plantaţiei
Terenurile relativ mici, de până la 10 ha, se plantează manual, iar cele mai mari se plantează cu tehnică specială. În cazul suprafeţelor mai mari metoda cea mai rentabilă de recoltare este cea cu combine dotate cu adaptoare speciale. Aceste lucrări se desfăşoară în lunile de iarnă (noiembrie-martie, după căderea frunzelor), asigurând astfel o mai bună exploatare a parcului de maşini şi o umiditate mai mică a lemnului.
Citește despre Cum producem biogaz și energie termică din deșeuri agricole.
Producția
Volumul producţiei anuale este de cca 35 de tone la hectar, cu umiditatea de 35-40% sau de cca 20 tone/ha cu o umiditate de 0%. În câteva luni de la recoltare, gradul de umiditate a masei lemnoase scade la 15-16%. Salcia energetică se utilizează sub formă de tocătură (în cazane speciale pe tocătură sau în centrale energetice) sau ca materie primă pentru fabricarea de brichete sau pelete.
Vânzarea
Piaţa de desfacere poate fi o problemă, în cazul în care se înregistrează o supraproducţie de lemn de salcie. De aceea, pentru a nu depinde de conjunctură sau condițiile procesatorilor, Vladimir Bragaru recomandă fermierilor ce plantează salcie energetică să investească și în capacităţi de procesare a materiei prime. Astfel, profitul de la vânzarea peletelor sau brichetelor va fi mai mare decât dacă s-ar vinde simplă tocătură către producătorii de biocombustibil.
Întrebuințare
Perdea forestieră sau parazăpezi este o altă utilizare a salciei energetice, care are toate atributele pentru acest rol — creștere rapidă, formare de tufe dense, pretenții minime față de calitatea solului. În acest caz, plantația nu se recoltează, ci doar se taie până la înălțimea dorită, astfel păstrându-se recoltele pe câmpurile protelate sau evitându-se situațiile periculoase pe drumuri.
Află aici Metode eficiente de economisire a energiei la încălzirea serelor.
Buna ziua, cum putem lua legatura cu d-nul Vladimir Bragaru? Multumesc
Bună ziua! Articolul a fost postat acum aproape 4 ani în urmă și, spre regret, nu mai avem datele de contact ale antreprenorului.
Buna ziua, ați gasit pe undeva butași de salcie energetică ? sunt interesat și eu neputem informa reciproc.
Buna ziua de unde a-și putea procura puieți de salcie?