miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeCertificarea carbonului din sol cu eAgronom - noi oportunități în agricultura regenerativă pentru solurile din...

Certificarea carbonului din sol cu eAgronom – noi oportunități în agricultura regenerativă pentru solurile din Europa de Est

Recomandate

Piața certificatelor de carbon înregistrează o creștere fără precedent în ultimii ani, iar tot mai mulți fermieri care implementează practici agricole durabile menite să atenueze impactul schimbărilor climatice și să contribuie la sechestrarea carbonului în sol valorifică la maxim potențialul acesteia.

Cadrul voluntar CE privind certificarea eliminărilor de înaltă calitate ale dioxidului de carbon și anunțul UE privind taxele de import pe baza emisiilor de CO2 fac tot mai multe companii să se orienteze spre susținerea pieței carbonului.

eAgronom – certificarea proiectului de carbon

eAgronom este una dintre companiile ce, pornind de la crearea unui soft util fermierilor în gestionarea terenurilor, a dezvoltat partea de consultanță pentru a-i ajuta în tranziția lor către agricultura regenerativă.

Rezultatele eAgronom sunt impresionante: de la circa 100 de mii de hectare înregistrate pe platformă în decembrie 2022 la 1,5 milioane de hectare ale fermierilor din 14 țări înregistrate în prezent, dintre care pe 500 de mii de hectare deja au fost adoptate schimbări de practici.

eagronom

Ținând cont de creșterea pieței certificatelor de carbon și proiectele companiei desfășurate în alte țări, eAgronom a anunțat un proiect dedicat Agriculturii Regenerative pentru Solurile din Europa de Est, beneficiari ai cărora pot fi fermierii din Moldova și Ucraina.

O perspectivă a dezvoltării programelor de agricultură regenerativă a fost prezentată de către eAgronom în cadrul unui workshop care a adunat zeci de fermieri.

Lapo Braconi, Carbon Projects Coordinator eAgronom:

lapo braconi eagronom

„Ținând cont de proiectele pe care ne propunem să le dezvoltăm în Europa Centrală și de Nord, dar și de obiectivul eAgronom de a se extinde în țările din afara UE, conexiunea cu fermierii din Moldova și Ucraina ni se pare foarte importantă, mai ales în contextul necesității diversificării opțiunilor proiectelor ce vor avea acoperire în diferite regiuni.

Procesele de verificare și validare necesită ghidare, iar filosofia noastră, pornind de la ideea că suntem o companie fondată de fermieri, se bazează pe suportul constant în procesul de certificare al carbonului în sol, dar și consultanță agronomică corectă pentru implementarea practicilor agriculturii regenerative. Suntem orientați mult spre asigurarea unei conexiuni cât mai facile între fermieri, cercetători, autorități și alte grupuri de părți interesate pentru a obține datele necesare. Acest lucru ne oferă diferențierea pe piață”.

Proiectul „Agricultura Regenerativă pentru Solurile din Europa de Est

Acoperind în acest moment 100 de mii de hectare și lucrând cu aproximativ 300 fermieri, certificarea proiectului de carbon este planificată în 2025.

eAgronom promovează inițiative care micșorează și captează emisiile GHG și le structurează ca proiecte de carbon care sunt  remunerate pe piața voluntară de carbon. 

Astfel, practici cum ar fi Mini-till sau No-till, agrosivicultura, culturile de acoperire, optimizarea managementului pășunilor, utilizarea îngrășămintelor organice, reținerea resturilor contribuie la sechestrarea carbonului în sol și pot fi corect valorificate pe piața carbonului în cadrul proiectului anunțat.

Andreea Flavia Brezoianu, Commercial Manager, România & Moldova:

andreea flavia brezoianu

„Adoptarea noilor practici sau schimbarea modului de a lucra în fermă – reducerea perturbării solului, utilizarea culturilor de acoperire, sunt încurajate și pot fi remunerate. În cazul culturilor de acoperire, opțiunile complexe ce vor include și o cultură fixatoare de azot pentru a ajuta solul, dar și să captăm emisiile de carbon sunt cele mai recomandate.

Pe partea financiară, odată ce fermierii schimbă practicile spre cele regenerative, se pot înscrie pe platforma noastră, unde vor încărca hărțile cu câmpurile lor, iar la final de sezon concluzionăm ce am reușit să facem și cuantificăm creditele de carbon generate de fermieri. Garantăm un preț minim pentru acestea, iar ulterior vor fi remunerate în funcție de prețul cu care le vindem pe piața poluatorilor”.

La nivel local, fermierii care doresc să se înregistreze pe platformă vor obține sprijin și consultanță prin intermediul partenerului eAgronom în Moldova Viorel Gherciu.

viorel gherciu

„Rezultatele eAgronom demonstrează că lucrururile funcționează, fermierii sunt motivați să realizeze schimbul de practici, cererea pe piață este în creștere, iar oportunitățile ce se deschid acestora nu pot fi ratate. Lucrăm după cel mai bun standard recunoscut – Verra, lucru ce ne-a ajutat să înregistrăm această evoluție exponențială, iar întâlnirea cu fermierii este organizată pentru a oferi detalii și pentru a-i ajuta pe durata tranziției către agricultura regenerativă”.

viorel gherciu

„Încurajăm perturbarea minimă a solului, însă cei care nu pot implementa anumite practici conservative nu sunt excluși ca potențiali beneficiari ai programului, deoarece sunt încurajate și culturile de acoperire. Astfel, avem o paletă bună ce încurajează chiar și fermierii ce fac primii pași către agricultura regenerativă. În plus, pe lângă practicile Mini-till și No-till, la moment se lucrează pentru a introduce în program și Strip-till, ca remunerare acesta situându-se între Mini-till și No-till”.

Pentru mai multe detalii despre avantajele proiectului accesați eagronom.com/ro sau apelați la reprezentantul eAgronom în Republica Moldova – 069 120 839.

Despre eAgronom

Istoria eAgronom a început în 2016, de la o aplicație de management al fermei, creată din dorința fondatorului Robin Saluoks de a-și ajuta tatăl fermier. Soluția a devenit în scurt timp populară, extinzându-se cu succes în Țările Baltice și Polonia.

Ulterior, s-a decis extinderea oportunităților disponibile fermierilor – oferirea suportului în procesul de a dezvolta o agricultură regenerativă, de a avea practici mult mai benefice pentru sol, dezvoltând un model de evaluare a impactului acțiunilor lor în procesul de captare a emisiilor de carbon în sol și reținere în sol prin practicile acestora.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale