La etapa actuală, în Republica Moldova, în Catalogul Soiurilor de Plante pentru anul 2019, în total, figurează circa 100 de soiuri de măr. În ciuda diversității mari, sunt soiuri care cuceresc consumatorii și altele, care-i lasă indiferenți.
Am discutat cu Adrian Cojocaru, Șef Departament Marketing al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” pentru a afla care soiuri de măr sunt solicitate la etapa actuală și de ce, precum și situația la nivel de producție globală pentru acest an.
Explicația de ce aceste soiuri ocupă un loc de cinste în preferințele consumatorilor este datorată fenomenului de globalizare, susține Cojocaru. Acestea se caracterizează prin coloratura bună, fiind roșie, astfel încât piața solicită, în proporție de 75% soiuri de această culoare. De asemenea, sunt plăcute la gust și crocante. Cu toate acestea, nu neapărat acești parametri le fac plăcute.
În ciuda solicitării anumitor soiuri, producătorii autohtoni continuă să dea preferință altor soiuri, fapt care face ca merele moldovenești să nu fie tocmai competitive pe piețele internaționale.
La nivel de prognoze agricole pentru acest an, potrivit reprezentantului „Moldova Fruct”, dacă, în mod obișnuit, producția globală de mere este în jur de peste 600 de mii de tone, în acest an, în cel mai optimist caz, roada va varia între 500 și 530 de mii de tone, ceea ce reprezintă o diminuare cu circa 20 %.
Comentarii