‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCele mai populare soiuri de măr

Cele mai populare soiuri de măr

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La etapa actuală, în Republica Moldova, în Catalogul Soiurilor de Plante pentru anul 2019, în total, figurează circa 100 de soiuri de măr. În ciuda diversității mari, sunt soiuri care cuceresc consumatorii și altele, care-i lasă indiferenți. 

Am discutat cu Adrian Cojocaru, Șef Departament Marketing al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” pentru a afla care soiuri de măr sunt solicitate la etapa actuală și de ce, precum și situația la nivel de producție globală pentru acest an.

„În general, consumatorii iubesc soiurile roșii. Aceasta este deja o tendință clară. În primul rând vorbim aici de soiul Gala, acesta este solicitat practic oriunde. Un alt soi cu cerință bună este Fuji. Acesta fiind de proveniență japoneză și e mai mult caracteristic pentru zona asiatică, dar capătă teren și-n regiunea noastră. Cu toate acestea nu a devenit un soi de mainstream, dar e de perspectivă. La fel, un soi frecvent răspândit și solicitat de consumatori e Braeburn”.

Explicația de ce aceste soiuri ocupă un loc de cinste în preferințele consumatorilor este datorată fenomenului de globalizare, susține Cojocaru. Acestea se caracterizează prin coloratura bună, fiind roșie, astfel încât piața solicită, în proporție de 75% soiuri de această culoare. De asemenea, sunt plăcute la gust și crocante. Cu toate acestea, nu neapărat acești parametri le fac plăcute.

„Lanțurile de retail se axează pe merele roșii, convenționale, din soiul Gala, Braeburn sau Fuji, după care urmează merele de culoare galbenă, acestea, de regulă sunt Golden Delicios și un măr de culoare verde, Granny Smith. Unele magazine pot da preferință și merelor cu un aspect ușor alungit, gen Red Delicious, Red Chief, sau Jeromine”.

‹ adv ›

În ciuda solicitării anumitor soiuri, producătorii autohtoni continuă să dea preferință altor soiuri, fapt care face ca merele moldovenești să nu fie tocmai competitive pe piețele internaționale.

„De fapt, ceea ce se produce în Moldova și ceea ce solicită piața internațională nu neapărat coincide. O anumită perioadă în țara noastră s-a investit foarte mult în soiul ldared. E un soi productiv, cu aspect frumos, e mai puțin pretențios, dar are probleme la tema gustului, fiind ușor acid. Pentru piața rusă acest soi încă își găsește clienții, însă pentru cea europeană nu. În ciuda faptului că mulți producători agricoli de la noi încă-l plantează asta nu înseamnă că el are perspectivă”.

La nivel de prognoze agricole pentru acest an, potrivit reprezentantului „Moldova Fruct”, dacă, în mod obișnuit, producția globală de mere este în jur de peste 600 de mii de tone, în acest an, în cel mai optimist caz, roada va varia între 500 și 530 de mii de tone, ceea ce reprezintă o diminuare cu circa 20 %.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›