‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
19.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCeapa – cerințe și recomandări la cultivare

Ceapa – cerințe și recomandări la cultivare

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ceapa este una dintre cele mai populare culturi, care-și găsește pe merit locul, practic în orice grădină, iar inclusă într-un asolament echilibrat asigură mai multe avantaje.

În acest articol, discutăm despre principalele aspecte la cultivare ce ne-ar permite să obținem bulbi mari și sănătoși, pretabili pentru depozitare.

Ceapa este o plantă care iubește umiditatea

Ceapa se dezvoltă bine la o umiditate scăzută a aerului (60-70%), dar necesită o umiditate ridicată a solului (cel puțin 70%).

Ceapa reacționează bine la udare în primele două treimi ale sezonului de vegetație. Numărul de udări depinde de condițiile meteorologice ale anului și de regiunea unde este cultivată.

În a doua jumătate a perioadei de creștere, lipsa de umiditate favorizează maturarea bulbilor.

Mai multe detalii despre Irigarea cepei prin picurare – sfaturi și norme.

‹ adv ›

Ceapa iubește lumina

Ceapa este pretențioasă în ceea ce privește intensitatea și durata expunerii la lumină. Cei mai buni bulbi se dezvoltă în condiții de zi lungă și iluminare bună. În condiții de iluminare slabă asimilarea este slabă, ceea ce inhibă formarea bulbului.

Scurtarea duratei zilei determină o prelungire a sezonului de creștere.

Cerințele față de sol

Ceapa poate fi cultivată într-o gamă largă de soluri cu compoziție diferită și se dezvoltă bine într-o varietate mare a pH-ului solului, solurile prea acide sau prea alcaline însă nu sunt indicate.

‹ adv ›

Cel mai bun pentru plantarea cepei va fi un sol argilos nisipos ușor sau luto-argilos, bogat în materie organică.

Metoda de pregătire a solului are, de asemenea, o influență importantă asupra rezultatului. Ceapa necesită o afânare și mărunțire foarte minuțioasă a solului. Motivul unei astfel de exigențe este localizarea superficială a rădăcinilor într-un strat de până la 30 cm.

După ce culturi creștem ceapa

Este nevoie de mai mult timp pentru a pregăti solul în mod corespunzător, iar cei mai buni premergători sunt culturile cu maturitate timpurie: cerealele de toamnă, leguminoasele, roșiile timpurii și altele.

După recoltarea lor, avem suficient timp pentru a efectua toate lucrările agricole necesare. Cele mai nefavorabile premergătoare sunt plantele care eliberează parcela târziu.

Se recomandă revenirea cepei pe câmpul anterior după cel puțin 4 sau 5 ani.

Vezi și Ce se poate cultiva lângă ceapă.

Când și cum se seamănă ceapa

Metoda cea mai avantajoasă de cultivare a cepei este cea prin semănat direct, fiind și cea mai utilizată la nivel mondial. La noi, însă, cea mai populară rămâne cultura prin arpagic.

Detalii despre cultura prin arpagic găsiți pe acest link, în continuare relatând mai multe despre celelalte două metode.

Ceapa trebuie să fie semănată cât mai devreme posibil. Semințele se seamănă la o adâncime de 2,5-3 cm, cu o densitate de semănat de 4-5 kg/ha, obținând 800.000- 1.200.000 de plante/ha.

În funcție de semănătoarea disponibilă, se va alege schema de semănat:

  • benzi de 4 rânduri cu o distanță între rânduri de 25 cm, distanță între benzi de 50 cm;
  • benzi de 6 rânduri cu o distanță între rânduri de 18 cm și o distanță între benzi de 70 cm.

Pentru a elimina problema formării unor bulbi mici, se poate opta pentru cultura benzi în trei rânduri.

Precizia în timpul semănatului: Precizia semănatului este, de asemenea, foarte importantă, dacă nu se păstrează distanța între semințe și rânduri, vor fi mai mulți bulbi cu formă neregulată și mici.

