Piața certificatelor de carbon înregistrează o creștere fără precedent în ultimii ani, iar tot mai mulți fermieri care implementează practici agricole durabile menite să atenueze impactul schimbărilor climatice și să contribuie la sechestrarea carbonului în sol valorifică la maxim potențialul acesteia.
Cadrul voluntar CE privind certificarea eliminărilor de înaltă calitate ale dioxidului de carbon și anunțul UE privind taxele de import pe baza emisiilor de CO2 fac tot mai multe companii să se orienteze spre susținerea pieței carbonului.
eAgronom – certificarea proiectului de carbon
eAgronom este una dintre companiile ce, pornind de la crearea unui soft util fermierilor în gestionarea terenurilor, a dezvoltat partea de consultanță pentru a-i ajuta în tranziția lor către agricultura regenerativă.
Rezultatele eAgronom sunt impresionante: de la circa 100 de mii de hectare înregistrate pe platformă în decembrie 2022 la 1,5 milioane de hectare ale fermierilor din 14 țări înregistrate în prezent, dintre care pe 500 de mii de hectare deja au fost adoptate schimbări de practici.
Ținând cont de creșterea pieței certificatelor de carbon și proiectele companiei desfășurate în alte țări, eAgronom a anunțat un proiect dedicat Agriculturii Regenerative pentru Solurile din Europa de Est, beneficiari ai cărora pot fi fermierii din Moldova și Ucraina.
O perspectivă a dezvoltării programelor de agricultură regenerativă a fost prezentată de către eAgronom în cadrul unui workshop care a adunat zeci de fermieri.
Lapo Braconi, Carbon Projects Coordinator eAgronom:
Proiectul „Agricultura Regenerativă pentru Solurile din Europa de Est”
Acoperind în acest moment 100 de mii de hectare și lucrând cu aproximativ 300 fermieri, certificarea proiectului de carbon este planificată în 2025.
eAgronom promovează inițiative care micșorează și captează emisiile GHG și le structurează ca proiecte de carbon care sunt remunerate pe piața voluntară de carbon.
Astfel, practici cum ar fi Mini-till sau No-till, agrosivicultura, culturile de acoperire, optimizarea managementului pășunilor, utilizarea îngrășămintelor organice, reținerea resturilor contribuie la sechestrarea carbonului în sol și pot fi corect valorificate pe piața carbonului în cadrul proiectului anunțat.
Andreea Flavia Brezoianu, Commercial Manager, România & Moldova:
La nivel local, fermierii care doresc să se înregistreze pe platformă vor obține sprijin și consultanță prin intermediul partenerului eAgronom în Moldova Viorel Gherciu.
Pentru mai multe detalii despre avantajele proiectului accesați eagronom.com/ro sau apelați la reprezentantul eAgronom în Republica Moldova – 069 120 839.
Despre eAgronom
Istoria eAgronom a început în 2016, de la o aplicație de management al fermei, creată din dorința fondatorului Robin Saluoks de a-și ajuta tatăl fermier. Soluția a devenit în scurt timp populară, extinzându-se cu succes în Țările Baltice și Polonia.
Ulterior, s-a decis extinderea oportunităților disponibile fermierilor – oferirea suportului în procesul de a dezvolta o agricultură regenerativă, de a avea practici mult mai benefice pentru sol, dezvoltând un model de evaluare a impactului acțiunilor lor în procesul de captare a emisiilor de carbon în sol și reținere în sol prin practicile acestora.