Producţia internă de energie electrică a Republicii Moldova continuă să stagneze în jurul cotei de 790 de milioane de kWh, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). În consecinţă circa 81% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova a fost asigurat de livrările de curent de compania Energokapital din Tiraspol, care intermediază livrările de la Centrala de la Cuciurgan.
O evoluţie pozitivă în schimb se atestă pe segmentul producţiei de energie din resurse renovabile. Astfel pe parcursul anului 2015, producţia energie electrică din astfel de resurse s-a majorat de circa 5,5 ori comparativ cu anul 2014: de la 3,13 milioane kWh la 17,17 milioane kWh.
Această creştere spectaculoasă se datorează în special punerii în funcţiune a centralei electrice ce aparţine companiei Sudzucker Moldova, cu o putere instalată de 2,4 MW şi care utilizează în calitate de combustibil biogazul produs din deşeurile organice (borhot de sfeclă de zahăr), obţinute la fabrica de zahăr din Drochia.
Astfel, anul trecut această centrală a livrat în reţeaua electrică naţională 14,53 milioane kWh, de 12 ori mai mult ca în 2014. Această cantitate a reprezentat însă doar 2% din producţia naţională.
Potrivit Sudzucker, fabrica de biogaz are o capacitate de producţie de 7,3 milioane metri cubi de biogaz pe an, cu un conţinut de 51% de metan. Combustibilul produs din borhotul de sfeclă de zahăr, rezultat din producerea zahărului la fabricile Sudzucker, asigura circa 15% din necesităţile în resurse energetice ale companiei.
Datele ANRE relevă că în 2015 circa 84,5% din energia renovabilă a fost produsă pe bază de biogaz, urmată de energia electrică produsă din energie eoliană (9,0%) şi, respectiv, energia electrică produsă din energie solară (6,4%).
Până la finele anului 2015, Agenţia a aprobat tarife pentru energia electrică produsă din surse regenerabile de centralele electrice exploatate de 17 producători, cu o capacitate totală cumulată de 5,2 MW.
Via Mold-Street
Comentarii