‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 6 mai, 2024
23.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCel mai mare parc de panouri solare din Moldova: o investiție de jumătate de...

Cel mai mare parc de panouri solare din Moldova: o investiție de jumătate de milion de euro

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Beni Jeremy este un antreprenor francez care, după câţiva ani locuiţi în Moldova, a înţeles că ţara noastră are un bun potenţial de energie solară, pentru că durata de strălucire a soarelui este de peste 2200 h pe an. Respectiv, teritoriul ţării este favorabil pentru dezvoltarea proiectelor de energie fotovoltaică. Un alt argument în susţinerea acestui sector este şi faptul că Moldova depinde de gazul rusesc, dar şi de energia electrică livrată din partea stângă a Nistrului.

Astfel, antreprenorul străin a decis să construiască un parc fotovoltaic şi acest lucru i-a reuşit. Proiectul, inițiat în septembrie 2013, a fost finalizat în ianuarie 2014, iar în aprilie – dat în exploatare.

Parcul este, în prezent, cel mai mare din Moldova și are o putere de 333 kW. Acesta include 6660 de module fotovoltaice GS Solar GS – 50, montate și amplasate la suprafața solului. Parcul fotovoltaic a fost construit pe teritoriul unui centru auto, în apropierea orașului Chişinău. Proiectul, care a costat 450 000 de euro, a fost realizat din împrumutul MoSEFF. Recuperarea investițiilor ar putea avea loc în aproximativ 7 ani. Contractul de livrare a electricității este pentru 15 ani, iar termenul de funcționare a panourilor este de peste 30 ani.

Beni Jeremy recunoaşte că, la început, a fost difcil să implementeze un astfel de proiect în Moldova, din cauza faptului că acest domeniu este foarte puţin cunoscut. Totuşi, cea mai mare problemă a fost negocierea preţului de vânzare cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică. Discuțiile s-au încheiat după darea în exploatare a parcului și a fost stabilit un tarif de 1,90 lei / kWh.

Deşi s-a confruntat cu multe probleme şi dificultăţi, Beni Jeremy este convins de faptul că în condițiile Republicii Moldova acest business poate fi profitabil. Energia electrică generată de modulele fotovoltaice este vândută companiei de distribuție Î.C.S. “RED UNION FENOSA” S.A.

La aproape un an de când a fost dat în exploatare, parcul fotovoltaic a generat aproximativ 420 MWh de energie electrică. Datorită amplasării sale la distanţă mică de reţelele electrice de distribuţie din Chișinău, proiectul a contribuit, de asemenea, la reducerea pierderilor de energie.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›