‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 31 octombrie, 2024
18.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCea mai modernă și ecologică fabrică de ulei din Moldova se pregătește de prima...

Cea mai modernă și ecologică fabrică de ulei din Moldova se pregătește de prima producție

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Până la finele lunii septembrie 2021, în Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) ar urma să fie dată în exploatare cea mai modernă fabrică de procesare a semințelor de floarea soarelui și fabricare de ulei din Republica Moldova, dar și din regiunea Mării Negre, scrie Mold-street.

Proiectul investițional de construcție a fabricii de circa 30 milioane de dolari a fost lansat în februarie 2020 de grupul Trans-Oil și este una dintre puținele investiții de acest fel realizate în țara noastră în ultimii ani.

„Pe tot parcursul dezvoltării holdingului nostru, ne străduim să ne perfecționăm. Sunt sigur că Moldova se va transforma dintr-o țară agrară în una industrială cu tehnologii foarte dezvoltate. Avem o poziție geografică minunată, un climat minunat, un sol fertil, un popor muncitor, iar în frumusețea sa țara noastră nu este inferioară cu nimic. Suntem obligați să apreciem toate acestea și să le dezvoltăm pentru binele țării noastre”, spune Vaja Jhashi, șeful Trans-Oil Group.

Standarde ecologice

‹ adv ›

Noua fabrică va corespunde tuturor standardelor europene de calitate, precum și standardelor de mediu și va produce ulei de floarea soarelui rafinat extras prin presare, șrot, coaja granulată și cenușă, folosită ca îngrășăminte organică, iar producția va fi destinată exportului, dar și pieței interne.

Tatiana Babakova, directorul DANUBE OIL COMPANY SRL, companie ce se ocupă de acest proiect, spune că este o fabrică unică, de care nu găsești nici în Moldova și nici în întreg Bazinul Mării Negre.

„Aici sunt adunate cele mai noi și performante tehnologii din lume. Fabrica va avea o capacitate de procesare de peste 700 de tone de semințe de floarea soarelui pe zi. Dar, spre deosebire de fabricile existente, noua uzină nu are nevoie de oprirea activității o dată pe lună pentru lucrări de deservire, ci doar o dată la jumătate de an. În special, este vorba de centrala termică, care la noua fabrica este de la producătorul belgian Vynke. E o centrală eco, ce va lucra pe baza arderii cojilor semințelor de floarea soarelui. Nu va fi folosit gaz. Chiar și uscarea semințelor se va face cu aburi generați de centrala termică, fără a fi utilizat gazul”, explică Tatiana Babakova

Potrivit ei, centrala instalată va permite fabricii să activeze continuu jumătate de an. Toate fabricile de ulei existente se opresc o dată pe lună pentru 2-3 zile pentru lucrări de mentenanţă. Totodată, la centrala termică a fost instalat filtru electric ce corespunde standardelor internaţionale, care încă nu sunt implementate nici în România.

‹ adv ›

Sistemul de transportare în fabrică este de producție daneză Monsoon Lachenmeier şi este un utilaj ușor, ergonom și energoeficient. Şi utilajul pentru uscare e de producţie germană de la Buhller, o companie foarte cunoscută.

Echipamentul și tehnologia în sine pentru atelierul de presă, au fost furnizate de liderul în acest domeniu, Harburg-Freudenberger Maschinenbau GmbH. Această companie are peste 100 de ani de istorie în producția de echipamente de presare.

Producţie: de la ulei şi şrot la cenuşă ecologică

‹ adv ›

Producția de bază va fi uleiul, extras prin metoda presei, și șrotul. Ultimul este foarte căutat pentru hrana animalelor şi va merge în special la export.

Stoarcerea uleiului se va face doar prin metoda de presare, spre deosebire de fabrica de ulei de la Ceadâr-Lunga sau Floarea Soarelui din Bălți.

