‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 1 noiembrie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCea mai modernă fabrică de ulei din Moldova și Regiunea Mării Negre, va fi...

Cea mai modernă fabrică de ulei din Moldova și Regiunea Mării Negre, va fi gata curând

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În decembrie 2021 ar urma să fie pusă în funcţiune cea mai modernă fabrică de procesare a semințelor de floarea soarelui și fabricarea de ulei din Republica Moldova, dar și din regiunea Mării Negre.

Proiectul investițional de construcție a fabricii, lansat în februarie 2020, în Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) de grupul Trans-Oil, controlat de Vaja Jhashi, urma să fie realizat într-o perioadă de circa un an, dar pandemia şi restricţiile impuse de diferite state au dus la apariţia unor întârzieri.

Astfel, în iulie 2021, administraţia companiei susţinea că până la finele lunii septembrie 2021, fabrica ar urma să fie dată în exploatare.

‹ adv ›

Aceasta este una dintre puținele investiții de acest fel realizate în țara noastră în ultimii ani, iar valoarea ei este estimată la circa 36 milioane de dolari.

Tatiana Babakova, directorul Danube Oil Company SRL, companie ce se ocupă de acest proiect, a declarat anterior pentru Mold-Street.com, că aceasta este o fabrică unicală, de care nu găsești nici în Moldova și nici în întreg Bazinul Mării Negre.

Astfel, noua fabrică va corespunde tuturor standardelor europene de calitate, precum și standardelor de mediu și va produce ulei de floarea soarelui rafinat extras prin presare, șrot, coaja granulată și cenușă, folosită ca îngrășăminte organice, iar producția va fi destinată exportului, dar și pieței interne.

„Fabrica va avea o capacitate de procesare de peste 700 de tone de semințe de floarea soarelui pe zi. Dar, spre deosebire de fabricile existente, noua uzină nu are nevoie de oprirea activității o dată pe lună pentru lucrări de deservire, ci doar o dată la jumătate de an. În special, este vorba de centrala termică, care e o centrală eco și va lucra pe baza arderii cojilor semințelor de floarea soarelui. Nu va fi folosit gaz”, explica Tatiana Babakova.

‹ adv ›

Producția de bază va fi uleiul, extras prin metoda presei, și șrotul. Ultimul este foarte căutat pentru hrana animalelor şi va merge în special la export.

De notat că aceasta va fi a treia fabrică a grupului, care va produce ulei de floarea soarelui în Moldova. Alte două sunt la Bălți (Floarea Soarelui) și Ceadîr Lunga (Trans Oil Refinery).

Capacitatea de procesare a noii fabrici va fi de peste 210 de mii de tone pe an, iar cu darea ei în exploatare grupul Trans-Oil va putea procesa circa 600 de mii de tone de semințe de floarea soarelui.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›