De aproximativ 2 ani, Gheorghe Cimbir din Chişinău nu achită niciun leu pentru încălzire, apă caldă menajeră, climatizare şi energie electrică. Pare incredibil, dar e adevărat. Ba mai mult ca atât, gospodăria livrează surplusul de energie electrică în reţea.
Fiind pasionat de energia regenerabilă, Gheorghe Cimbir şi-a realizat visul ca soarele, vântul şi pamântul să lucreze pentru el. Şi-a instalat o turbină eoliană, iar pe acoperişul casei a amplasat 46 panouri fotovoltaice. Energia electrică obţinută este suficientă pentru acoperirea necesităţilor casnice, iar surplusul este vândut pentru RED Union Fenosa.
Acum doi ani, gospodarul a finalizat de construit o nouă casă cu suprafata de 185 m2. Având deja o experienţă reuşită în domeniul SER, Gheorghe Cimbir a transformat-o în una cu un consum zero de energie. În acest scop, acesta a apelat la serviciile unei companii, specializată în implementarea proiectelor energetice.
“Până a pune prima piatră la temelia casei, în baza calculelor termotehnice şi electrotehnice am dimensionat împreună cu domnul Cimbir, instalaţia geotermală şi cea fotovoltaică. În calcule au fost căutate câteva soluţii de izolare termica a casei, fiind aleasă aceea care va asigura recuperarea investiţiei în decurs de 8 ani. Investiţia a constutuit circa 400 mii lei”, spune Iurie Tidva, directorul companiei.
În procesul de implemenare a proiectului au fost utilizate materiale produse în Republica Moldova: ţeavă din polietilenă pentru sonde, ţeavă PEX pentru încălzirea în pardoseală, colectoare, accesorii de fixare. Potrivit lui Iurie Tidva, acest tip de proiect este rezultatul a mai multor ani de muncă. Instalaţiile de aşa gen pot fi aplicate, în special, în grădiniţe, săli de sport şi altele, unde este posibila incalzirea spaţiilor prin pardoseală.
Chiar şi în cazul în care casa nu ar fi alimentată cu energie electrică regenerabilă, ea ar rămâne oricum una destul de eficienta energetic, iar facturile lunare pentru încălzirea celor 185 m2 în perioada de iarnă nu ar depăşi suma de 600 lei. Pentru deţinătorii de imobile cu aceiaşi suprafaţă ar fi benefică efectuarea unei analize comparative dintre costurile pentru încălzire cu cele de referinţă ale domnului Cimbir.
Casa lui Gheorghe Cimbir este un exemplu clasic de abordare inginerească profesională. Cu implicarea inginerilor în domeniu, dotaţi cu programe specializate de calcul, poate fi găsită soluţia optimală şi pentru alte obiective de succes.
Buna ziua cum putem sa luam legatura cu domnul Iurie Tidva sau domnul Gheorghe Cimbir?? Puteti sa ne ajutati cu un nr de contact??