Cercetătorii din Qingdao, ce activează în cadrul Laboratorului experimental național pentru știință și tehnologii marine din provincia Shandong, estul Chinei, au declarat că au depistat o moleculă în varză, conopidă şi rapiţă, numele căreia este secret, ce poate dezactiva un ferment important folosit de virusul pestei porcine africane pentru colectarea ADN-ului, scrie agroxxi.ru.
Oamenii de ştiinţă afirmă că, suplinirea furajelor de bază cu legume ar putea salva fermele de atacul pestei porcine africane. Această recomandare a fost prezentată fermierilor din China, cu toate că încă nu a fost demonstrată practic eficienţa lor, însă acestea la sigur nu vor afecta negativ viaţa porcinelor.
Drept dovadă, cercetătorii prezintă diferite ferme din China unde porcii ce au fost hrăniţi cu rapiţă nu s-au îmbolnăvit. Rezultatele studiului mai prezintă şi alte peste 70 de plante, animale maritime şi ciuperci ce conţin molecula capabilă să neutralizeze virusul, printre care se numără şi planta traista ciobanului sau ciuperca penicillium.
Virusul pestei porcine africane a apărut acum 100 de ani în Africa, apoi s-a răspândit în Europa, America de Sud şi Asia. Acesta nu produce daune organismului uman, însă un porc atacat de virus moare timp de 10 zile. În China sunt crescuţi circa 700 de milioane de porci, jumătate din cantitatea totală globală.
Comentarii