La fabricarea uleiului va folosită metoda de presare dublă, care distinge noua fabrică de cele existente, unde se utilizează, printre altele, metoda de extracție. Fabrica din Bălți a fost complet modernizată cu echipamente moderne de înaltă tehnologie în ultimii trei ani. Suma investițiilor în modernizarea uzinei s-a ridicat la 20 de milioane de dolari.

Drept urmare, în ultimii 3 ani, holdingul a investit 50 de milioane de dolari în prelucrarea semințelor de floarea-soarelui în Moldova.

Tatiana Babakova spune că a fost soluţionată şi problema păstrării şrotului.

„Vom avea o soluţie unică de păstrare a şrotului, într-o instalaţie de tip termos ce va permite să nu se piardă calitatea. Avem şi instalaţie de păstrare a uleiului cu o capacitate de 10.000 tone. Vom avea şi utilaj de granulare a cojilor şi şrotului. Pentru a putea vinde peste hotare, dar şi în ţară. Aşa că pe acest teren mic sunt concentrate cele mai performante tehnologii din domeniu, iar fabrica poate fi administrată la distanță cu ajutorul telefonului”, susţine Babakova.

În afară de ulei, granule de coji și de șrot, aici se va produce și cenușă ecologică din arderea cojilor. Este un produs foarte căutat de viticultori, pentru a scade din salinitatea solurilor și ca îngrășământ pentru vița de vie.

În loc să exportăm materia primă, mai bine o prelucrăm

Directorul DANUBE OIL COMPANY SRL afirmă că materia primă va fi din Republica Moldova, deoarece calitatea semințelor colectate aici este foarte bună, dar în anumite situații nu este exclus importul de semințe.

„Trebuie să facem astfel încât, materia primă să fie exportată cât mai puțin posibil și să fie procesată în Moldova, iar produsele finite să fie exportate: ulei, șrot, ulei ambalat etc., care au o valoare adăugată mai mare. De exemplu, anul trecut, în ciuda secetei, au fost exportate aproximativ 325 de mii de tone de semințe. Guvernele altor țări – Ucraina și Rusia – au introdus taxe la export pentru a ține materia primă în țară și, astfel, a preveni creșterea prețurilor. Sperăm că la nivel de stat se va acorda atenție acestei probleme și vor fi propuse soluții care să convină tuturor părților”, spune Tatiana Babakova.

La fabrică sunt construite şi două silozuri de 40.000 de metri cubi, pentru păstrarea materiei prime.

Politica de cadre și perspective

„În ciuda tuturor dificultăților asociate pandemiei, intenționăm să începem punerea în funcțiune a fabricii de la jumătatea lunii septembrie 2021”, adaugă managerul.

Tatiana Babakova invită tinerii profesioniști care absolvesc sau tocmai au absolvit instituțiile de învățământ superior să se alăture echipei.

„În viitor, intenționăm să integrăm principiul îmbunătățirii și perfecționării continue, iar pentru aceasta angajații noștri vor urma diverse cursuri, vor participa la instruiri și vor face schimb de experiență cu specialiști din fabricile grupului nostru”, a mai spus Babakova.

Avantajele zonei economice libere

Tatiana Babakova consideră că, după implementarea acestui proiect, producătorii mici, mijlocii și mari de floarea-soarelui își vor putea exporta produsele, și anume să le importe în ZEL pentru procesare.

În loc să exporte materii prime în România și să stea mult timp la vamă, cei care doresc să exporte vor putea face acest lucru livrând materia primă la fabrică. Întreprinderea va cumpăra direct de la producători și toate părțile interesate.

De notat că, aceasta va fi a treia fabrică a grupului, care va produce ulei de floarea soarelui în Moldova. Altele două sunt la Bălți (Floarea Soarelui) și Ceadâr-Lunga (Trans Oil Refinery).

Capacitatea de procesare a noii fabrici va fi de peste 210.000 de tone pe an, iar cu darea ei în exploatare grupul Trans-Oil va putea procesa circa 600.000 de tone de semințe de floarea soarelui.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›