Cultivarea cepei prin răsaduri

Pentru a obține o recoltă mai timpurie, ceapa poate fi cultivată prin răsaduri.

Ceapa pentru răsad se însămânțează în spații protejate încălzite, până la momentul în care vor fi transplantate în loc permanent.

Cel mai convenabil și mai fiabil mod este însămânțarea în casete, unde în fiecare celulă cresc 5-6 semințe. Până la apariția germenilor, temperatura se menține în jur de 20-25°C, fiind redusă pentru câteva zile la 10-12°C în timpul zilei și 8-10°C pe timp de noapte.

După aceasta, se stabilește un regim de temperatură constantă: 18-20°C în timpul zilei și 12-14°C noaptea.

Este necesar să se monitorizeze umectarea suficientă a casetelor cu răsaduri.

Înainte de transplantarea într-un loc permanent, solul este lăsat puțin să se usuce, iar plantele trebuie să aibă 2-4 frunze adevărate cu o lungime mai mare de 15 cm.

Schema standard de plantare: 25-30×15 cm pentru fiecare celulă sau ghiveci cu 4-5 plante.

Ceapa este foarte pretențioasă în ceea ce privește umiditatea solului, din cauza sistemului radicular slab dezvoltat. Cea mai potrivită umiditate a solului este de 80 %din capacitatea de câmp pentru apă înainte de formarea bulbilor și de 70 % după.

Desigur, norma de udare depinde de condițiile meteorologice actuale. Ultima udare se efectuează cu trei săptămâni înainte de recoltare.

Fertilizarea cepei

Sistemul radicular puțin dezvoltat face ca aplicarea de îngrășăminte să fie o activitate importantă pentru creșterea randamentului culturii de ceapă.

Consumul la 10 tone de recoltă este de (kg): N – 28-30; P – 10; K- 43; Ca – 24.

Îngrășămintele se aplică în funcție de analiza solului.

Pentru azot (N), doza recomandată se aplică ca: 40 % reprezintă doza de pornire, iar restul de 60 % se fertilizează în timpul sezonului de creștere.

Fosforul (P) se aplică 70 % în timpul lucrărilor principale, iar restul de 30 % în timpul semănatului, ca parte a dozei îngrășămintelor de start.

Norma totală de aplicare pentru calciu (Ca) este împărțită în mod egal în fertilizarea de bază și adaosurile periodice în timpul sezonului.

Se recomandă, de asemenea, aplicarea de micronutrienți, care pot îmbunătăți considerabil capacitatea de depozitare a bulbilor și starea cojii cepei.

Ceapa are nevoie de 11 kg/ha de zinc (Zn) și de aproximativ 17-28 kg/ha de cupru (Cu), care se aplică o dată pe sezon.

Controlul buruienilor la ceapă

Ceapa înregistrează o reducere foarte mare a randamentului atunci când este infestată de buruieni.

Cea mai periculoasă perioadă pentru randament este cea de 1,5 luni de la apariția primelor plante.

În diferite gospodării se folosesc atât metode agrotehnice, cât și chimice de combatere a buruienilor sau metode complexe de combatere a acestora.

Metodele agrotehnice includ organizarea corectă a rotației culturilor și pregătirea de calitate a solului.

Metodele chimice constau în aplicarea diferitelor tipuri de erbicide, dar merită să reținem un lucru, că ceapa este foarte sensibilă la erbicide în prima fază de vegetație și nu trebuie să se utilizeze erbicide în această perioadă.

Citiți mai multe despre Bolile la ceapă și usturoi – prevenire, combatere.

‹ adv ›

Advertoriale

Promoție de primăvară la creditele Mikro Kapital Moldova

Mikro Kapital Moldova lansează o Promoție de Primăvară, dedicată stimulării spiritului antreprenorial și sprijinirii nevoilor financiare ale clienților săi. Începând de pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›